Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα 41η στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας «Global Innovation Index 2019»

Η χώρα μας παίρνει την καλύτερη «βαθμολογία» της στο πεδίο του ανθρώπινου κεφαλαίου, καθώς είναι 20η μεταξύ 129 χωρών.

Η Ελλάδα 41η στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας «Global Innovation Index 2019»

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 41η θέση στον «Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2019»| (Global Innovation Index 2019) μεταξύ 129 χωρών.

Ο δείκτης συντάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), το Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων INSEAD της Γαλλίας.

Το 2018 η Ελλάδα είχε καταταγεί 42η.

Η χώρα μας παίρνει την καλύτερη «βαθμολογία» της στο πεδίο του ανθρώπινου κεφαλαίου (20ή θέση διεθνώς), κάτι που επιβεβαιώνει πόσο προικισμένο έμψυχο δυναμικό διαθέτει. Χειρότερη είναι η κατάταξη της σε άλλους επιμέρους δείκτες: Υποδομές (43η), Θεσμοί (51η), Γνώση και Τεχνολογία (53η), Δημιουργικότητα (53η), Ποιότητα αγορών (54η) και Ποιότητα επιχειρηματικού περιβάλλοντος (59η). Σε ορισμένα πεδία η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική υστέρηση, όπως η συνεργασία πανεπιστημίων-βιομηχανιών στο πεδίο της έρευνας (μόλις 122η).

Για ένατη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση παγκοσμίως σε επίπεδο καινοτομίας κατακτά η Ελβετία, ενώ ακολουθούν κατά σειρά Σουηδία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία. Το Ισραήλ βρίσκεται στη δέκατη θέση, η Κύπρος στη 28η θέση και η Τουρκία στην 49η.

Ο Δείκτης Global Innovation Index (GII) αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών με βάση 80 επιμέρους δείκτες, που καλύπτουν από τις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και τις εφαρμογές διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων, μέχρι τη δημιουργία εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v