Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναψε για τα καλά η μάχη για τα ευρωκονδύλια

Τη διάθεση του 1/3 των πόρων του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού σε πολιτικές συνοχής διεκδικεί συμμαχία που στήνεται στην Ευρώπη. Περήφανη για τα έργα που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα η Κ. Κρετσού. Παραμένουν ωστόσο τεράστιες ανισότητες.

Αναψε για τα καλά η μάχη για τα ευρωκονδύλια

Ένα κίνημα που αναπτύσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα επίπεδα (ευρωπαϊκό, εθνικό, τοπικό και κοινωνίας πολιτών) έρχεται να απαιτήσει τη δέσμευση ότι το 1/3 του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ θα οδεύσει για την πολιτική συνοχής.

Πρόκειται για την #CohesionAlliance, μια συμμαχία που, κόντρα στα επιχειρήματα για μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ λόγω Brexit και τις πιέσεις για μεταφορά κονδυλίων σε άλλους τομείς, όπως η άμυνα, επικαλείται την αποτελεσματικότητα των Ταμείων Συνοχής στο να πράξουν ακριβώς αυτό με το οποίο τιτλοφορούνται, να μειώσουν τις ανισότητες εντός της ΕΕ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξαν αποτελέσματα στην προσπάθεια να αμβλύνει τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης και τώρα το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με το βασικό επενδυτικό εργαλείο της Ευρώπης, το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 630 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020, όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Δεδομένου ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020 αναμένεται να δημοσιευθεί τον Μάιο του 2018, η #CohesionAlliance προσπαθεί να εδραιώσει την επιχειρηματολογία της.

«Μας ανησυχεί όλους το πώς θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας σε αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που έφερε ειρήνη για επτά δεκαετίες. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στις συνθήκες που είμαστε σήμερα λειτουργώντας «ως συνήθως», τόνισε η Κορίνα Κρετσού κατά την εκδήλωση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για την έναρξη των εκδηλώσεων της Εβδομάδας των Πόλεων και των Περιφερειών.

Μίλησε για την ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Επανέλαβε δε ότι πολλοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι πολλά από τα νοσοκομεία που πηγαίνουν ή τους δρόμους στους οποίους οδηγούν έχουν κατασκευαστεί με κοινοτικούς πόρους.

Η Ελλάδα

Ενδιαφέρον είχε και το σχόλιό της για την Ελλάδα, το οποίο ήρθε κατόπιν ερώτησης του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού για το τι κάνουν οι Βρυξέλλες για το θέμα της ανεργίας.

«Παλέψαμε μαζί και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να βελτιώσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο και η Ελλάδα κατάφερε πέρυσι, στο προηγούμενο πρόγραμμα, να πετύχει 100% απορρόφηση πόρων», τόνισε. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και είμαι πολύ περήφανη που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε καλά projects στην Ελλάδα».

Όπως είπε, αυτό που προκάλεσε στην ίδια μεγάλη συγκίνηση ήταν οι σήραγγες στα Τέμπη που ένωσαν τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα. «Ήταν ένας κρίκος που έλειπε, δεν ήταν τεχνικά εύκολο, αλλά τώρα η διαδρομή που κάποτε απαιτούσε έξι-επτά ώρες, γίνεται στον μισό χρόνο».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλές ανισότητες εντός της χώρας, με πλούσιους ανθρώπους γύρω από την Αθήνα αλλά και παιδιά σε περιφέρειες που χρειάζονται ώρες για να φτάσουν στο σχολείο. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανισοτήτων που δεν περιορίζονται στην περιφέρεια αλλά υπάρχουν και εντός των χωρών σημείωσε.

Ο δήμαρχος Αθηνών Γεώργιος Καμίνης, όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της κίνησης: «Η πολιτική συνοχής δεν είναι μια ακόμα πολιτική της ΕΕ. Είναι η ραχοκοκαλιά των προσπαθειών της ΕΕ για τη γεφύρωση των κοινωνικοοικονομικών διαφορών μεταξύ των κρατών-μελών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής και ευημερούσας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια, συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ευρώπης, και οι πόλεις μας αποτελούν μέρος αυτής της προσπάθειας. Φέρνει τους πολίτες πιο κοντά στην ΕΕ, μέσω της συμμετοχής τους σε τοπικά έργα. Ο Δήμος Αθηνών στηρίζει πλήρως τις αρχές της Συμμαχίας για τη Συνοχή».

Ο Karl Heinz Lambertz, πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, εκτίμησε πως «ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να είναι ένας προϋπολογισμός για τους πολίτες, κατάλληλος για να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

«Η καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων και η στήριξη της κοινωνικής ένταξης καθιστούν την πολιτική συνοχής της ΕΕ την έσχατη έκφραση αλληλεγγύης. Η φιλοδοξία αυτή πρέπει να συνδυαστεί και με έναν εξίσου φιλόδοξο ενωσιακό προϋπολογισμό, ο οποίος θα επιτρέπει την υλοποίηση μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής για όλες τις περιφέρειες και πόλεις», προσέθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Δήμων και των Περιφερειών θα διεξαχθούν πολιτικές συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο και θα λάβουν χώρα πάνω από 120 εργαστήρια και σχετικές εκδηλώσεις, με θέμα τη βελτίωση και προβολή της πολιτικής συνοχής της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v