Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στην εξαγωγή, διάθεση και κυκλοφορία φαρμακευτικής κάνναβης

Από τις αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας η άδεια εισαγωγής. Από τον ΕΟΦ η έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Στις 94 οι άδειες που έχουν δοθεί. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τι αλλάζει στην εξαγωγή, διάθεση και κυκλοφορία φαρμακευτικής κάνναβης

Στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την εξαγωγή, διάθεση και κυκλοφορία των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με κύριο σκοπό τη διευκόλυνση της εξαγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, στα πρότυπα της διαδικασίας εξαγωγής που ισχύει για τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή.

Ειδικότερα, με τη νέα προτεινόμενη εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να κυκλοφορήσει στη χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.

Για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς που προβλέπει έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ πριν τη διάθεσή του σε ασθενείς.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει στην απομάκρυνση μη αναγκαίων εμποδίων για την εξαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στο εξωτερικό και τη διασφάλιση του ομαλού και ασφαλούς εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης υπό συνθήκες υψίστης ασφάλειας και τον έλεγχο του ΕΟΦ.

Η ρύθμιση αφορά στους επενδυτές που σκοπεύουν να επενδύσουν στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 94 άδειες για την παραγωγή και την επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης αναμένεται να προκύψουν οφέλη για την ελληνική οικονομία, με την αύξηση της απασχόλησης, τη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών και την εν γένει ευημερία, αφού με τα έσοδα που οι εξαγωγές συνεπάγονται, αυτομάτως ενδυναμώνεται η εθνική οικονομία.

Δεδομένου, μάλιστα, του επενδυτικού ενδιαφέροντος για εγκατάσταση στην Ελλάδα παραγωγικών μονάδων τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με στόχο πρωτίστως την εξαγωγή των προϊόντων αυτών σε τρίτες χώρες, προβλέπονται βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο προς διευκόλυνση και ανάπτυξη των εξαγωγών, αφενός, με τη δυνατότητα έκδοσης άδειας παραγωγής αποκλειστικά και μόνο για εξαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αφετέρου, με την παραγωγή και εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του αποξηραμένου ανθού αποκλειστικά για φαρμακευτικούς σκοπούς, δεδομένης της ιατρικής και φαρμακευτικής ζήτησης.

Οι παρεμβάσεις που επέρχονται κατ' άρθρο είναι εξής:

Άρθρο 1
Προωθείται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για την εξαγωγή των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά και για τη διάθεση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην εγχώρια αγορά χωρίς την παρέμβαση του κρατικού μονοπωλίου, αλλά πάντοτε υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ, δεδομένης της διάθεσης των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αποκλειστικά και μόνο για ιατρικούς σκοπούς.

Άρθρο 2
Καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έγκρισης εγκατάστασης. Προβλέπεται ειδικότερα η δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια ή με συμπαραγωγή με τις ως άνω πηγές σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3468/2006 (Α’ 129), όπως ισχύει, για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Άρθρο 3
Προβλέπονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες δεν χορηγείται έγκριση παραγωγής και διάθεσης προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και τα κωλύματα που ισχύουν και για τους εργαζόμενους και απασχολούμενους σε χώρους καλλιέργειας, εγκαταστάσεις μεταποίησης, κατεργασίας και αποθήκευσης, καθώς και για τους οδηγούς μεταφορικών μέσων.

Άρθρο 4
Προβλέπεται διαδικασία ανάκλησης της έγκρισης και ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της Γενικής Γραμματίας Βιομηχανίας κατά της απόφασης ανάκλησης.

Άρθρο 5
Προστίθεται το πολλαπλασιαστικό υλικό στις ισχύουσες προβλέψεις για την εισαγωγή και εξαγωγή κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L για ιατρικούς σκοπούς.

Άρθρο 6
Προβλέπεται η διαδικασία εξαγωγής των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, η οποία πραγματοποιείται από κάθε εθνικό φορέα αρμόδιο για εξαγωγές.

Άρθρο 7
Προβλέπεται το πλαίσιο που διέπει την έκδοση άδειας παραγωγής για εξαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Άρθρο 8
Ρυθμίζεται η διαδικασία εξαγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης των ποικιλιών κάνναβης του είδους CannabisSativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% ανεξαρτήτως μορφής. Ειδικά για τα προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για εξαγωγή δεν απαιτείται να έχουν λάβει προηγουμένως την Ειδική Έγκριση Κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.

Άρθρο 9
Προβλέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού συσκευασίας έως 30 γρ. με σκοπό αποκλειστικά και μόνο την εξαγωγή τους για ιατρικούς σκοπούς, ανεξάρτητα από το εάν στην χώρα εισαγωγής προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως τελικό ή ενδιάμεσο προϊόν ή πρώτη ύλη για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Ορίζονται τα δικαιολογητικά που οφείλει να προσκομίζει ο αιτών.

Άρθρο 10
Εισάγονται ειδικοί όροι για την διαδικασία έκδοσης άδειας παραγωγής των προϊόντων του άρθρου 9. Επιπλέον της έγκρισης λειτουργίας ο αιτών οφείλει να προσκομίζει βεβαίωση παραγωγικής δυνατότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου.

Άρθρο 11
Θεσπίζονται ρυθμίσεις για την παραγωγή και κυκλοφορία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, με την έγκριση του ΕΟΦ. Τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% μεταφέρονται στον πίνακα Δ’ του ν. 3459/2006.

Άρθρο 12
Θεσπίζεται πλαίσιο για τη χωροθέτηση των μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v