Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κέντρο του διεθνούς εμπορίου μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη

Στην «πράξη» η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσα από πρωτοβουλία της Eurobank που συντονίζει επαφές 110 Ελλήνων εξαγωγέων με 60 άλλων χωρών. Η πλατφόρμα we.trade και γιατί ενδιαφέρει τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σε κέντρο του διεθνούς εμπορίου μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη

Διευρύνοντας... ηλεκτρονικά τα σύνορα του διεθνούς εμπορίου, η Eurobank  είναι από σήμερα ο μόνος ελληνικός τραπεζικός όμιλος που μετέχει στο we.trade, μία καινοτόμα  πλατφόρμα συναλλαγών που επιτρέπει στις επιχειρήσεις-πελάτες των 14 ευρωπαϊκών τραπεζών που την απαρτίζουν, να διεκπεραιώνουν on line και real time τις συναλλαγές και τις παραγγελίες τους, με έναν εντελώς πρωτότυπο και ασφαλές τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η ένταξη της Eurobank στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγινε μετά από πρόσκληση που της απηύθυναν η ισπανική Santader και η βελγική KBC, ιδρυτικά μέλη του Trade Club Alliance, ενός κλειστού ομίλου τραπεζών που εκτείνεται σε 50 χώρες, με στόχο να ξεπεράσει τις 60 εντός του 2019, και αριθμεί συνολικό ενεργητικό άνω των 4 τρισ. ευρώ.

Η «είδηση» της ένταξης του νέου μέλους ανακοινώθηκε σε ειδική τελετή στο πλαίσιο του φετινού SIBOS, του μεγαλύτερου ετήσιου διατραπεζικού συνεδρίου στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία, όπου παρακάθησαν 8.000 σύνεδροι από όλες τις τράπεζες του κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank είναι στην ουσία και η μοναδική ελληνική τράπεζα που διατηρεί περίπτερο στην έκθεση του SIBOS από όταν άρχισε η κρίση.

Τι είναι το we.trade και γιατί ενδιαφέρει το ελληνικό εμπόριο

Πρόκειται για μία καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα, που δημιούργησε η βελγική τράπεζα KBC και η οποία βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, με τη «σφραγίδα» της IBM (ένα πρόγραμμα το οποίο λόγω του ότι λειτουργεί με αλγόριθμο και δεν επιτρέπει να σβηστεί τίποτα, παρά μόνο να γράφονται επιπλέον στοιχεία, στοχεύει στη μέγιστη διαφάνεια).

Μέσα από ένα κλειστό κύκλωμα επιλεγμένων εταιριών, επίσης εξαγωγικού ή εισαγωγικού προσανατολισμού, που αποτελούν -στην πλειοψηφία τους- πελάτες των τραπεζών μελών της βασικής πλατφόρμας Trade Club Alliance, δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης διεθνών παραγγελιών, ολοκλήρωσης των συναλλαγών και παρακολούθησής τους σε όλα τα στάδια της παραγγελίας!

Όσες εταιρίες εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συνεργασία είναι ήδη ελεγμένες από την τράπεζά τους. Είναι η πρώτη πλατφόρμα που σε όλα τα μέρη της συναλλαγής (πωλητής, αγοραστής, οι τράπεζές τους και οι μεταφορικές) παρακολουθούν σαν μέλη ενός οικοσυστήματος την πορεία της συναλλαγής real time.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ψηφιοποιείται πλήρως το κύκλωμα της εγγύησης της συναλλαγής από την τράπεζα του εμπόρου, μέσα σε μία εργάσιμη και με ασφάλεια και για τα δύο μέρη της συναλλαγής. Όλη η πληροφορία φτάνει σε όλα τα μέρη ταυτόχρονα, με ψηφιακές υπογραφές, λύνοντας έτσι το πρόβλημα των εγγυήσεων τραπεζών, χωρίς χαρτιά και χρόνο, που είναι βαριά διαδικασία.

