Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι παζαρεύει τώρα η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια

Οι δύο παρατάσεις, οι εξαιρέσεις και η σταδιακή εφαρμογή της διαδικασίας πώλησης σε funds. Στο τραπέζι τα κριτήρια για προστασία από πώληση σε funds. Συνολικά 25.000 νέες αιτήσεις υπαγωγής στον Ν. Κατσέλη κατατέθηκαν στα τέλη του 2015.

Τι παζαρεύει τώρα η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια

Η εξαίρεση πώλησης σε funds ορισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων με βάση τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων αλλά και η σταδιακή εφαρμογή της πώλησης των υπολοίπων, είναι δύο από τα θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς.

Κριτήρια τα οποία θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες, συνεχίζονται σήμερα στις 7 το απόγευμα και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα κριτήρια που επιδιώκει η ελληνική πλευρά να περάσει είναι για να προστατευθούν κάποιες κατηγορίες δανειοληπτών που είναι είτε φυσικά πρόσωπα με κόκκινο δάνειο πρώτης κατοικίας, είτε νομικά πρόσωπα, κυρίως μικροεπιχειρήσεις ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν λάβει δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να τεθούν κάποια όρια, μεταξύ των οποίων και στο ύψος του δανείου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται σύνθετη. Και αυτό γιατί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 90% των δανείων είναι έως 100.000 ευρώ, αρκετά επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν ληφθεί ως καταναλωτικά, ενώ κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να εξετάζεται είναι το σχέδιο βιωσιμότητας μιας επιχείρησης.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά επιδιώκει η πώληση των μεγάλων μη εξυπηρετούμενων δανείων -σ.σ. μεγαλοοφειλέτες τους χαρακτήρισε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος- αλλά και των υπολοίπων κατηγοριών που θα βγουν προς πώληση σε funds να γίνει σταδιακά, ενώ στη συζήτηση με τους δανειστές έχουν μπει και οι αλλαγές που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο στον νόμο Δένδια, ο οποίος κατ' ουσίαν δεν έχει εφαρμοστεί.

Αυτά όμως δεν είναι και τα μοναδικά ανοικτά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια.

Η παράταση της εξαίρεσης πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αλλά και η παράταση ολίγων μηνών στην κατάθεση των επικαιροποιημένων δικαιολογητικών όσων δανειοληπτών έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη είναι δύο επιπλέον θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε πως συζητείται η παράταση εξαίρεσης από την πώληση σε funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών και των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μετά την 15η Φεβρουαρίου, έως ότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Σημειώνεται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ορίζει πως έως τις 15 Φεβρουαρίου εξαιρούνται από τη μεταβίβαση απαιτήσεων σε fund όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά ζητά παράταση ολίγων μηνών -σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν πως ζητείται 3μηνη παράταση ή έως ότου εκδικάζεται η εκάστοτε υπόθεση- και για όσους έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη και πρέπει να καταθέσουν τα επικαιροποιημένα δικαιολογητικά έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για περισσότερους από 130.000 δανειολήπτες -σ.σ. οι 25.000 εξ αυτών είναι όσοι έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση τις τελευταίες ημέρες του 2015- ,οι οι οποίοι δεν έχουν στα χέρια τους τις βεβαιωμένες οφειλές που πρέπει να συμπεριλάβουν στα δικαιολογητικά τους εξαιτίας των καθυστερήσεων από τις τράπεζες. Σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν την καταληκτική προθεσμία, κάτι που συνεπάγεται αυτομάτως απώλεια της ρύθμισης αλλά και του δικαιώματος υποβολής νέας αίτησης υπαγωγής για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 330 καταγγελίες δανειοληπτών για την «απροθυμία» των τραπεζών να τους χορηγηθούν βεβαιώσεις οφειλών και αντίγραφα των δανειακών τους συμβάσεων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αιτήσεών τους. Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει πως τα δικαιολογητικά αυτά οι τράπεζες υποχρεούνται να τα χορηγούν ανέξοδα και εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών, κάτι που φαίνεται να μην τηρείται πάντα αφού υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για καθυστερήσεις που φθάνουν τους δύο μήνες.

Ήδη για παραβάσεις της συγκεκριμένης διάταξης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας στις αρχές Δεκεμβρίου προχώρησαν στην επιβολή διοικητικών προστίμων ύψους 31.000 ευρώ, ενώ έρχονται και άλλα πρόστιμα συνολικού ύψους 250.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει η σκέψη για διπλασιασμό του ύψους του προστίμου, σε περίπτωση που υπάρχει υποτροπή της τράπεζας στην ίδια παράβαση, αλλά και αυστηροποίηση των προστίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v