Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδι για… λίγους η διαχείριση κόκκινων δανείων

Τεκτονικές αλλαγές αναμένονται στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά την απόφαση των τραπεζών να κινηθούν επιθετικά. Ποιες εταιρείες και σχήματα διεκδικούν το συντριπτικό κομμάτι από την πίτα των 50-60 δισ. NPEs.

Παιχνίδι για… λίγους η διαχείριση κόκκινων δανείων

Ριζικές ανακατατάξεις στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων φέρνει η νέα επιθετική στρατηγική που θα ακολουθήσουν φέτος οι τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν δραστικά το βουνό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο Euro2day.gr ότι στην ελληνική αγορά, όσο μεγάλο κι αν είναι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν χωρούν πάνω από τρεις, κατ’ ανώτερο τέσσερις εταιρείες διαχείρισης -οι οποίες θα διαχειριστούν προβληματικά δάνεια περίπου 60 δισ. ευρώ.

Ηδη το σκηνικό έχει αρχίσει να στήνεται μετά την κίνηση της Eurobank, τη δρομολογημένη κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και την αντίστοιχη πολιτική που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει η Alpha Bank.

Υψηλόβαθμη πηγή με γνώση της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων περιγράφει τις επόμενες κινήσεις και εκτιμά ότι οι εξειδικευμένες εταιρείες που θα πρωτοστατήσουν στην εν λόγω αγορά είναι:

Η Financial Planning Services της Eurobank, η QQuant Master Services της κοινοπραξίας Qualco-Pimco, η Cepal της Alpha Bank και μία ακόμη, η οποία αναμένεται να προκύψει από συγχωνεύσεις των μικρότερων εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι άδεια έχουν πάρει 14 εταιρείες και υπάρχουν άλλες που έχουν καταθέσει σχετικούς φακέλους στην ΤτΕ.

Ατού οι συμπράξεις

Σε δεύτερο στάδιο και όσο η δευτερογενής αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βαθαίνει και θα αποκτά ουσιαστικό ρόλο και αντικείμενο, θα υπάρξουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετοχικές συμπράξεις των 3-4 εταιρειών με διεθνείς εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατ’ επέκταση με ξένα funds.

«Χωρίς τις συμπράξεις δεν είναι εύκολη η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα funds και οι εταιρείες private equity διαθέτουν τα κεφάλαια και την πρόσβαση σε επενδυτές που κυνηγούν τις αποδόσεις από την αξιοποίηση προβληματικών assets. Και τα εν λόγω funds ακολουθούν διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως οι Intrum, Pimco κ.ά.», αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Η πίτα

Η πίτα των NPEs που θα μοιραστούν οι 3-4 εταιρείες διαχείρισης υπολογίζεται περίπου μεταξύ των 50 έως και 60 δισ. ευρώ, εφόσον συμπεριληφθούν και τα 9 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια που έχουν περάσει στον εκκαθαριστή από τις πρώην τράπεζες (ATE, Proton, FFB κ.ά). Η Eurobank φιλοδοξεί μέχρι το τέλος του 2020 να έχουν περάσει στο χαρτοφυλάκιο της Financial Planning Services μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 40 δισ. ευρώ. Η εταιρεία έχει σήμερα 25 δισ. ευρώ δάνεια υπό διαχείριση.

Η Cepal, τέλος, εκτιμάται ότι θα βρεθεί με υπό διαχείριση προβληματικά δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ (ίσως και λίγο υψηλότερα) και αντίστοιχα η Qualco. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v