Να διευκρινισθεί βέβαια ότι δεν πρόκειται για Trust, ο πελάτης παίρνει το ρίσκο του αλλά μπορεί να συναντηθεί και να κλείσει συμφωνίες με επιχειρήσεις που μετέχουν σε έναν «κλειστό χώρο εμπιστοσύνης που βρίσκει κανείς συνεργάτες κοντά στα δεδομένα του».

Σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας, οι εταιρίες διαπραγματεύονται, καθορίζουν τους όρους της παραγγελίας ηλεκτρονικά και προχωρούν στο επόμενο στάδιο, παρακολουθώντας on line και real time την παραγγελία τους, βήμα-βήμα. Μόλις κλείσει η παραγγελία, αυτόματα δημιουργείται η πληρωμή.

Το we.trade αποτελεί σημαντική επένδυση για τα μέλη που την απαρτίζουν, με εξαψήφιο ετήσιο κόστος και βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη χρήση αλγορίθμων. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι ιδρυτές της, πρόκειται για «ό,τι πιο σύγχρονο τεχνολογικά. Για ένα state of art».

H  Eurobank θα μπορεί να υλοποιήσει, στην Ελλάδα, τη συγκεκριμένη υπηρεσία το τέταρτο τρίμηνο του 2019, λόγω διαδικαστικών θεμάτων καθώς το σχετικό συμβόλαιο ήδη έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Επισημαίνεται ότι στο we.trade συμμετέχουν και τράπεζες που δεν είναι μέλη στο Trade Club Alliance, όπως οι Deutsche Bank και HSBC.

Go International 2018 / Go In Thessaloniki

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά στα χρονικά του Trade Club Alliance,  η ετήσια γενική συνέλευσή του θα πραγματοποιηθεί εκτός Μαδρίτης και, συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθεί στο κτίριο Διοίκησης της Eurobank, στην Αθήνα, 8 & 9 Νοεμβρίου 2018.  Με δεδομένο ότι 12-14 Νοεμβρίου 2018 θα ακολουθήσει το Go In Thessaloniki, η Ελλάδα θα γίνει -για μία εβδομάδα- το κέντρο του διεθνούς εμπορίου, «φιλοξενώντας» 14 διεθνείς τραπεζικούς ομίλους.

Όσον αφορά στην επιχειρηματική διασύνδεση που θα προσφέρει συγκεκριμένα το TCA στο Go In Thessaloniki, ο Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Eurobank - Επικεφαλής Global Transaction Banking, επισημαίνει ότι «αναμένεται να εκδηλωθεί σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον από εξαιρετικά μεγάλους ομίλους του εξωτερικού, από εταιρίες που συμπεριλαμβάνονται στις τοπ 100 του κόσμου, από τους κλάδους τροφίμων και ποτών».

Στο πλαίσιο του Go In Thessaloniki -μιας πρωτοβουλίας της Eurobank με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της εξωστρέφειας-, θα πραγματοποιηθούν περισσότερα από 2.500 προγραμματισμένα Β2Β μεταξύ 110 Ελλήνων εξαγωγέων και 60 εισαγωγέων από άλλες χώρες.

Σε μία προσπάθεια να επεκταθούν τα όρια του ελληνικού διασυνοριακού εμπορίου, ακόμη περισσότερο και πιο ψηφιοποιημένα, το TCA υποστηρίζει τη διοργάνωση Go In Thessaloniki ενεργά, αφού πάνω από το 80% των εισαγωγέων προκύπτει από το πελατολόγιο των τραπεζών που συμμετέχουν στο Trade Club Alliance. Ας λάβουμε υπόψη ότι, επιπλέον των 60 εισαγωγέων, τα τραπεζικά στελέχη του TCA θα εκπροσωπήσουν περί τους 80 εισαγωγείς-πελάτες τους σε στοχευμένα Β2Β με Έλληνες εξαγωγείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v