Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι ελληνικοί όμιλοι ρίχνουν χρήμα στις startups

Μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα έσπευσαν τις τελευταίες εβδομάδες να πάρουν επενδυτική θέση σε υποσχόμενες πλατφόρμες. Οι κινήσεις από τον όμιλο Olympia και τη Lamda. Τα νέα επενδυτικά κεφάλαια που φέρνουν νέα ντιλ στον κλάδο.

Ποιοι ελληνικοί όμιλοι ρίχνουν χρήμα στις startups

Μετά τους διεθνείς κολοσσούς όπως η Microsoft και η Cisco, που προχωρούν σε επενδύσεις στην Ελλάδα στον χώρο της καινοτομίας, ανάλογες κινήσεις πραγματοποιούν και ελληνικοί όμιλοι, που βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες σε νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας, ανοίγοντας δρόμους για διεθνή επέκταση.

Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος Olympia ανακοίνωσε τη συμμετοχή του ως βασικού επενδυτή στον γύρο χρηματοδότησης 2,3 εκατ. ευρώ στο Douleutaras. Με την ώθηση που προσφέρει η επένδυση του ομίλου Olympia, ο Douleutaras, που ήδη καταγράφει πετυχημένη πορεία με ραγδαία ανάπτυξη και χιλιάδες πελάτες σε Ελλάδα και Κύπρο, ετοιμάζεται να διεισδύσει σε νέες διεθνείς αγορές ως «EasyHero», ενώ παράλληλα θα προσθέσει νέες τεχνολογικές δυνατότητες στην υφιστάμενη πλατφόρμα, με στόχο να απογειώσει την εμπειρία των χρηστών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την πρώτη επένδυση σε startup του ομίλου. Ο Πάνος Γερμανός, ιδρυτής του ομίλου Olympia, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στις νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα στο Cloud Computing και στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η εξαγορά αφορούσε το 80% της εταιρείας METIS Cyberspace Technology SA που ειδικεύεται σε λύσεις Ηλεκτρονικής Μηχανικής στον τομέα της ναυτιλίας.

Αλλες εξαγορές

Την προηγούμενη εβδομάδα, η «Lamda Development» εισήλθε στις υπηρεσίες… Delivery επενδύοντας στην εφαρμογή stoferno.gr. Η εταιρεία του oμίλου Λάτση συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εφαρμογής με ποσοστό 27% έναντι ποσού 300 χιλ. ευρώ, με στόχο ολοκληρωμένες υπηρεσίες που μπορούν να αποδώσουν στα εμπορικά κέντρα, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα επενδύσεών της. Ήδη η ελληνική startup έχει συνεργασίες με ονόματα όπως αυτό της Eurobank, της Visa, της Galerie de Beaute.

Όπως προκύπτει από το καταστατικό της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, ο όμιλος θα παραμείνει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2022, ενώ από τον Ιούλιο του ίδιου έτους έχει το δικαίωμα εξόδου.

Είχε προηγηθεί στις 10 Φεβρουαρίου η Inform Π. Λύκος Α.Ε. Συμμετοχών (INFORM), με τη συμφωνία εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού 56,5% του μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα απόκτηση του ελέγχου της κυπριακής εταιρείας Cloudfin LTD, με τίμημα που ανήλθε σε 1 εκατ. ευρώ.

Με αυτή την επένδυση, η INFORM επεκτείνει το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρει στους υφιστάμενους πελάτες της αλλά και τη δυνατότητα προσέγγισης νέων πελατών, παρέχοντας υπηρεσίες διαχείρισης, αυτόματης αναγνώρισης και καταχώρησης (Process Automation) όλων των τύπων παραστατικών και λοιπών εγγράφων (παραστατικά αγορών, εξόδων, συμβάσεις κ.λπ.) με χρήση Machine Learning (ML) και διασύνδεση με ERP συστήματα.

Μία ακόμη συμμαχία δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε τέλη Ιανουαρίου, αφορά την απόκτηση του 25% και 33,34% της Probotek από την Quest Unisystems και την Guardian Telematics, αντίστοιχα. Η Probotek, που έχει έδρα την Κέρκυρα και θα μετατραπεί από ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (ΙΚΕ) σε ανώνυμη εταιρεία, αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις στο διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙoT) και των drones (IoD), όπου, κατά βάση μέσω αισθητήρων 5G, αντικείμενα και εξοπλισμός όπως και συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επικοινωνούν μεταξύ τους.

