Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά σήματα για τη βιομηχανική παραγωγή

Συγκρατημένη αισιοδοξία για αξιοσημείωτη τόνωση της φετινής ζήτησης στη βιομηχανία εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Τα πρώτα θετικά δείγματα, οι προοπτικές του δεύτερου εξαμήνου και ο κρίσιμος παράγοντας της επενδυτικής ψυχολογίας.

Ανοδικά σήματα για τη βιομηχανική παραγωγή

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για μια αξιοσημείωτη φετινή τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής επικρατεί στην αγορά, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αμβλυνθούν από τον προσεχή Μάιο τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί λόγω της πανδημίας και ξεκινήσουν όσα επενδυτικά σχέδια ήταν προγραμματισμένα για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Ήδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πρώτο φετινό τρίμηνο φαίνεται να έχει ξεκινήσει ικανοποιητικά. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μεταποίηση αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 1% (στο +3,4% η βιομηχανική παραγωγή) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και όλα δείχνουν πως το ποσοστό αυτό θα διευρυνθεί περαιτέρω με το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου, λόγω της πολύ χαμηλής βάσης σύγκρισης του δεύτερου τριμήνου του 2020. Ειδικότερα, η μεταποίηση είχε αυξηθεί κατά 1,5% το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο είχε «γκρεμιστεί» κατά 7,4% (-1,6% στο Q3 και +1,4% το Q4 του ίδιου έτους).

Ένας από τους φετινούς μοχλούς ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας ελπίζεται να είναι οι εξαγωγές. Ήδη, τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι σαφώς θετικά, καθώς οι εξαγωγές πλην πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή είχαν υποχωρήσει κατά 4,4% τον Μάρτιο του 2020 και κατά 10,5% τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Χαρακτηριστική είναι η αποτίμηση της κατάστασης από τον όμιλο Viohalco, ο οποίος συμβάλλει με διψήφιο ποσοστό στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών. Ειδικότερα, τα στελέχη της θυγατρικής του εταιρείας ElvalHalcor αναφέρθηκαν σε ένα έντονα ανοδικό τελευταίο τρίμηνο του 2020 και σε ένα περιβάλλον αυξημένης διεθνούς ζήτησης μέσα στο 2021, το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς. Προς την ίδια κατεύθυνση και οι αναφορές της διοίκησης της άλλης θυγατρικής του ομίλου Viohalcο, της Cenergy, η οποία είναι «φορτωμένη» με έργα στο εξωτερικό (ιδιαίτερα στον τομέα των καλωδίων), με νέες συμβάσεις να έρχονται να προστίθενται μέσα στο 2021.

Επιπρόσθετα, για αποκατάσταση της ομαλότητας και για ικανοποιητική ζήτηση από το εξωτερικό μιλούν οι παράγοντες των ελληνικών νηματουργιών, σε αντίθεση με την εγχώρια αγορά που εξακολουθεί να είναι παγωμένη λόγω των κλειστών καταστημάτων λιανικής.

Πέρα από τις εξαγωγές, έναν δεύτερο παράγοντα αισιοδοξίας για τις εγχώριες παραγωγικές επιχειρήσεις αποτελούν οι προσδοκίες για αυξημένο φέτος εισερχόμενο τουρισμό σε σύγκριση με το 2020 (επηρεάζονται μια σειρά δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων οι μονάδες τροφίμων, ποτών, διυλιστηρίων, χημικών προϊόντων όπως συσκευασίες τροφίμων και σαπωνοποιΐες, κ.λπ.). Με βάση τον σχεδιασμό, η φετινή τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου (για Covid-free χώρες όπως το Ισραήλ και η Αυστραλία εξετάζεται το σενάριο του Απριλίου), όταν πέρυσι κάτι τέτοιο έγινε μόλις τον Ιούλιο και τελικά διήρκησε μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επίσης, με μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού να έχουν εμβολιαστεί, εκτιμάται πως ο αριθμός των φετινών επισκεπτών θα είναι σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό.

Σημαντικός επίσης παράγοντας αισιοδοξίας για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής αποτελεί η υλοποίηση κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων. Ήδη παρατηρείται κατά τους τελευταίους μήνες αυξημένη ζήτηση για τσιμέντο και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με τις επενδύσεις και την οικοδομική δραστηριότητα, εξέλιξη που ενδεχομένως να ενταθεί κατά το δεύτερο μισό του 2020, στον βαθμό που θα ξεκινήσουν κάποια σημαντικά projects.

Παράγοντες από τον κλάδο εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα μιλούν για ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα της αγοράς μέσα στο 2021, μέρος του οποίου θα πρέπει να αποδοθεί στην υπεραποθεματοποίηση ορισμένων πελατών τους, προκειμένου να αποκτήσουν προϊόντα πριν αυξηθεί περαιτέρω η διεθνής τιμή του χάλυβα.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς κρατούν επιφυλάξεις για το πώς θα κινηθεί μέσα στη χρονιά η ζήτηση, εστιάζοντας στην επενδυτική ψυχολογία που θα επικρατήσει τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν θα έχουν αποκλιμακωθεί τα περιοριστικά μέτρα. «Οι επενδύσεις στην οικονομία δεν έρχονται μόνο από τους μεγάλους παίκτες, αλλά κυρίως από πολλές μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις. Σε ποια οικονομική κατάσταση θα βρίσκονται αυτές τον Μάιο, μετά από 15 μήνες πανδημίας; Πόσα διαθέσιμα και ποια ψυχολογία θα έχουν προκειμένου να επενδύσουν;» αναρωτιέται οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v