Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινήσεις για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των ΜμΕ

Προτάσεις για παραγωγικό και οικονομικό μετασχηματισμό των μικρών επιχειρήσεων καταθέτει η ΓΣΕΒΕΕ, με αφορμή τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για το νέο ΕΣΠΑ. Πώς θα αποδώσουν καλύτερα.

Οι κινήσεις για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των ΜμΕ

Οκτώ μέτρα τα οποία εκτιμά ότι θα ενισχύσουν τον παραγωγικό και οικονομικό μετασχηματισμό των μικρών επιχειρήσεων, προτείνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Οι προτάσεις αυτές κατατίθενται με αφορμή τον δημόσιο διάλογο για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και θα παρουσιαστούν στο συνέδριο που θα διοργανώσει στις αρχές του νέου έτους το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενόψει του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ.  

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η ανάδειξη ενός αναβαθμισμένου εγχώριου παραγωγικού προτύπου προϋποθέτει πολυεπίπεδες παρεμβάσεις τόσο στο επίπεδο ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης όσον αφορά στις μικρές επιχειρήσεις (π.χ. τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών, διευκόλυνση παραγωγικών διαδικασιών τυποποίησης και ποιοτικής αναβάθμισης, κατάρτιση και δεξιότητες, έρευνα και ανάπτυξη, ενίσχυση μεταποιητικής αξίας, υποστήριξη παραγωγικών συνεργασιών και εξωστρέφειας, οικοδόμηση δικτύων διανομής) όσο και στο επίπεδο θεσμικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος (π.χ. διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση).

Το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, θα επιτρέψει στις ΜμΕ να λειτουργήσουν περισσότερο αποδοτικά, ενώ οι παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης του παραγωγικού προτύπου θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα των παραγωγικών συντελεστών και θα διευκολύνουν τη δημιουργία εμπορεύσιμων προϊόντων, υπηρεσιών και παραγωγικών διαδικασιών προστιθέμενης αξίας οδηγώντας στην αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου.

Η επίτευξη ενός βιώσιμου πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης θα πρέπει να συνοδευτεί από πολιτικές που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των ποιοτικών περιεχομένων και χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας μέσω της ενίσχυσης παραγόντων όπως χρηματοδότηση, τεχνολογία - καινοτομία, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, συνεργασίες-δικτύωση-διάχυση γνώσης και αναβαθμισμένες επαγγελματικές, επιχειρηματικές και ψηφιακές δεξιότητες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων σύγκλισης με τις διεθνείς παραγωγικές, τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις.

Για για την επίτευξη των παραπάνω, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι εξής ενέργειες:

1. Ειδικές δράσεις δημιουργίας αναγκαίων κοινών τεχνολογικών υποδομών (hubs) για την ενίσχυση και την κλιμάκωση παραγωγικών δραστηριοτήτων (π.χ. ανάπτυξη και πιστοποίηση νέων προϊόντων) σε συγκεκριμένους κλάδους μικρο-μεταποίησης που δραστηριοποιούνται μικρές επιχειρήσεις και δημιουργία Δικτύου Κέντρων Ανάπτυξης Προϊόντων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, με εξειδίκευση στις θεματικές περιοχές προτεραιοτήτων των νέων στρατηγικών «έξυπνης εξειδίκευσης», τα οποία θα παρέχουν τεχνική βοήθεια σχεδιασμού, πρωτοτυποποίησης και ανάπτυξης νέων προϊόντων κυρίως σε παραδοσιακούς κλάδους, με δυνατότητες ανάπτυξης προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Όπως τονίζεται, τα συγκεκριμένα κέντρα αναμένεται να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο σε στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όπου διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση από πλευράς μικρών επιχειρήσεων (π.χ. σχεδιασμός και τυποποίηση προϊόντων, οργάνωση συστημάτων εφοδιασμού/διανομής/προώθησης).

