Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Servicers: Λάθος το οριζόντιο «πάγωμα» μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης

Το μήνυμα στην κυβέρνηση για πλειστηριασμούς και αλλαγή των κανόνων στην ειδική διαχείριση. Τρομάζουν τους επενδυτές οι ανατροπές φορολογικών κανόνων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Τι είπαν η Φ. Ιωάννου και οι κ.κ. Αθανασόπουλος, Καλαντώνης και Γεωργακόπουλος.

Servicers: Λάθος το οριζόντιο «πάγωμα» μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης

Ενιαίο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι το οριζόντιο «πάγωμα» μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και η ανατροπή των κανόνων ειδικής διαχείρισης αποτελούν λάθος κινήσεις, οι οποίες τρομάζουν αντί να έλκουν τους επενδυτές, έστειλαν οι επικεφαλής των τριών mega-servicers της εγχώριας αγοράς.

Μιλώντας στο Fin Forum, οι κ. κ. Γ. Γεωργακόπουλος (Intrum), Θ. Καλαντώνης (doValue) και Θ. Αθανασόπουλος (Cepal) εμφανίστηκαν χωρίς διαφοροποιήσεις ως προς το θέμα των πλειστηριασμών και των μέτρων που προηγούνται ή έπονται της διενέργειάς τους. Το βάρος του μηνύματος ανέλαβε ο πρόεδρος της doValue Θ. Καλαντώνης, συνεπικουρούμενος από τον CEO της Intrum Γ. Γεωργακόπουλο.

Ο Θ. Καλαντώνης χαρακτήρισε λάθος «συνταγή» το οριζόντιο «πάγωμα» των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων συνεπειών της πανδημίας. Υπενθύμισε ότι η χρήση των παραπάνω «εργαλείων» έχει ανασταλεί από τις αρχές Νοεμβρίου και συνεχίζεται, ενώ ανέφερε ότι σε τέτοιας έκτασης αναστολή έχουν προχωρήσει μόλις δύο χώρες σε όλη την Ευρώπη: η Ελλάδα και η Ουγγαρία.

Χαρακτήρισε μείζον θέμα για τις εταιρείες διαχείρισης (servicers) και τις τράπεζες την αναστολή, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να σταθμίζονται οι επιπτώσεις πριν ληφθούν τέτοιες αποφάσεις. Απέφυγε, πάντως, να πει ευθέως τις επιπτώσεις που προκαλεί στα business plan των εταιρειών διαχείρισης το οριζόντιο πάγωμα επί σειρά μηνών των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Αντίθετα, επιδίωξε να αναδείξει την ακαταλληλότητα ενός τόσο οριζόντιου μέτρου, υπενθυμίζοντας ότι από το 2010 ως σήμερα οι τράπεζες έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι αντιμετωπίζουν με την απαιτούμενη ευαισθησία το θέμα της πρώτης κατοικίας, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει αυτοδέσμευση των τραπεζών να μην κινήσουν κανένα μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης για την πρώτη κατοικία.

«Γιατί να παρέχουμε προστασία σε κάποιους που δεν τη χρειάζονται ή ακόμη και σε αυτούς που την επιδιώκουν;» αναρωτήθηκε ο κ. Καλαντώνης, αναφέροντας ότι η οριζόντια απαγόρευση δημιουργεί καταστάσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν ακόμη και εις βάρος των δανειοληπτών.

Αυτή τη στιγμή είναι «παγωμένα» και τα βήματα που ακολουθούν μετά τη διενέργεια πλειστηριασμών, ανέφερε, σημειώνοντας ότι έτσι όχι μόνο δεν μπορούν να μεταγραφούν ακίνητα που εκπλειστηριάστηκαν αλλά συνεχίζεται ο καταλογισμός τόκων εις βάρος των δανειοληπτών, τη στιγμή που το βασικό ενέχυρο του δανείου τους έχει εκπλειστηριαστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas Γ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι για την προσέλκυση επενδύσεων απαιτείται σταθερό φορολογικό περιβάλλον και η ανατροπή στους κανόνες της ειδικής διαχείρισης οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, με διακομματική στήριξη, εισήγαγε με αναδρομική ισχύ τη δυνατότητα των εργαζομένων να αποζημιώνονται πρώτοι από το προϊόν των πλειοδοτικών διαγωνισμών υπό ειδική διαχείριση εταιρειών, ανατρέποντας τους κανόνες βάσει των οποίων έχουν κινηθεί πιστωτές και servicers.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum επισήμανε ότι ανασχετικό παράγοντα για προσέλκυση επενδυτών αποτελεί η αργή απονομή δικαιοσύνης στη χώρα, όπως έχουν καταγράψει δεκάδες φορές, τα τελευταία χρόνια, οι αξιολογήσεις των Θεσμών.

Ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου πτωχευτικού

Τέλος, τόσο ο ίδιος, όσο και η Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων της Εθνικής Τράπεζας χαιρέτησαν τη ψήφιση του νέου ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας, με την κα Ιωάννου, πάντως, να σημειώνει ότι ο …διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες υλοποίησης. Η εφαρμογή και η υλοποίησή του θα κρίνει και την επιτυχία του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται για να τεθεί σε ισχύ όλο το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας να εκδοθούν 54 διαφορετικές ΚΥΑ, να «κτιστούν» πλατφόρμες, να συμφωνηθεί και να υλοποιηθεί αλγόριθμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών ιδιωτών. Επιπρόσθετα, απαιτείται να σχεδιαστεί πως θα λειτουργεί ο φορέας ανάκτησης ακινήτων και το σημαντικότερο οι υποδομές που απαιτούνται να δημιουργηθούν ώστε να υλοποιούνται όσα προβλέπει ο νόμος στο δέοντα χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v