Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία των τραπεζιτών στο συνέδριο της Capital Link

Στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης αλλά και στην πρόκληση των κόκκινων δανείων στάθηκαν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη στις τοποθετήσεις τους στη Νέα Υόρκη. Τα θετικά βήματα και η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Αισιοδοξία των τραπεζιτών στο συνέδριο της Capital Link

Την αισιοδοξία τους για το μέλλον αλλά και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίζουν, κατέθεσαν οι τραπεζίτες που μετείχαν στα πάνελ του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη. 

Η χώρα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη βελτίωση της διεθνούς εμπιστοσύνης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, επεσήμανε ο Χρήστος Μεγάλου, ενώ παράλληλα διατηρεί τη θετική δυναμική στις δομικές μεταρρυθμίσεις και την απαραίτητη στροφή προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Κατά τον CEO της Πειραιώς, η ολοκλήρωση του προγράμματος δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για τη χώρα μας.

Στο γεγονός ότι οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται, στάθηκε ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ταχύτατα μετατρέπουν τα επιχειρηματικά και λειτουργικά τους μοντέλα, επενδύουν πολύ στην τεχνολογία αλλά και στα εναλλακτικά κανάλια συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον Παύλο Μυλωνά, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, με τη βελτίωση των δομικών στοιχείων της οικονομίας οι τράπεζες μειώνουν τα NPEs, προστατεύουν τα κεφάλαια και τονώνουν τα μαξιλάρια ρευστότητας, ενώ παράλληλα καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση για εταιρική δανειοδότηση.

Ο Martin Czurda από την πλευρά του ΤΧΣ σημείωσε ότι οι εξελίξεις στο πλαίσιο εσωτερικής διαχείρισης των NPLs από τις τράπεζες σε συνδυασμό με τη βελτίωση της οικονομικής εικόνας της χώρας και την τόνωση της ανάπτυξης θα βοηθήσουν τις τράπεζες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές αλλά και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Κατά το στέλεχος της Goldman Sachs, Julien Retit, ενώ οι τράπεζες χειρίζονται τα ανοίγματά τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να τους δοθούν περαιτέρω μέσα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις «κληρονομιές» της κρίσης. Αυτό εντέλει θα τους επιτρέψει να εστιάσουν στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι τράπεζες έκαναν αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση χρόνιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Οι τράπεζες τώρα, επεσήμανε, τελούν υπό διαπραγμάτευση σε ένα κλάσμα της αξίας στην οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε ο κλάδος.

Τέλος, όπως επεσήμανε ο Πάνος Παπάζογλου της EY, η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συμφωνία σε ένα συνεκτικό πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος των NPEs, το οποίο θα έχει την πλήρη στήριξη του SSM και της ΕΚΤ. Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα επιτρέψει στις τράπεζες να εστιάσουν στις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v