2. Προώθηση μέτρων διαμόρφωσης και ενίσχυσης σχημάτων συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων (π.χ. συμπράξεις, κοινοπραξίες, δίκτυα) και δημιουργία ενός «δικτύου κέντρων συνεργασίας» -σε συνάρτηση με τις περιφερειακές στρατηγικές RIS3- που θα συμβάλουν στην ωρίμανση πρωτοβουλιών κάθετου και οριζόντιου συντονισμού, στη διαμόρφωση «μικρο-αλυσίδων αξίας», στον επιμερισμό στοιχείων κόστους (π.χ. από κοινού παραγγελίες πρώτων υλών) και στην ανάπτυξη κοινών έργων και δράσεων επιχειρηματικής ανάπτυξης (π.χ. νέα προϊόντα και υπηρεσίες).

3. Προώθηση στοχευμένων μέτρων κάθετου συντονισμού και ενίσχυσης παραγωγικών διασυνδέσεων σε επίπεδο ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων τόσο σε ενδοκλαδικό επίπεδο (π.χ. σχήματα κάθετης συνεργασίας) μεταξύ κρίσιμων παραγωγικών τομέων ως προς την προστιθέμενη αξία και την αξία παραγωγικής τους δραστηριότητας (π.χ. διασύνδεση αγροδιατροφής - τουρισμού).

4. Μέτρα διαμόρφωσης κατάλληλων βιοτεχνικών χώρων και διευκόλυνση εγκατάστασης μικρών επιχειρήσεων σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους γεωγραφικής εγγύτητας με άλλους φορείς/οργανισμούς (π.χ. πανεπιστήμια), με στόχο την εκτέλεση συγκεκριμένων παραγωγικών εργασιών σε μεγαλύτερη κλίμακα και την αξιοποίηση εξωτερικών οικονομιών.

5. Διαμόρφωση κόμβων για πολύ μικρές επιχειρήσεις, που θα παρέχουν πρόσβαση σε σύγχρονο εξειδικευμένο εξοπλισμό (π.χ. CNC, 3D printers) και συναφείς τεχνολογίες (π.χ. εξειδικευμένο λογισμικό) σε μια σειρά από κλάδους όπου εντοπίζονται τάσεις και δυναμικές μετασχηματισμού (π.χ. δημιουργική οικονομία και σχέδιο, αγροδιατροφή και νέες τεχνολογίες).

6. Υποστήριξη συνεργατικών σχημάτων ως πρότυπα κυκλικής πρακτικής σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. τυποποίηση αγροτικών προϊόντων) που θα λειτουργήσουν στη βάση χρησιμοποίησης αξιοποίησης κοινών υποδομών από πολλαπλούς χρήστες (π.χ. κοινή χρήση δομών εργαστηρίου, πραγματοποίηση συνεργατικής έρευνας, οργανωμένη προώθηση προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού).

7. Δέσμη ενοποιημένων μέτρων αναβάθμισης υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και άυλων συναφών επενδύσεων, με σκοπό την αύξηση και επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας, την εισαγωγή νέων μεθόδων παραγωγής και σύγχρονων τεχνολογικών συντελεστών καθώς και την ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Ιδιαίτερη στόχευση πρέπει να δοθεί ως προς τις παραπάνω παρεμβάσεις και στο επίπεδο της αναβάθμισης του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού των μικρών επιχειρήσεων, με αναφορά στις επιχειρήσεις της μεταποίησης αλλά και των υπόλοιπων τομέων (υπηρεσίες-εμπόριο) όπου κρίνεται αναγκαίο.

8. Σχεδιασμός και ανάπτυξη ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων υποστήριξης και ειδικών ταμείων στοχευμένων κεφαλαίων ενίσχυσης και εγγυήσεων, με έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τον παραγωγικό τους μετασχηματισμό, την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και ενεργειών διείσδυσης σε νέες θεματικές και γεωγραφικές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v