Ολα τα μυστικά για την προστασία της α' κατοικίας

Ποιοι είναι οι «κόφτες» που συμφωνήθηκαν, προκειμένου να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Πώς θα «τσεκαριστούν» οι δανειολήπτες που έκαναν αίτηση με βάση τον παλαιό νόμο Κατσέλη. Στα χέρια των θεσμών η ελληνική πρόταση.

Ολα τα μυστικά για την προστασία της α' κατοικίας

Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται πλέον η τελική συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες, μετά από διορθώσεις αλλά και προσαρμογές με βάση τις εννέα ενστάσεις της Κομισιόν, κυβέρνηση και τράπεζες, ενώ σήμερα λήγει το ισχύον πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη έχει μία σειρά από αυστηρούς «κόφτες» και «δικλείδες ασφαλείας», με στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικά κακοπληρωτές και όσοι αποκρύπτουν εισοδήματα και περιουσία.

Στα 21 άρθρα, θα αποτυπώνεται εγγράφως η δέσμευση των τραπεζών να μην προχωρήσουν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών για ακίνητα πρώτης κατοικίας, μέχρι να «ανοίξει» η σχετική πλατφόρμα.

εισοδηματικά κριτήρια ανέρχονται έως τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο, 21.000 ευρώ για ζευγάρι και συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τις 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Η ισχύς του νόμου, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, θα είναι για 1 έτος, ενώ προβλέπεται έως και 5ετία για τις ειδικές κατηγορίες όπως ΑμεΑ και άνεργοι.

Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ορίζεται έως τις 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου (συν τόκοι) στις 130.000 ευρώ.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα όρια δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ την τελευταία εβδομάδα -παρά την αντίθετη φημολογία-, καθώς «κλείδωσαν» στη συνάντηση της προηγούμενης Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα μυστικά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νέο πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και πιθανότατα να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπει:

- Για όσους δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη -η ισχύς του οποίου, όπως προαναφέρθηκε, λήγει σήμερα -και δεν έχουν πάρει δικάσιμο, οι τράπεζες θα μπορούν να προχωρήσουν σε ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων (κινητή, ακίνητη περιουσία, εισοδήματα) μέσω μια ειδικής πρόσθετης πλατφόρμας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το Taxis.

- Το κράτος θα επιδοτεί μέρος της μηνιαίας δόσης κλιμακωτά, ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

- Το «κούρεμα» που θα προσφέρει η τράπεζα δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα γίνεται στη βάση της σχέσης δανείου και εμπορικής αξίας (κούρεμα για ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες).

- Η ισχύς του νέου πλαισίου θα ξεκινήσει αναδρομικά από την 1η Μαρτίου και θα είναι για 1 έτος. Αντίθετα θα φθάνει και τα 5 έτη για ΑμεΑ και ανέργους.

- Στις περιπτώσεις που περισσότερα του ενός δάνεια έχουν σύνδεση με πρώτη κατοικία, η ρύθμιση του χρέους θα προσφέρεται μόνο για το μη εξυπηρετούμενο δάνειο και όχι στο εξυπηρετούμενο, άλλο, δάνειο που μπορεί να φέρει εγγύηση το ίδιο ακίνητο.

- Αν ο δανειολήπτης αφού ενταχθεί στο νέο πλαίσιο δεν πληρώνει σταθερά και με συνέπεια για 9 μήνες -ισχύει το ίδιο και για το δημόσιο όσον αφορά την επιδότηση της μηνιαίας δόσης-, χάνεται αυτόματα η προστασία.

Κόφτες

Σύμφωνα με τις πηγές, για να εξασφαλίσει ένας δανειολήπτης την ένταξη στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να αποδείξει ότι πληροί μέχρι κεραίας τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά από δικλείδες ασφαλείας και κόφτες υπάρχουν και στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη (νόμος Σταθάκη 2016), ωστόσο ποτέ δεν ενεργοποιήθηκαν, καθώς αφενός όταν ο δανειολήπτης κατέθετε τον φάκελό του στη γραμματεία του Ειρηνοδικείου, κανένας δεν έκανε έλεγχο αν πληροί τις προϋποθέσεις, αφετέρου -πλην του τελευταίου έτους- οι δικαστές δεν έμπαιναν στη διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων και απλά «κούρευαν» και «ρύθμιζαν».

Αναστασία Παπαϊωάννου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v