Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαλκανικές προσδοκίες για τον οδικό τουρισμό

Το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα στις τέσσερις από τις έξι βαλκανικές χώρες και την Πολωνία δημιουργούν προσδοκίες για νέα άνοδο του οδικού τουρισμού προς την Ελλάδα το 2018. Από ποιες χώρες ήρθαν οι περισσότεροι, ποιοι ξόδεψαν τα πιο πολλά πέρυσι.

Βαλκανικές προσδοκίες για τον οδικό τουρισμό

Περαιτέρω ενίσχυση του ειδικού βάρους που έχουν αποκτήσει στον ελληνικό τουρισμό οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα μας με αυτοκίνητο προδιαγράφουν για το 2018 οι οικονομικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου SETE Intelligence του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Το 2017 οι ξένοι επισκέπτες που ήρθαν οδικώς στην Ελλάδα έφθασαν τα 8,3 εκατ. ταξιδιώτες και ξεπερνούσαν το 30% των συνολικών αφίξεων ξένων τουριστών που ήρθαν στη χώρα (εξαιρουμένων των επιβατών κρουαζιέρας).

Οι προσδοκίες για νέα άνοδο του οδικού τουρισμού φέτος εδράζονται, σύμφωνα με τη μελέτη, στο ευνοϊκό οικονομικό κλίμα και στις θετικές προοπτικές των οικονομιών στις πέντε  από τις επτά κύριες χώρες-δεξαμενές οδικού τουρισμού της Ελλάδας. Το οικονομικό κλίμα ευνοεί την αύξηση του εξερχόμενου τουρισμού από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την πΓΔΜ, ενώ θετικές προσδοκίες υπάρχουν και για την Πολωνία. Αντίθετα, σε φάση υποχώρησης έχουν εισέλθει οι οικονομίες της Ρουμανίας και Τουρκίας, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στην άνοδο του οδικού τουρισμού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Οι ταξιδιώτες που προέρχονταν από τις επτά χώρες που προαναφέρθηκαν, πραγματοποίησαν το 2017 περισσότερες από 39 εκατ. διανυκτερεύσεις ενώ τα χρήματα που υπολογίζεται πως άφησαν στη χώρα άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ.

Οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονταν από τη Βουλγαρία (2,5 εκατ.) ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν ταξιδιώτες από την πΓΔΜ (1,5 εκατ.). Το ένα εκατ. ξεπέρασαν κατά σειρά οι επισκέπτες από Ρουμανία, Σερβία ενώ μια ανάσα από το 1 εκατ. έφθασαν οι ταξιδιώτες από την Τουρκία.

Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν από Σέρβους (9,5 εκατ.) ενώ ακολούθησαν Ρουμάνοι (7,5 εκατ.), Βούλγαροι (7 εκατ.) και Πολωνοί (5 εκατ.).

Οι περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις προήλθαν από Σέρβους (380 εκατ. ευρώ) ενώ ακολούθησαν σε δαπάνες Ρουμάνοι (367 εκατ. ευρώ) και Τούρκοι (321 εκατ. ευρώ).

Οι πιο αποδοτικοί τουρίστες οδικού τουρισμού αποδείχθηκαν το 2017 οι Σέρβοι, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 352 ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι Τούρκοι επισκέπτες (330 ευρώ) και οι Ρουμάνοι (319 ευρώ).

Η μέση ημερήσια δαπάνη, ωστόσο,  αποτυπώνει το γεγονός πως οι επισκέπτες οδικού τουρισμού επιλέγουν κατά κύριο λόγο οικονομικές διακοπές. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι Τούρκοι, οι οποίοι δαπανούν κατά μέσο όρο 99 ευρώ την ημέρα.  Ακολουθούν Πολωνοί (59 ευρώ), Αλβανοί (49 ευρώ), Ρουμάνοι (48 ευρώ), ταξιδιώτες από την πΓΔΜ (42 ευρώ), Σέρβοι και Βούλγαροι (40 ευρώ).

Περισσότερο απ’ όλους μένουν στην Ελλάδα οι Σέρβοι (8,7 μέρες κατά μέσο όρο) ενώ ακολουθούν Πολωνοί (6,7 μέρες) και Ρουμάνοι (6,5 μέρες). Τα πιο σύντομα ταξίδια πραγματοποιούν στη χώρα μας οι επισκέπτες από την πΓΔΣ καθώς η μέση διάρκεια παραμονής τους δεν ξεπερνά τις 2,7 μέρες.

Η Βόρεια Ελλάδα αποσπά τη μερίδα του λέοντος των ξένων που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί πρώτη επιλογή για Σέρβους, Ρουμάνους και ταξιδιώτες από την πΓΔΜ. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι πρώτη επιλογή των Βουλγάρων ενώ η Ήπειρος, των Αλβανών. Τα νησιά του Νότιου  Αιγαίου και του Ιονίου, αντίθετα, προτιμούν οι Πολωνοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v