Tον Μάιο του 2020, η Space Hellas προχώρησε σε συμφωνία με την AgroApps για την υλοποίηση, σε τρεις φάσεις, επένδυσης συνολικού ποσού έως 1,275 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα η εισηγμένη, που διαθέτει κεφαλαιοποίηση ύψους 33,8 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρώσει το δεύτερο στάδιο της επένδυσής της, που αγγίζει συνολικά τις 825.000 ευρώ, ελέγχοντας το 35% της εταιρείας. Η AgroApps, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη λύσεων, οι οποίες βασίζονται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, δορυφορικά και μετεωρολογικά δεδομένα, εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα και μοντέλα ανάπτυξης καλλιεργειών.

Tο καλοκαίρι του 2020, η Epsilon Νet εξαγόρασε, προς 150.000 ευρώ, το 51% της πολωνικής εταιρείας hoteliga International. Η τελευταία αναπτύσσει λογισμικό διαχείρισης ξενοδοχείων και εφαρμογές τεχνολογίας ταξιδιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται από καταλύματα στην Ελλάδα και σε ακόμη είκοσι χώρες.

Η αγορά startups στη χώρα μας

Σήμερα, η βιομηχανία των ελληνικών startups είναι πιο ώριμη από ποτέ. Το επενδυτικό και αγοραστικό ενδιαφέρον βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, τα μεγαλύτερα venture capital funds επενδύουν όλο και πιο συχνά και οι σπουδαιότερες εταιρείες τεχνολογίας αγοράζουν αυξανόμενο αριθμό ελληνικών startups. Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο 2010-2020, 84 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις εξαγοράστηκαν, ενώ άλλες 8 μπήκαν στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με μελέτη της Marathon Venture Capital, με τίτλο «Η βιομηχανία των ελληνικών startups σε αριθμούς: επενδύσεις και εξαγορές, 2010-2020», περίπου 1,34 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί την τελευταία δεκαετία (2010-2020) σε εταιρείες που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ μόνο πέρυσι το ποσό αυτό ανήλθε στα 386 εκατ. δολ., ήταν δηλαδή 39 φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με το 2010, που κινούνταν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Εάν συνυπολογιστούν και οι εταιρείες Ελλήνων ιδρυτών που έχουν την έδρα τους οπουδήποτε στο εξωτερικό, το ποσό αυτό σκαρφαλώνει στα 6 δισ. δολ. και αφορά 608 νεοφυείς επιχειρήσεις το διάστημα 2010-2020. Αυτές οι εταιρείες άντλησαν 6 δισ. δολ. μέσα από 927 επενδυτικούς γύρους στους οποίους συμμετείχαν 790 επενδυτές.

Οι κινήσεις για το 2021

Με νέα επενδυτικά κεφάλαια βρίσκει το 2021 την αγορά των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Ήδη συγκροτήθηκε το fund «Φαιστός», το οποίο θα διαθέτει ρευστότητα αρχικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση τεχνολογικών εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που θα αφορούν το δίκτυο πέμπτης γενιάς.

Παράλληλα, το επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, ένα από τα funds του Εquifund, έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας του Marathon Fund II, με αρχικά κεφάλαια ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Ξένα funds, όπως το βουλγαρικό LAUNCHub Ventures, δημιουργούν νέα επενδυτικά κεφάλαια για επενδύσεις και στην Ελλάδα, ενώ το Earlybird εξετάζει να επενδύσει σε τρεις ελληνικές startups μέσω του Digital East Fund II, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 200 εκατ., επισημαίνοντας ότι όλο και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια έχουν αρχίσει να διαβλέπουν ευκαιρίες στην Ανατολική Ευρώπη.

Εντυπωσιακή, και όχι µόνο για τα ελληνικά δεδοµένα, είναι η επένδυση κοντά στο 1 δισ. ευρώ της Microsoft, που θα κατασκευάσει το πρώτο της κέντρο δεδοµένων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο οποίο θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται δεδοµένα στο υπολογιστικό νέφος, µε τελικό στόχο να δηµιουργήσει συνολικά τρία κέντρα στην Αττική.

Επίσης δύο είναι, ως τώρα, οι επενδύσεις της Cisco σε κέντρα Καινοτοµίας: το πρόσφατα ανακοινωθέν, από κοινού µε την ONEX, «επαναστατικό» Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτοµίας στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Νεωρίου της ONEX στο νησί της Σύρου, καθώς και το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηµατισµού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v