Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες «εμπλοκές» στο παζάρι για τα 750 δισ. της Κομισιόν

Στο καλάθι της διαπραγμάτευσης μπαίνει ακόμα και η χρονική διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ποσοτικοποίηση» της κρίσης από την Covid-19 ζητά ο Βορράς. Όχι στην αμοιβαιοποίηση του χρέους επιμένουν οι «frugal four».

Νέες «εμπλοκές» στο παζάρι για τα 750 δισ. της Κομισιόν

Τη βασική φόρμουλα για τη βάση διαπραγμάτευσης για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης ψάχνει ακόμα η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr.

H Γερμανία, που αναλαμβάνει επισήμως την 6μηνη προεδρία της ΕΕ την Τετάρτη, έχει ήδη κάνει τον πρώτο αναγνωριστικό γύρο με τις χώρες-μέλη, ώστε να σχηματιστεί ένα μοντέλο πάνω στο οποίο θα γίνει η διαπραγμάτευση. Για να γίνει αυτό, όμως, αναφέρουν πηγές από το Βερολίνο, πρέπει να υπάρχει μία επί της αρχή συμφωνία για δύο μεγάλα θέματα:

  1. Το συνολικό ύψος του πακέτου
  2. Η αναλογία δανείων-επιδοτήσεων 

Το εγχείρημα αποδεικνύεται τελικά αρκετά δύσκολο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι επιδιώκεται συμφωνία πριν τον Αύγουστο. Ήδη, όπως έχουμε γράψει, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει χωρίσει τη διαπραγμάτευση σε 5 υποομάδες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί πιο εύκολα κοινό έδαφος. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι μπορεί να δοθούν στις χώρες-μέλη διαφορετικά σχέδια, τα οποία στην τελική διαπραγμάτευση θα γίνουν ένα. Και αυτό γιατί εκτός από το ύψος του Ταμείου (750 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η πρόταση της Κομισιόν) και την αναλογία δανείων-επιδοτήσεων (500 +250 δισεκατομμύρια), έχουν διαφανεί και μια σειρά από άλλα θέματα που μπλοκάρουν αυτή τη στιγμή τη διαπραγμάτευση.

Τόσο οι πηγές από το Βερολίνο όσο και πηγές από την ΕΕ σημειώνουν τα εξής:

  1. Ένα γκρουπ χωρών θεωρεί ότι από τη στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, με κίνδυνο «επιστροφής» της Covid-19, είναι πολύ δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Συνεπώς δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί σωστά και το αντίστοιχο πακέτο στήριξης ανά χώρα. Ζητούν όμως μια «καλή» ποσοτικοποίηση ως βάση διαπραγμάτευσης.
  2. Κάποιες χώρες θεωρούν ότι η συνολική διάρκεια του πακέτου, τα επτά έτη δηλαδή, είναι πολύ μεγάλη.
  3. Οι Βόρειες χώρες θεωρούν ότι η αποπληρωμή των δανείων πρέπει να αρχίσει ήδη από αυτή την επταετή δημοσιονομική περίοδο και όχι από την επόμενη.
  4. Τα λεγόμενα rebates, τα διορθωτικά έσοδα (budget correction mechanisms) πρέπει να συνδεθούν με το ανάλογο χρηματοδοτικό και μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.

Οι περισσότερες χώρες έχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, σεβαστεί την επιθυμία της κας Μέρκελ να μη δημοσιοποιούν τις ενστάσεις τους. Η πρώτη χώρα που «έσπασε» αυτό το «εμπάργκο» είναι η Αυστρία, η οποία εξακολουθεί να απορρίπτει τις επιδοτήσεις και να προωθεί μόνο δάνεια. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σ. Κουρτς δήλωσε σε άρθρο του στο γερμανικό πολιτικό περιοδικό Focus ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να μετατραπεί σε «μόνιμη ένωση χρεών» και ότι τα δάνεια προς τις χώρες-μέλη πρέπει να έχουν σαφή προθεσμία.

Κατά τον κ. Κουρτς, οι λεγόμενοι «frugal four» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι φορολογούμενοι πολίτες τους δεν πρέπει να «επωμιστούν ένα μεγάλο βάρος καθώς ήδη επιβαρύνονται λόγω της ύφεσης».

Επιπλέον, το παράδοξο με τη Γερμανία είναι ότι η ίδια η κα Μέρκελ, ως διαμεσολαβήτρια και επικεφαλής της προεδρίας της ΕΕ, καλεί τους αντιπάλους των επιχορηγήσεων να αναθεωρήσουν τη θέση τους, τη στιγμή που πολιτικές φωνές εντός της Καγκελαρίας τάσσονται με τους Βόρειους.

Σε συνέντευξή της σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, η κα Μέρκελ δήλωσε ότι χώρες με υψηλά χρέη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν ήδη επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος και ότι πρόσθετα δάνεια θα επιδείνωναν τη δημοσιονομική τους κατάσταση. Επανέλαβε, δε, ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και ανέφερε ότι η όποια απόφαση θα είναι «μια ειδική απάντηση σε μια ιδιάζουσα κατάσταση».

Στη διαπραγμάτευση μπήκε σφήνα και το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ότι τα δάνεια δεν πρόκειται να φέρουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γ. Γκοπίνατ, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι για να δοθεί προώθηση σε μια οικονομία μετά τον κορωνοϊό, πρέπει να εφαρμοστεί πακέτο με περισσότερες επιχορηγήσεις παρά δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v