Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάθεση Ελβετού τραπεζίτη «καίει» τον Τηλέμαχο Λαβίδα

Ο Marc Demane-Debih που δήλωσε ένοχος για 38 κατηγορίες και συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές για να τύχει επιείκειας δήλωσε ότι ο Γ. Νίκας έλαβε εμπιστευτικές πληροφορίες από τον γιο του Αθ. Λαβίδα.

Κατάθεση Ελβετού τραπεζίτη «καίει» τον Τηλέμαχο Λαβίδα

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά το 2018 ο μυστηριώδης Ελβετός τραπεζίτης που εμπλέκεται στην υπόθεση inside trading για την οποία δικάζεται ο Τηλέμαχος Λαβίδας και αναζητείται ο Γ. Νίκας. Ο Marc Demane-Debih είχε συλληφθεί στη Σερβία, κατέθεσε στη Νέα Υόρκη ως κυβερνητικός μάρτυρας αφότου μυστικά είχε δηλώσει ένοχος.

Ο Demane-Debih κατέθεσε στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε σημαντικές πληροφορίες που επηρεάζουν την αγορά (τις οποίες έλαβε από τον πατέρα του) στον Γιώργο Νίκα. Οι κατήγοροι υποστηρίζουν ότι ο Ελβετός και ο Γιώργος Νίκας ήταν στο κέντρο ενός δικτύου που χρησιμοποιούσε πληροφορίες από insiders και τραπεζίτες για να κάνουν εκατομμύρια δολάρια παράνομων κερδών.

Ο Ελβετός trader, ο οποίος συνεργάζεται με τις αρχές ελπίζοντας σε επιείκεια όταν ανακοινωθεί η ποινή του, ξεκίνησε την κατάθεσή του αφότου ο 33χρονος επενδυτικός τραπεζίτης της Goldman Sachs, o Bryan Cohen, δήλωσε ένοχος για τη διάσωση εμπιστευτικών πληροφοριών οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για διενέργεια συναλλαγών.

Ο 49χρονος Demane-Debih είπε στους ενόρκους ότι μια από τις μετοχές που ο ίδιος και ο Γ. Νίκας έκαναν συναλλαγές ήταν η Ariad Pharmaceuticals Inc στην οποία ο Αθανάσιος Λαβίδας, πατέρας του Τηλέμαχου, ήταν μέλος του Δ.Σ. Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Lavipharm δεν διώκεται.

Ο Γ. Νίκας «μου είπε ότι παίρνει πληροφορίες από ένα φίλο και τον πατέρα του», δήλωσε ο Ελβετός. Ερωτηθείς από τον εισαγγελέα να ονοματίσει την πηγή είπε «ο Τηλέμαχος Λαβίδας και ο πατέρας του», μεταδίδει το Bloomberg.

Οταν ρωτήθηκε πώς ο Νίκας έλαβε την πληροφορία, ο Demane-Debih υποστήριξε ότι ο ιδιοκτήτης εστιατορίων (σ.σ. Γ. Νίκας) ήταν «πολύ κοντά» με τον Τ. Λαβίδα. «Αντάλλασσαν τηλεφωνήματα και συναντιούνταν συχνά στη Νέα Υόρκη, στο σπίτι και το εστιατόριο του Γ. Νίκα, είπε.

Ο Ελβετός τραπεζίτης που κρατείται σε αμερικανική φυλακή, είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της δίκης του Τ. Λαβίδα, η οποία εστιάζει το inside trading στις μετοχές της Ariad και μιας ευρύτερης συνωμοσίας που διερευνούν οι αμερικανικές αρχές από το 2013.

Ο Τ. Λαβίδας υποστηρίζει ότι η πληροφορία την οποία κατηγορείται ότι έδωσε στον Γ. Νίκα δεν προέρχεται από τον ίδιο αλλά από την Darina Windsor, πρώην στέλεχος στη Centerview Partners, η οποία διαφεύγει τη σύλληψη.

Ο Γ. Νίκας, σημειώνει το Bloomberg, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για inside trading είναι στην Ελλάδα και θεωρείται «φυγάς» από τις ΗΠΑ. Του ανήκουν πολυτελές διαμέρισμα και εστιατόρια στη Νέα Υόρκη. Η Windsor κατηγορείται επίσης και οι αρχές πιστεύουν ότι είναι στην Ταϊλάνδη, απ’ όπου κατάγεται.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο Τ. Λαβίδας πέρασε τις πληροφορίες στον Γ. Νίκα για να ωφεληθεί ο φίλος του, και ο τελευταίος για να ανταποδώσει τη χάρη επένδυσε 500.000 δολάρια στη Mediterra Inc της συζύγου του υιού Λαβίδα.

Ο Demane-Debih, ντυμένος με ρούχα φυλακισμένου, κατέθεσε μόλις 40 λεπτά και η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα. Εχει δηλώσει ένοχος για 38 κατηγορίες και είπε στους ενόρκους ότι κρατήθηκε για έξι μήνες εξαιτίας εντάλματος της Interpol πριν εκδοθεί στις ΗΠΑ τον Μάιο. Συμφώνησε να δηλώσει ένοχος σε κλειστή δίκη στις 3 Οκτωβρίου και να επιστρέψει 49 εκατ. δολάρια κερδών, όπως και να συνεργαστεί με τις αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v