Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστές: Καλή αλλά… λίγη η ανάκαμψη του 2017

Βελτιωμένες επιδόσεις για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία το 2017, που δεν μπορούν όμως να αναστρέψουν το κλίμα του γενικότερου προβληματισμού. Ποιες ευκαιρίες μπορούν να ανακύψουν από τις περιπέτειες των Τούρκων ανταγωνιστών.

Κλωστές: Καλή αλλά… λίγη η ανάκαμψη του 2017

To 2017 ήταν για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο όλα δείχνουν πως χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα από την πλευρά της Πολιτείας, προκειμένου ο κλάδος να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του και να ενισχύσει περαιτέρω τις εξαγωγές και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Στο βαθμό που η Πολιτεία άρει μια σειρά αντικινήτρων, τότε ο κλάδος θα περάσει στην κερδοφορία» σημειώνει γνωστός παράγοντας του κλάδου, συμπληρώνοντας: «Όλοι οι πολιτικοί μιλούν για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας, για την ανάγκη τόνωσης της ελληνικής παραγωγής και για τη δημιουργία αλυσίδων αξίας. Έ λοιπόν σήμερα, η Ελλάδα πουλάει βαμβάκι στην Τουρκία, η οποία στη συνέχεια το χρησιμοποιεί και εξάγει σε εμάς ρούχα πολλαπλάσιας αξίας…».

Σε κάθε περίπτωση, το 2017 έκλεισε με αυξημένη παραγωγή και ανεβασμένες εξαγωγές ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Σε επίπεδο εισηγμένων εταιρειών, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και Μουζάκης φαίνεται πως επέστρεψαν σε κερδοφόρα αποτελέσματα (η δεύτερη με τη συμβολή εσόδων από ενοίκια), η Fieratex αύξησε τις πωλήσεις της κατά διψήφιο ποσοστό με ανεβασμένες εξαγωγές, ενώ η Επίλεκτος αναμένεται να εμφανίσει καλύτερες λειτουργικές επιδόσεις στον κλωστοϋφαντουργικό τομέα κατά τη χρήση που θα λήξει τον προσεχή Ιούνιο (η εταιρεία θα πάρει βαθιές ανάσες μετά την αναμενόμενη ρύθμιση του δανεισμού της, προκειμένου να αναδιαρθρώσει τη λειτουργία της στο κλωστοϋφαντουργικό κομμάτι και να επεκταθεί σε άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες).

Πώς όμως φαίνεται να ξεκινά το 2018 για τον πολύπαθο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας;

Ένα πρώτο θετικό στοιχείο είναι οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, με αποτέλεσμα το παραγόμενο κατά το φθινόπωρο βαμβάκι να είναι ποιοτικότερο, πράγμα που σημαίνει αναβαθμισμένο τελικό προϊόν (νήμα) και κατά συνέπεια καλύτερες τιμές.

Σημαντικό επίσης παράγοντα για την εξέλιξη της φετινής οικονομικής πορείας του κλάδου της νηματουργίας παίζει και η εξέλιξη των τιμών σε βαμβάκι και νήμα. Η τιμή του βάμβακος έχει ανεβεί ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες και εμφανίζει σημεία έντονης διακύμανσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σε ότι αφορά το νήμα, οι μελλοντικές ενδείξεις δείχνουν να είναι ανοδικές.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο σενάριο είναι πως το 2018 θα είναι μια κάπως καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι αρκούντως ικανοποιητική έτσι ώστε να σημάνει τη γενικότερη ανάκαμψη του κλάδου που μαστίζεται από έλλειψη ρευστότητας, υψηλά επιτόκια, βαριές ασφαλιστικές εισφορές-φορολογίες και υψηλές τιμές ρεύματος.

Σημείο κλειδί βέβαια για το μέλλον της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας θα αποτελέσει και η «επόμενη μέρα» του κλάδου στην Τουρκία, που είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής (και πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος) της εγχώριας δραστηριότητας.

Ήδη, μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016, η τουρκική κλωστοϋφαντουργία έχει μπει σε πορεία αναταράξεων, καθώς:

• Σε αρκετές εταιρείες οι διοικήσεις αντικαταστάθηκαν, επειδή θεωρήθηκαν «γκιουλενικές» και σήμερα οι επιχειρήσεις αυτές διευθύνονται από κρατικά οριζόμενα συμβούλια.

Η έντονη υποτίμηση της τουρκικής λίρας σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής του βάμβακος σε δολάρια, ανέβασαν δραστικά το κόστος απόκτησης πρώτης ύλης και δημιούργησαν έντονα προβλήματα ρευστότητας. Τα προβλήματα αυτά που έγιναν ορατά μέσα στο 2017, έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω στις αρχές του 2018, καθώς η τιμή του βάμβακος βρίσκεται ψηλότερα και η συναλλαγματική ισοτιμία της τοπικής λίρας ακόμη πιο χαμηλά.

• Η προσπάθεια τουρκικών εταιρειών να εισπράξουν «σκληρό συνάλλαγμα» τους οδήγησε κατά διαστήματα σε σχετικά χαμηλές τιμές πώλησης προς τη διεθνή αγορά, προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Όμως, οι επιδεινωμένες συνθήκες στο βαμβάκι και στην ισοτιμία προβλέπεται να αναγκάσουν τις τουρκικές επιχειρήσεις να ανεβάσουν τις προσφερόμενες τιμές νήματος, επιτρέποντας έτσι και στις ελληνικές επιχειρήσεις να κινηθούν αναλόγως.

«Όπως η Ελλάδα το 2007»

«Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σήμερα στο σημείο που βρισκόταν η ελληνική το 2007, πριν το ξέσπασμα της περιβόητης κρίσης. Το κράτος δίνει συνεχώς παροχές για να ικανοποιήσει τον κόσμο, τα ελλείμματα και ο πληθωρισμός ανεβαίνουν, η τοπική λίρα υποχωρεί, οι μισθοί αυξάνονται και η τοπική ανταγωνιστικότητα υποχωρεί» δηλώνει στο Euro2day.gr Έλληνας manager που γνωρίζει καλά τα οικονομικά της γειτονικής χώρας, συμπληρώνοντας:

«Πέραν αυτών, η πολιτική Ερντογάν έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση όχι μόνο σε πολλούς Τούρκους επιχειρηματίες, αλλά και στους πελάτες τους στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαία η αγορά σπιτιών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) από Τούρκους πολίτες.

Επιπρόσθετα, κλίμα ανησυχίας επικρατεί και στους μεγάλους πελάτες και επενδυτές των τουρκικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, τουρκικές μονάδες παράγουν για λογαριασμών γνωστών αμερικανικών brand names και παράλληλα πολλές γερμανικές επιχειρήσεις προμηθεύονται κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από την Τουρκία. Την ίδια περίοδο όμως οι σχέσεις του Ερντογάν τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στα χειρότερο μέχρι σήμερα σημείο τους.

Είναι πολύ λογικό ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν τρόπους μείωσης της εξάρτησής τους από την τουρκική παραγωγή και η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πρώτης τάξεως υποδοχέα αυτής της ζήτησης. Αυτά όμως χρειάζονται οικονομική διπλωματία και κυβερνήσεις αποφασισμένες να τονώσουν την πραγματική οικονομία της χώρας τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v