Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικό κενό στην Ελλάδα βλέπουν οι θεσμοί

Tο 2020 κρίνεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης, επισημαίνουν πηγές της Κομισιόν. Δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup για αλλαγή των όρων του προγράμματος. Ορόσημο ο Ιούνιος για ΑNFAs και SNPs. Γιατί παραμένει το ΔΝΤ.

Επενδυτικό κενό στην Ελλάδα βλέπουν οι θεσμοί

Βρυξέλλες, ανταπόκριση

Παρά τις προθέσεις και τη διεθνή εκστρατεία της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένους επενδυτές, το ενδιαφέρον παραμένει χαμηλό, σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές των θεσμών, που πραγματοποίησαν έλεγχο-εξπρές την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Το χαμηλό ενδιαφέρον αποδίδεται κυρίως στην αργοπορία σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων, που επηρεάζει τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και  σε καθυστερήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τους τελευταίους 12 μήνες. Παράλληλα, γίνεται λόγος για την ανάγκη να υπάρξουν επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα.

Όπως ανέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, οι ξένοι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν ότι οι πολιτικές δεν θα αλλάξουν και ότι θα υπάρχει ένα σταθερό πλάνο δεκαετίας τουλάχιστον. Αυτό, είπε, δεν γίνεται στην Ελλάδα, γι’ αυτό και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν δίνουν επενδυτική βαθμίδα στη χώρα.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι «απρόβλεπτες», κάτι που δεν αρέσει στους ξένους επενδυτές.

Κατά τους θεσμούς, η παρούσα έκθεση των οποίων αναμένεται συνοπτική, καθώς δεν συνδέεται με εκταμίευση χρημάτων, το 2020 είναι η χρονιά που η παρούσα κυβέρνηση θα δώσει τα διαπιστευτήριά της, θα αποδείξει και θα σφραγίσει την αξιοπιστία της. Τον Ιούνιο, θα γίνει η πρώτη μεγάλη αξιολόγηση για την πορεία του προϋπολογισμού σε δημοσιονομικό επίπεδο, που διατρέχει δύο κινδύνους:

1. Την επαναξιολόγηση του ΕΝΦΙΑ

2. Την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις

Όλα αυτά θα παίξουν ρόλο στην ετυμηγορία της 6ης αξιολόγησης του Ιουνίου, η οποία θα βρεθεί στα χέρια του Eurogroup, που -εάν δεν υπάρχουν αργοπορίες- αναμένεται να κληθεί να εγκρίνει ή όχι τη νέα εκταμίευση από τα κέρδη των ομολόγων των προγραμμάτων SNPs και ANFAs.

Βεβαίως, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, το κλίμα στο Eurogroup παραμένει «εύθραυστο και διαιρεμένο» ως προς τις αξιώσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά από θέματα, όπως η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και το πώς θα διανεμηθούν τα κέρδη σε επενδυτικά projects αντί να οδεύσουν στο σύνολό τους για την αποπληρωμή του χρέους.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στους θεσμούς ένα πλάνο για να διοχετευθούν τα κονδύλια σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να μοιράζει τα κονδύλια χωρίς πρώτα να πάρει την έγκριση των θεσμών. Με άλλα λόγια, τα επενδυτικά σχέδια που θα λαμβάνουν χρήματα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων θα συναποφασίζονται με τους θεσμούς. Και -προς το παρόν τουλάχιστον- υπάρχει «θέμα» με τη βούληση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει και ιδιωτικές επενδύσεις, για ευνόητους λόγους.

Επιπλέον, οι θεσμοί αναμένεται να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στα πιο κάτω θέματα:

1. Να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.

2. Να υιοθετηθεί το νέο «σχήμα» για τα κόκκινα δάνεια.

3. Να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

4. Οι μεταρρυθμίσεις της 4ης αξιολόγησης πρέπει να διατηρηθούν.

5. Να υπάρχει θετική συνεργασία με τους θεσμούς.

6. Να εφαρμοστεί το νέο action plan για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να ενδυναμωθεί η ΑΑΔΕ.

7. Να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας.

8. Να ολοκληρωθεί το «face out» του νόμου Κατσέλη στο τέλος Απριλίου, ώστε να «ανοίξει» η πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για να βοηθηθούν οι τράπεζες. Μέχρι τότε πάντως, όσοι επιθυμούν, μπορούν να εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη.

9. Παραμένει πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Σχολιάζοντας τις διαρροές ότι το ΥΠΟΙΟ έθεσε και γραπτώς την αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, παράγοντας των θεσμών επανέλαβε ότι η Κομισιόν είναι μεν θετική, όμως αυτό αποτελεί απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πέντε μέλη εκ των οποίων πρέπει να περάσουν τις όποιες αλλαγές από τα κοινοβούλιά τους, κάτι που το καθιστά εξαρχής πολιτικά περίπλοκο.

Γιατί δεν αποπληρώνεται το ΔΝΤ

Κατά τους θεσμούς, η κυβέρνηση έχει έξι μήνες μέχρι τον Ιούνιο για να χτίσει πάνω στην αποτελεσματικότητά της. Φαίνεται, όμως, ότι η Ελλάδα, λόγω και προτέρου βίου δεκαετιών, δεν έχει «καθαρίσει» εντελώς στα μάτια των εταίρων μας στην Ευρωζώνη. Για αυτό τον λόγο δεν γίνεται και η συνολική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Όπως μας εξήγησε αρμόδιο στέλεχος, υπάρχει βούληση να παραμείνει το ΔΝΤ στις αξιολογήσεις της οικονομίας. Εφόσον ακόμα υπάρχει οφειλή, ως δανειστής έχει και τον ανάλογο λόγο. Βεβαίως αυτό μπορεί να έχει και κάποιο όφελος, καθώς η χώρα μας θα μπορεί να προτάσσει τις απόψεις και εκθέσεις του Ταμείου που μας συμφέρουν, ώστε να πιέσει για παράδειγμα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, για τα οποία το ΔΝΤ «φωνάζει» εδώ και χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v