Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε... καραντίνα οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για το 2021

Το παρατεταμένο lockdown ανατρέπει τους σχεδιασμούς. Η στάση αναμονής για τις νέες εκτιμήσεις από ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ. Γιατί θεωρείται «κλειδί» το άνοιγμα της αγοράς. Η αναζήτηση διεξόδου, τα ταμειακά αποθέματα και το εφιαλτικό σενάριο.

Σε... καραντίνα οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για το 2021

Βαθύτερη ύφεση από την αρχικά προβλεπόμενη για το πρώτο τρίμηνο του έτους φέρνει η επέλαση της πανδημίας, με το υπουργείο Οικονομικών να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, χωρίς να μεταβάλλει ακόμα τις ετήσιες προβλέψεις του για ρυθμό ανάπτυξης 4,8%.

Αρκετοί αναλυτές από την άλλη πλευρά, σε ανεπίσημες πρώτες εκτιμήσεις δεν διστάζουν να κόψουν ακόμα και στο μισό τις προβλέψεις τους, επισημαίνοντας παράλληλα πως είναι τέτοιο το μέγεθος της αβεβαιότητας, που οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή, είτε αισιόδοξη είτε απαισιόδοξη, είναι απλώς παρακινδυνευμένη.

Με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2021 τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών στο βασικό του σενάριο υπολόγιζε πως το πρώτο τρίμηνο του έτους η ύφεση σε ετήσια βάση θα ήταν 11,3%. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος στις δικές της προβλέψεις είχε θέσει τον πήχη στην περιοχή του 10%, προβλέποντας όμως τριμηνιαία θετική μεταβολή 3% (τέταρτο τρίμηνο 2020 - πρώτο τρίμηνο 2021).

Καμία πλευρά δεν έχει προχωρήσει επί του παρόντος σε νεότερες εκτιμήσεις, αλλά πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως τα νέα δεδομένα οδηγούν κατά πάσα πιθανότητα σε χειρότερη επίδοση. «Κλειδί» θεωρείται το τέταρτο τρίμηνο του 2020, για το οποίο θα υπάρχει καθαρή -πρώτη- εικόνα από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο.

Τον Νοέμβριο, με τη χώρα να μπαίνει σε καθεστώς περιορισμών, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε πως θα χρειάζεται να παρεμβαίνει με μέτρα στήριξης στην αγορά έως τον Μάρτιο-Απρίλιο και από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η ανάκαμψη θα έκανε αισθητή την παρουσία της. Τώρα, επικρατεί απλώς θολό τοπίο και το πρώτο σημείο αναφοράς σχετίζεται με το άνοιγμα της αγοράς. Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος αναθεώρησης των ετήσιων προβλέψεων, εκτιμούν πηγές με γνώση των διεργασιών, αναγνωρίζοντας πως επίσης κρίσιμο είναι… να μην ξανακλείσει.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε χθες πως δεν υπάρχει επί του παρόντος λόγος αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης φέτος, με την παραδοχή ότι δεν θα υπάρχει επέκταση των lockdown πέραν του Μαρτίου. Στην αντίθετη περίπτωση, χαρακτήρισε την κατάσταση «ανησυχητική». Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, όπου οι αρχικές παραδοχές του υπουργείου Οικονομικών στηρίζονταν στην εκτίμηση πως ο τουρισμός θα δουλέψει φέτος στο 60% των εσόδων του 2019. Πηγές της τουριστικής αγοράς όμως, σταθμίζοντας τις εξελίξεις στον ρυθμό εμβολιασμού εντός και εκτός Ελλάδας, θεωρούν πιο ρεαλιστικό το σενάριο του 40%.

Κόντρα στα καθοδικά ρίσκα από την αβέβαιη έκβαση της πανδημίας, υπάρχει και μια σειρά θετικών εξελίξεων, σύμφωνα με αναλυτές, που αναμένεται πως θα τονώσουν την αναπτυξιακή δυναμική, ιδίως από την ώρα που θα σημάνει η επαναφορά στην κανονικότητα:

  1. Το Brexit συνέβη, αλλά με συμφωνία. Οι εξελίξεις θα ήταν πολύ χειρότερες στη μη συντεταγμένη αποχώρηση.
  2. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν νωρίτερα (αν και με ουσιαστικές αρρυθμίες).
  3. Υπάρχει συμφωνία στην Ε.Ε για το Ταμείο Ανάκαμψης (αν και με καθυστερήσεις).
  4. Υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει πως το 2021 δεν είναι εκλογική χρονιά.
  5. Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου παραμένουν πάνω από 30 δισ. ευρώ και η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν απειλείται (άμεσα επίκειται μάλιστα νέα έξοδος), ενώ δόθηκε θετικό σήμα και με την ανακοίνωση πρόωρης προεξόφλησης δανείων του ΔΝΤ.
  6. Υπάρχει συσσώρευση καταθέσεων (+360 δισ. ευρώ στην Ε.Ε, +18 δισ. ευρώ στην Ελλάδα), τροφοδοτώντας προσδοκίες μαζικής κατανάλωσης μετά από μακρά περίοδο καταναλωτικής καταπίεσης.

Όλα τα παραπάνω εξανεμίζονται, αν το σίριαλ της πανδημίας περάσει στο τρίτο τρίμηνο του έτους, οπότε οι δευτερογενείς επιπτώσεις κρίνονται καταλυτικές και η ζημιά στην οικονομία απειλεί να πάρει μονιμότερα χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v