Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κόκκινα εταιρικά δάνεια κρίνονται στη Φρανκφούρτη

Τα εργαλεία ενεργητικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων και οι αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών στο μενού της συνάντησης του ΥΠΟΙΚ με την επικεφαλής του SSM. Οι κυοφορούμενες αλλαγές στο νόμο Δένδια, οι θέσεις των θεσμών και οι ελληνικές δεσμεύσεις.

Τα κόκκινα εταιρικά δάνεια κρίνονται στη Φρανκφούρτη

Με βασικό αντικείμενο την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα την ψηφίσει έως τον Οκτώβριο αλλά και μία σειρά άλλα θέματα, όπως η ολοκλήρωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και η προστασία (δια νόμου) των τραπεζικών στελεχών από τυχόν αστικές και ποινικές ευθύνες, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Φρανκφούρτη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί (φωτ.).

Η επιτάχυνση του νομοθετικού έργου που θα διευκολύνει την ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτελεί πάγιο αίτημα και πίεση από την κ. Νουί τόσο προς τις διοικήσεις των τραπεζών, όσο και προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι δεσμεύσεις, όμως, που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν προς το παρόν υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του «καυτού» θέματος των κόκκινων δανείων. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών συμπεριλαμβάνονται στα 15 προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων συνδέεται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, θέμα που ωστόσο φαίνεται πως παίρνει παράταση.

Ολική λύση χρεών

Το κρίσιμο θέμα της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών αφορά χιλιάδες μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και προβλέπει την οριζόντια αντιμετώπιση των χρεών που αυτές έχουν τόσο προς τις τράπεζες, όσο και προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία).

Με βάση τη συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου Δένδια και να υπάρξει δυνατότητα, στον μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρεών με ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ τραπεζών και δημοσίου, να υπάγονται όλα τα στοιχεία των οφειλών των επιχειρήσεων.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες, όπου κρίνεται απαραίτητο και διαπιστώνεται ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, να προχωρούν σε κούρεμα χρεών, υπό την προϋπόθεση να γίνεται ισόποσο κούρεμα και στα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πηγές τονίζουν στο euro2day.gr ότι οι θεσμοί δεν το αποκλείουν (σ.σ. όπως το 2014 όπου ο νόμος Δένδια, όμως, προβλέπει μόνο κούρεμα στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις των οφειλών προς το δημόσιο και όχι στο αρχικό κεφάλαιο της οφειλής) και στόχος είναι να εφαρμοσθεί σε πρώτο στάδιο για 2.000-3.000 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εισαγάγει τη δυνατότητα fast track δικαστικής έγκρισης για συμφωνίες αναδιάρθρωσης και να διευκολύνει την έναρξη διαδικασιών εκκαθάρισης σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμμόρφωση με τα συμφωνημένα σχέδια αναδιάρθρωσης, ή αν ο οφειλέτης έχει αξιολογηθεί ως μη βιώσιμος.

Προστασία στελεχών

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να φέρει προς ψήφιση νομοθετική πρόβλεψη βάσει της οποίας θα προστατεύονται από τυχόν αστική και ποινική ευθύνη τα στελέχη των τραπεζών και οι κρατικοί λειτουργοί που υπογράφουν αποφάσεις για αναδιάρθρωση δανείων. Μάλιστα, για τις ρυθμίσεις δανείων πολύ μεγάλων οφειλετών θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες.

Νόμος Κατσέλη

Επίσης, οι αρχές πρέπει να καταρτίσουν, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, εξειδικευµένο δικαστικό σώµα και να συσταθεί ειδικός τύπος δικαστηρίων (σ.σ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά), αποκλειστικά για υποθέσεις αφερεγγυότητας επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον νόμο Κατσέλη, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να τεθεί σε ισχύ το επάγγελμα των διαχειριστών αφερεγγυότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v