Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Grexit, το παρασκήνιο και το δίλημμα της ΕΚΤ

«Η κρίση ξεπεράστηκε χάρη σε αυτά που οι Ελληνες πολίτες μπόρεσαν να πετύχουν», υποστηρίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Η απάντηση στον υπουργό Οικονομικών, που του ζήτησε να τραβήξει το χαλί από τις ελληνικές τράπεζες.

Το Grexit, το παρασκήνιο και το δίλημμα της ΕΚΤ

Μέσω… Ελλάδας τοποθετείται ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας στους Financial Times, για το εάν μπορεί η ευρωζώνη να αντέξει στην υφιστάμενη μορφή της, δεδομένων των μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ των χωρών-μελών.

Η αντίδραση απέναντι στη λιτότητα, γράφουν οι Financial Times, οδήγησε στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Στο παρασκήνιο υπήρξε συζήτηση για το εάν θα πρέπει να «αφήσουν την Ελλάδα να φύγει». Το ισχυρό στρατόπεδο της Βόρειας Ευρώπης, με ηγέτη τη Γερμανία, επέμεινε ότι υπάρχει οικονομική λογική καθώς η οικονομία της χώρας δεν ήταν ποτέ αρκετά ισχυρή για να της αξίζει η συμμετοχή στην Ενωση. Αλλοι υποστήριζαν ότι αυτό θα είναι μια καταστροφή η οποία, όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers, θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές.

Η ΕΚΤ βρισκόταν σε δίλημμα μεταξύ της διατήρησης των ελληνικών τραπεζών, προσφέροντάς τους ρευστότητα και της τήρησης των κανόνων της. Οι τελευταίοι απαγόρευαν τη χρήση των κρατικών ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων, αν η Αθήνα δεν βρισκόταν σε πρόγραμμα που στήριζε η Κομισιόν ή το ΔΝΤ.

Σε ένα θέμα είναι ξεκάθαρος: δεν επεδίωξε ποτέ να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ενιαίο νόμισμα.

Ο κος Ντράγκι υποστηρίζει ότι σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών αντέδρασε στο επιχείρημα ενός συμμετέχοντος (πιστεύεται ότι ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε) ότι η ΕΚΤ έπρεπε να είχε «κόψει» τον δανεισμό στη Αθήνα πριν από πολύ καιρό. Είπα «κοίτα, αν θέλεις να σπρώξεις την Ελλάδα έξω από το ευρώ, κάν' το, μη χρησιμοποιείς όμως την ΕΚΤ για να το κάνεις».

Συνολικά, ο κεντρικός τραπεζίτης συμφωνεί ότι η Ελλάδα πλήρωσε τεράστιο τίμημα, αλλά υπάρχει ελπίδα. «[Η κρίση] ξεπεράστηκε χάρη σε αυτά που οι Ελληνες πολίτες μπόρεσαν να πετύχουν», υποστηρίζει. «Η αλληλεγγύη, όμως, στην ευρωζώνη ήταν ευεργετική. Είναι πολύ δύσκολο για μια απομονωμένη χώρα που πτωχεύει να επιστρέψει στην κανονικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v