Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας: Ποιοι μνηστήρες ψάχνουν... συμμάχους

Ανακατατάξεις στις συμμαχίες των διεκδικητών φέρνει η μη συμμετοχή της γαλλικής Storengy στον διαγωνισμό. Οι κινήσεις των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean. Κεντρικός παίκτης ο ΔΕΣΦΑ για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου.

Αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας: Ποιοι μνηστήρες ψάχνουν... συμμάχους

Ανατροπές στα σχήματα των εταιρειών που φέρονταν να είχαν σχηματιστεί για να κατέβουν στον διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας φέρνει η απόφαση της γαλλικής Storengy να μην εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θυγατρική του ομίλου της Engie, που δραστηριοποιείται στην αποθήκευση φυσικού αερίου αλλά και στην παραγωγή βιομεθανίου και συνθετικού υδρογόνου, δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Η Storengy είναι ένας εκ των μεγάλων παικτών στην Ε.Ε. και δεν αποκλείεται η επιλογή της, κατά ορισμένες πηγές, να συνδέεται με την προ διετίας απόφαση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Engie να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των συμμετοχών και επενδυτικών του προθέσεων σε διεθνές επίπεδο.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πηγές, έχει προκαλέσει ανατροπές στους κύκλους των μνηστήρων επενδυτών που θέλουν να διεκδικήσουν το project της αξιοποίησης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου. Και συγκεκριμένα στους εταίρους της -με τους οποίους είχαν συμφωνήσει σε κοινοπραξία-, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Energean.

Οι τελευταίοι, κατά τις πληροφορίες, παραμένουν πιστοί στη διεκδίκηση του asset, ωστόσο είναι σε συνομιλίες με ενδιαφερόμενους Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου. Να σημειωθεί ότι στους όρους του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επενδυτών η πιστοποίηση της τεχνικής τους ικανότητας εκμετάλλευσης και διαχείρισης συστήματος φυσικού αερίου. Στο ενδεχόμενο κοινοπραξίας θα πρέπει αυτός που πληροί τις προϋποθέσεις να κατέχει μερίδιο τουλάχιστον 20%.

Πηγές θέλουν, λοιπόν, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean να συνομιλούν με τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος στο προηγούμενο διάστημα φερόταν να είναι απέναντί τους.

Παραμένει ασαφές προσώρας αν στην πρώτη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος (30 Σεπτεμβρίου) θα εμφανιστούν και ξένοι Διαχειριστές. Πηγές δεν αποκλείουν την κάθοδο ενδεχομένως και κάποιων εκ των μετόχων του ΔΕΣΦΑ (Snam, Enagas και Fluxys), αν και σε ένα τέτοιο σενάριο θα ακυρωνόταν ουσιαστικά η συμμετοχή του Έλληνα Διαχειριστή.

Το asset της ΥΑΦΑ

Η μετατροπή του σχεδόν παλιού εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε υπόγεια αποθήκη, είναι έργο στρατηγικής σημασίας.

Το παλιό κοίτασμα εντοπίζεται σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Με επενδύσεις της τάξης των 300 έως 400 εκατ. ευρώ, το κοίτασμα επιφάνειας 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί να αποθηκεύει ποσότητες φυσικού αερίου 1 δισ. κ.μ. και να αναδείξει τη χώρα σε συνδυασμό με τον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και το μελλοντικό έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη σε hub φυσικού αερίου.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου τα επόμενα 10 με 20 χρόνια στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά, λόγω της στροφής της Ε.Ε. σε πράσινες μορφές ενέργειας. Το συγκεκριμένο καύσιμο θα είναι το κυρίαρχο στη μεταβατική περίοδο, ενώ η ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας διευκολύνει εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους να αποθηκεύουν ποσότητες που φέρνουν είτε μέσω των αγωγών μεταφοράς TAP, του υφιστάμενου συστήματος Βουλγαρίας - Ελλάδας, του νέου διασυνδετήριου αγωγού IGB, του ελληνοτουρκικού αλλά ακόμη και μέσω του FSRU στην Αλεξανδρούπολη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v