Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 4+1 κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου

Στις 22 Σεπτεμβρίου υπογράφεται το καταστατικό για τον Οργανισμό του EastMed Gas Forum. Ο ΔΕΣΦΑ στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU Αλεξανδρούπολης. Οι εξελίξεις στους αγωγούς αερίου IGB, TAP και Ελλάδας - Β. Μακεδονίας.

Οι 4+1 κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου

Με το όπλο των διεθνών ενεργειακών έργων και συμμαχιών, η κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.

Η ενέργεια και τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτελούν το σημείο αιχμής της τουρκικής προκλητικότητας. Πέντε μεγάλα επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή αγωγών και υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς και η εδραίωση της συμμαχίας των χωρών του EastMed Gas Forum αποτελούν την έμμεση απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα.

Στη διάρκεια ενεργειακών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ξεδίπλωσαν την ενεργειακή στρατηγική στη σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου:

Το EastMed Gas Forum

Στις 22 Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί το καταστατικό για τη μετατροπή του EastMed Gas Forum σε Οργανισμό. Συμμετέχουν Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ, Κύπρος, Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Η συμμαχία των επτά υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και έχει ως σκοπό τη συνεργασία των χωρών της περιοχής στην παραγωγή και τη διακίνηση φυσικού αερίου. Το Forum μεταμορφώνεται σε Οργανισμό, με απώτερο στόχο τη λειτουργία του στο μοντέλο του ΟΠΕΚ. Υπενθυμίζεται, αφενός, ότι στο EMGF έχει ζητήσει να συμμετάσχει και η Γαλλία, αφετέρου, η Άγκυρα στις αρχές της χρονιάς, όταν μονογράφηκε το καταστατικό, είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του Forum, χαρακτηρίζοντάς τον οργανισμό-μόρφωμα. Δεν έκρυψε βέβαια την ενόχλησή της για τη μη πρόσκληση της Τουρκίας.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης

Με τη συμμετοχή και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στο FSRU Αλεξανδρούπολης θα κλείσει, όπως όλα δείχνουν, το κεφάλαιο της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας που θα λειτουργεί και θα διαχειρίζεται τον πλωτό σταθμό αεριοποίησης LNG. Την πρόθεση του ΔΕΣΦΑ να είναι ο πέμπτος μέτοχος έκανε γνωστή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναγγέλλοντας μάλιστα την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Διαχειριστή και τους άλλους μετόχους. Το έργο, ως γνωστόν, έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και αποσκοπεί στη μεταφορά αεριοποιημένου LNG μέσω του αγωγού IGB στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, το FSRU θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2022 με αρχές του 2023.

Ο IGB

Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός (IGB) έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται και θα αποτελέσει το μέσο διακίνησης του LNG προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Ο υπουργός ΠΕΝ εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Ο TAP

Τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει εμπορικά και ο αγωγός TAP. Ο αγωγός θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.

Ο αγωγός Ελλάδας - Β. Μακεδονίας

Κινητικότητα όμως υπάρχει και στο έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Β. Μακεδονία. Για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις ο ΔΕΣΦΑ με τον αντίστοιχο Διαχειριστή της γειτονικής χώρας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς χθες για το αν στην τριμερή του Βερολίνου περιλαμβανόταν και ο όρος για τις συζητήσεις Αθήνας - Άγκυρας του παγώματος των διαγωνιστικών διαδικασιών για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών Νότια της Κρήτης προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, απάντησε αρνητικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει έρευνες σε δικές της οριοθετημένες περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v