Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ράβεται το νέο «κουστούμι» στους φόρους

Μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση. Τα σενάρια για τους φόρους σε καύσιμα, αυτοκίνητα, τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για τον ΕΝΦΙΑ. Παρασκευή το ορόσημο για να κλείσει ο λογαριασμός.

Πώς ράβεται το νέο «κουστούμι» στους φόρους

Πέντε μέρες προθεσμία έχουν κυβέρνηση και δανειστές για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς στο ασφαλιστικό και στους έμμεσους φόρους, προκειμένου στις 2 του Απρίλη οι επικεφαλής των δανειστών να επανέλθουν στην Αθήνα και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αρχίσουν εκ νέου οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις.

Για να είμαστε ακριβείς, η προθεσμία αφορά κυρίως στην κυβέρνηση, η οποία καίγεται να κλείσει έως τις 22 Απριλίου η αξιολόγηση. Οι δανειστές έχουν όλο τον χρόνο στη διάθεσή τους...

Ο λογαριασμός είναι ακόμα ανοιχτός και δυστυχώς, παρά τις τραγικές συνέπειες της δοκιμασμένης πολλάκις συνταγής μείωσης των αποδοχών και αύξησης των φόρων, δανειστές και κυβέρνηση κινούνται για μία ακόμα φορά στην πεπατημένη των προηγούμενων μνημονίων.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα κοπούν. Αν αυξηθεί η φορολογία, όμως, για μισθωτούς - συνταξιούχους, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Μειωμένες μηνιαίες αποδοχές εξαιτίας της αύξησης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.

Στο μέτωπο των φόρων άλλωστε, σαν να μην έφτανε η σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας εισοδήματος με μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, έρχεται και ένα τσουνάμι αλλαγών στους έμμεσους φόρους. Μάλλον δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όποια... πέτρα κι αν σηκώσεις, κάποια πρόταση αύξησης έμμεσου φόρου θα υπάρχει. Η αγωνία για να βρεθούν μέτρα συνολικής απόδοσης 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση είναι πρόδηλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για οτιδήποτε φορολογείται. Από αυτοκίνητα και καύσιμα, έως ακίνητα, υπηρεσίες τηλεφωνίας και τηλεόρασης και ό,τι άλλο προκύψει.

Το σενάριο στο οποίο δουλεύουν κυβέρνηση και δανειστές (καθώς το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει τα δικά του νούμερα) προβλέπει εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις, 1% από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπά μέτρα, μεταξύ των οποίων και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Το τρίτο σκέλος των ζητούμενων εξοικονομήσεων ή αύξησης των εσόδων κατά 1% είναι αυτό το οποίο στην παρούσα φάση συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, αν υποθέσουμε ότι στη φορολογία εισοδήματος κυβέρνηση και ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών έχουν συμφωνήσει και στο ασφαλιστικό αργά ή γρήγορα θα τα βρουν...

Τι φόρο να σου βάλω

Το σενάριο επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, μπήκε από νωρίς στη συζήτηση καθώς θα μπορούσε, σύμφωνα με ορισμένες κυβερνητικές πηγές, να αποδώσει κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Όσο νωρίς μπήκε, τόσο νωρίς αποσύρθηκε καθώς προσέκρουσε στις έντονες αντιδράσεις των δανειστών. Όταν το ζητούμενο είναι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρείς να «τιμωρήσεις» όποιον κινεί τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Επόμενο πεδίο αναζήτησης πρόσθετων φόρων, τα καύσιμα. Οι διεθνείς τιμές έχουν υποχωρήσει και πάνω που πήραν μια ανάσα οι καταναλωτές και η οικονομία -ευρύτερα-, έρχονται οι προτάσεις αύξησης των φόρων να βάλουν φωτιά.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι από την κυβέρνηση δεν διαψεύδεται καν το εφιαλτικό σενάριο εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης με τη βενζίνη, μέτρο το οποίο εκτιμάται κατά πληροφορίες ότι μπορεί να αποδώσει ακόμα και 400 εκατ. ευρώ.

Η αναζήτηση επεκτείνεται και στο μέτωπο των αυτοκινήτων. Τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης, ενδεχόμενος φόρος μεταβίβασης στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα συζητούνται, με στόχο προφανώς την αύξηση των εσόδων. Στο σημείο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη οι δανειστές έχουν κάνει την προεργασία τους σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, καταγράφοντας τις διαφορές στα επίπεδα φορολόγησης του κλάδου των Ι.Χ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βρήκαν ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης.

Το υπουργείο Οικονομικών -θεωρητικά- τώρα κάνει τη δική του μελέτη, με επιτροπή η οποία συστάθηκε κατόπιν απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με παραδοτέο πόρισμα στις 29 Απριλίου. Μάλλον αργά...

Στον κατάλογο προστίθενται μέτρα τα οποία αφορούν σε αύξηση των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, ενώ επειδή στη συνδρομητική τηλεόραση δεν έχει ακόμα επιβληθεί ειδικό τέλος, διεκδικεί και αυτή με τη σειρά της την κατάργηση της... προνομιακής μεταχείρισης.

Και ο ΕΝΦΙΑ

Η φορολογία ακινήτων δεν θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει εξαίρεση από το παζλ αναζήτησης πρόσθετων εσόδων. Μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών από 5% έως και 20% , τα έσοδα τα οποία βεβαιώνονται με βάση τον ΕΝΦΙΑ συρρικνώθηκαν κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας στη ζώνη των 3 δισ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, άσχετα από το ύψος των βεβαιωμένων εσόδων, στο ταμείο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βάλει 2,650 δισ. ευρώ. Βρέξει, χιονίσει, όσο και να αλλάξουν οι αντικειμενικές. Η εισπραξιμότητα του φόρου είναι γύρω στο 80%-85%. Επομένως και για το 2016, ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργείται όπως προεκλογικά διατυμπάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά παραμένει στο ύψος του, με επιμέρους αλλαγές κυρίως στον συμπληρωματικό φόρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v