Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στήνεται» το ελληνικό οικοσύστημα των startups

Ετοιμάζεται χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων. Στις επόμενες ημέρες οι πρώτες επίσημες εγγραφές στο Elevate Greece. Τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας επιχείρησης ως startup.

«Στήνεται» το ελληνικό οικοσύστημα των startups

Στις περίπου 500, ανέρχεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει έως αυτή τη στιγμή αίτηση για να ενταχθούν στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, γνωστότερο ως Elevate Greece. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το τρέχον έτος λήγει στις 31/12, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του πρώτου «πακέτου» επιχειρήσεων (πάνω από 50) οι οποίες θα ενταχθούν στο Μητρώο και θα λάβουν την επίσημη «σφραγίδα» χαρακτηρισμού τους, ως νεοφυείς επιχειρήσεις.

Παράλληλα κατά τις ίδιες πηγές, «τρέχει» και η διαδικασία σχεδιασμού ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος το οποίο θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις που θα είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο. Στόχος των συναρμόδιων υφυπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.κ. Χρίστου Δήμα (αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας) και Γιάννη Τσακίρη (αρμόδιος για το ΕΣΠΑ) είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να ενεργοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Πέραν όμως από τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση στο Elevate Greece, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός που βρίσκεται στη διαδικασία αλλαγής της νομικής μορφής, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να καταγραφεί μια επιχείρηση ως νεοφυής, θα πρέπει να έχει τη νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας, της πολυπρόσωπης ΕΠΕ ή της πολυπρόσωπης ΙΚΕ.

Οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω του συνδέσμου elevategreece.gov.gr και η προθεσμία, ειδικά για το 2020, θα είναι ανοικτή μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2021, οι αιτήσεις προβλέπεται να υποβάλλονται σε τρεις κύκλους: 01/01 με 30/03, 01/05 με 30/07 και 01/09 με 30/11.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Για να εγγραφεί μία επιχείρηση στο Elevate Greece, όπως προαναφέρθηκε θα πρέπει να διαθέτει νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ (εξαιρούνται οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ) να έχει έδρα την Ελλάδα ή να διατηρεί θυγατρική ή υποκατάστημα στην Ελλάδα εφόσον η έδρα είναι στην αλλοδαπή, ώστε να διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ.

Η συμπληρωμένη λειτουργία τη στιγμή που υποβάλλει αίτηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 8 έτη, να απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της, να μην ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Η αξιολόγηση

Εφόσον πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις ακολουθεί η αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια της καινοτομίας και της κλιμάκωσης. Στο κριτήριο της καινοτομίας, λαμβάνεται υπόψη αν υπάρχει τεχνολογική καινοτομία στο προϊόν ή την υπηρεσία ή αν υπάρχει ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο πάνω σε πρόσφατη (νέα) τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχουν λίγοι ανταγωνιστές (αντίστοιχες νεοφυείς επιχειρήσεις ή πολύ λίγες μεγάλες).

Διευκρινίζεται ότι ο όρος «ανταγωνιστές» αναφέρεται σε επιχειρήσεις που προτείνουν λύσεις με παρόμοια πλεονεκτήματα και όχι γενικά σε όσους απευθύνονται στην ίδια αγορά.

Καινοτόμες, χαρακτηρίζονται και οι επιχειρήσεις που η κύρια δραστηριότητά τους είναι ερευνητική με σκοπό την παραγωγή πνευματικής ιδιοκτησίας με προοπτικές εμπορικής αξιοποίησης (επιχειρήσεις έντασης γνώσης).

Ως προς το κριτήριο της κλιμάκωσης, εξετάζεται αν το επιχειρηματικό μοντέλο ή και η τεχνολογία επιτρέπουν ταχεία κλιμάκωση του μεγέθους των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά.

Το κύριο προϊόν – υπηρεσία της επιχείρησης, πρέπει να είναι τυποποιημένο και όχι η παροχή συμβουλευτικών – μελετητικών υπηρεσιών, ούτε κατασκευή κατά παραγγελία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v