Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Μόσχα «παίζονται» Turkish Stream και ITGI

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη ρωσική πρωτεύουσα μεταξύ των ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom. Η κατασκευή του Turkish Stream και η επέκταση προς Ελλάδα αλλά και την Ιταλία.

Στη Μόσχα «παίζονται» Turkish Stream και ITGI

«Τριμερής» μεταξύ ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στη Μόσχα, με αντικείμενο την μελετώμενη Νότια Διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, η οποία εφόσον υλοποιηθεί, θα διέλθει από την Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία. Την συνάντηση ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Αλεξέι Μίλερ.

Η συνάντηση αυτή είναι η δεύτερη που γίνεται για την προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου επαναφέρει στην επιφάνεια τον ελληνοιταλικό αγωγό ITGI, ο οποίος ωστόσο, αντί για αζέρικο, θα μεταφέρει ρωσικό αέριο. Μετά το «ξεπάγωμα» των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, ο αγωγός Turkish Stream βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο και μάλιστα το σχέδιο προωθείται με γρήγορους ρυθμούς, τουλάχιστον στο σκέλος του που αφορά την τροφοδοσία της Τουρκίας με ρωσικό αέριο.

Ήδη την περασμένη Πέμπτη, η Gazprom υπέγραψε στο Άμστερνταμ συμφωνία με την εξειδικευμένη εταιρεία Allseas Group, για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ο οποίος θα διασχίσει τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας σε μήκος περίπου 900 χιλιομέτρων, από σημείο κοντά στην ρωσική πόλη Ανάπα, έως το Κιγικιόι στην τουρκική Ανατολική Θράκη.

Με βάση δε την ανακοίνωση της Gazprom, η κατασκευή του θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με την αξιοποίηση του μεγαλύτερου ειδικού πλοίου πόντισης σωλήνων Pioneering Spirit. Στόχος της Gazprom είναι ο νέος αγωγός να λειτουργεί το 2019, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από τον αγωγό ΤΑΡ, με τον οποίο είναι ευθέως ανταγωνιστικός αφού αμφότεροι απευθύνονται στις ίδιες αγορές, αν και ο στόχος αυτός θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος.

Οι δυνατότητες επέκτασης του αγωγού και στην Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει προς Ιταλία με αξιοποίηση του σχεδιαζόμενου αγωγού «Poseidon», είναι από τα θέματα που θα συζητήσουν οι επικεφαλής των τριών εταιρειών στη Μόσχα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής επίσημες τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Gazprom, η λειτουργία του αγωγού σε κοινοτικά εδάφη, θα είναι πλήρως συμμορφωμένη με την κοινοτική νομοθεσία.

Θεωρείται δε ότι η συμμετοχή της ιταλικής Edison και της ΔΕΠΑ, συμβάλλουν στην διαμόρφωση συνθηκών που εγγυώνται τη σύννομη λειτουργία του αγωγού αυτού, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί με τον αγωγό South Stream. Ήδη οι τρεις πλευρές υπέγραψαν ένα πρώτο Μνημόνιο Συνεργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ρώμη, ενώ η συνάντηση της Τρίτης θα είναι η δεύτερη.

Σύμφωνα με τον Αλεξέι Μίλλερ, ο Turkish Stream θα αποτελείται από δύο αγωγούς, ο ένας από τους οποίους θα κατασκευαστεί αποκλειστικά για την τροφοδοσία της Τουρκίας. Η κατασκευή του δεύτερου προς Ελλάδα και Ιταλία, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων των τριών συμμετεχόντων, την εξασφάλιση αγοραστών για το αέριο που θα μεταφέρει και την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων από τις εθνικές και κοινοτικές αρχές.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο αγωγός Poseidon μήκους περίπου 300 χιλιομέτρων, έχει ήδη λάβει από τις κοινοτικές αρχές την άδεια εξαίρεσης από την υποχρεωτική πρόσβαση τρίτων στην χωρητικότητά του, ενώ έχει εξασφαλίσει από τις ιταλικές αρχές τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στα σημεία που θα διασχίσει το έδαφος της Ιταλίας έως ότου συνδεθεί με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v