Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφυκτικό πρέσινγκ των βιομηχάνων για το ενεργειακό κόστος

Πρωτοβουλίες από τον υπουργό ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη για το ενεργειακό κόστος, ζήτησε ο ΣΕΒ. Προβληματισμός και ανησυχία στη βαριά βιομηχανία για τη μη εφαρμογή μέτρων. Το μήνυμα του Δ. Παπαλεξόπουλου.

Ασφυκτικό πρέσινγκ των βιομηχάνων για το ενεργειακό κόστος

Εντείνουν τις πιέσεις τους οι βαριές βιομηχανίες προς την κυβέρνηση, για τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν το υψηλό κόστος ρεύματος και φυσικού αερίου.

Στη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και αντιπροσωπεία του ΣΕΒ, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ) και οι αντιπρόεδροι Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) και Μιχάλης Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), συζητήθηκε το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας. Ωστόσο, παρά το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες 20 μέρες, εντούτοις φάνηκε ότι οι δύο πλευρές δεν είχαν να ανακοινώσουν κάποια είδηση ως προς την αντιμετώπιση του καυτού ζητήματος. Ο υπουργός ΠΕΝ επανέλαβε την πρόθεσή του να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού και να υλοποιήσει και επιμέρους μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, από την άλλη πλευρά, δεν έκρυψε την ανησυχία και τον προβληματισμό του…

Το πρόβλημα

Το ενεργειακό κόστος που επωμίζονται οι ελληνικές βιομηχανίες είναι διαχρονικά από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγουν κι εξάγουν. Αυτό γίνεται ακόμη πιο δυσβάσταχτο μετά τις επιπτώσεις των lockdown και του περιορισμού της ζήτησης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Ενεργοβόρες βιομηχανίες, που αποτελούν και τους καλύτερους πρεσβευτές της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, όπως οι Mytilineos, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΤΙΤΑΝ, κράτησαν μέσα σε αντίξοες συνθήκες ανοικτά τα εργοστάσιά τους. Έδειξαν αντοχές, διατήρησαν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις ελληνικές εξαγωγές και ανταγωνίστηκαν επιχειρήσεις του κλάδου τους στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, όπως έδειξε και το τελευταίο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία που εξέδωσε το ΙΟΒΕ για τον Σεπτέμβριο, πλήρωσαν ακριβότερο ρεύμα και φυσικό αέριο. Το ΙΟΒΕ κατέγραψε πως η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν τον Ιούλιο 13 φορές υψηλότερη από την τιμή συστήματος Nord Pool, που αντιπροσωπεύει τις ενεργειακές αγορές 12 ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά και στο φυσικό αέριο, το πρώτο τρίμηνο του έτους, η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν τουλάχιστον 45% υψηλότερη σε σχέση με τη μέση spot τιμή στις αγορές Ολλανδίας και Γερμανίας.

Αν και οι τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα υποχωρούν και είναι και χαμηλότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εντούτοις το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό.

Πρέπει δε να τονιστεί ότι το σύνολο της βαριάς βιομηχανίας αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ (υψηλή τάση) με τιμές που καθορίζονται από συμβάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η δημόσια εταιρεία μάλιστα έχει καθολικά ποσοστά μεριδίων στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Οι εξαγγελίες…

Πέρασαν δυόμισι μήνες από τότε που ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας επένδυση της ΕΛΒΑΛ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ανήγγειλε παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Επίσης σε διάστημα τριών μηνών άλλαξε τρεις φορές η εκκίνηση του target model, δηλαδή της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που φέρνει ανταγωνισμό μέσα από το χρηματιστήριο και τη σύζευξη της εγχώριας με γειτονικές αγορές. Το τελευταίο ορόσημο είναι η 1η Νοεμβρίου.

Πέρασαν επίσης 20 μέρες από τότε που ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του Economist κήρυττε την αποφασιστικότητά του να... σπάσει αβγά για την άρση στρεβλώσεων και την αντιμετώπιση αντιδράσεων που εμποδίζουν τις χαμηλές τιμές ρεύματος στις βιομηχανίες. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την άνοδο της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% στο 15% σε μία δεκαετία.

Εντούτοις, μέχρι στιγμής, όπως σημειώνουν παράγοντες των ενεργοβόρων βιομηχανιών, δεν έχουν δει ουσιώδεις παρεμβάσεις. Οι επόμενοι μήνες μέχρι να φύγει το 2020 αλλά και οι 12 του 2021 είναι κρίσιμοι για την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων, με δεδομένες τις εκτιμήσεις πως ο αόρατος εχθρός -ο κορωνοϊός- θα παραμένει ισχυρός. Και οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες.

Η δήλωση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης ήταν ενδεικτική της ανησυχίας των ελληνικών επιχειρήσεων: «Ζητήσαμε από τον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Στις γενικότερες αβεβαιότητες που υπάρχουν για το 2021 για τις ελληνικές εξαγωγές, δεν πρέπει να προστεθεί το κόστος της ενέργειας με το οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v