Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τον... αραμπά πληρώνει το Δημόσιο τα «εγγυημένα» στεγαστικά

Οι τράπεζες έχουν πάρει πίσω μόλις 15 εκατ. από το δεύτερο τρίμηνο έως σήμερα και ζήτησαν επιτάχυνση. Πρόκειται για εγγυήσεις 1 δισ. που έχουν καταπέσει και για τις οποίες το Δημόσιο έχει δεσμευθεί ότι θα πληρώσει σε τρία χρόνια.

Με τον... αραμπά πληρώνει το Δημόσιο τα «εγγυημένα» στεγαστικά

Την επιτάχυνση της πληρωμής των εγγυήσεων επί κόκκινων δανείων που είχε δώσει στο μακρινό παρελθόν το ελληνικό δημόσιο και οι οποίες έχουν καταπέσει ζητούν οι τράπεζες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως στη συνάντηση που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες μεταξύ των αρμόδιων στελεχών των τραπεζών και της αρμόδιας διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου, οι τράπεζες έθεσαν ζήτημα επιτάχυνσης της ροής των πληρωμών, καθώς από το δεύτερο εξάμηνο που ξεκίνησαν οι πληρωμές έως σήμερα το δημόσιο έχει πληρώσει μόλις 15 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι ροές από το Γενικό Λογιστήριο προς τις τράπεζες «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το νήμα πιάστηκε από την αρχή τον Σεπτέμβριο. Το ύψος των εγγυήσεων επί δανείων προς ειδικές ομάδες του πληθυσμού (σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι κάτοικοι και ατομικές επιχειρήσεις ακριτικών περιοχών) που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες διαμορφώνονται στο 1 δισ. ευρώ και το Δημόσιο έχει δεσμευθεί ότι θα αποπληρώσει το ποσό σε 3 χρόνια με ροές της τάξεως των 330 εκατ. ευρώ το έτος.

Για την τακτοποίηση του ζητήματος, το οποίο αποτελεί και δέσμευση του Δημοσίου προς τους θεσμούς, έχει συσταθεί από τις αρχές του έτους ειδική ομάδα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έχει γίνει πρόσληψη προσωπικού.

Τι συμφώνησαν

Η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ τραπεζών και Γενικού Λογιστηρίου γίνεται σε σχεδόν καθημερινή βάση και οι πληρωμές κάθε εβδομάδα μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος. Ωστόσο, όπως εξηγούν στο Euro2day.gr τραπεζικές πηγές, μολονότι υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, πρέπει η διαδικασία να αποκτήσει πιο γρήγορους ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνάντηση συμφωνήθηκε, με στόχο την επιτάχυνση των υποθέσεων, οι τράπεζες να προμηθεύουν το Γενικό Λογιστήριο με επιπλέον στοιχεία για κάθε δάνειο σε ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να εξαλειφθεί οποιοδήποτε δικαιολογητικό σε έγχαρτη μορφή. Επίσης, από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου αναμένεται να προχωρήσουν σε ενδυνάμωση του τμήματος που ασχολείται με το θέμα μέσω πρόσθετων προσλήψεων μέχρι το τέλος του έτους.

Η δομή του 1 δισ. ευρώ

Η πλειοψηφία των ληξιπρόθεσμων εγγυήσεων που έχουν καταπέσει αφορά στεγαστικά που χορηγήθηκαν κυρίως σε παλιννοστούντες, Ρομά και σεισμόπληκτους -με αυτή τη σειρά ως προς τον όγκο τους.

Αντίθετη είναι η εικόνα στα μικρά επιχειρηματικά δάνεια που επίσης έχουν δοθεί με εγγύηση του δημοσίου σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού και αφορούν δάνεια προς κτηνοτροφικές, αγροτικές μονάδες, καθώς δεν είναι εγγυημένα κατά 100% από το δημόσιο. Πρόκειται για μικρά εταιρικά δάνεια, που ανάλογα με το πρόγραμμα της κάθε περιόδου είναι εγγυημένα από 20% έως και 50% από το Δημόσιο.

Τη μερίδα του λέοντος στα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, έχει η Εθνική Τράπεζα και ακολουθεί η Πειραιώς, η οποία τα κληρονόμησε με την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας.

Επί της ουσίας, από τη δεκαετία του '80 και μετά, οι δύο αμιγώς τότε κρατικές τράπεζες (Εθνική και Αγροτική) χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τις πολιτικές ηγεσίες για τη στήριξη αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, αρχής γενομένης από τους παλιννοστούντες. Ως προς την κατανομή των εν λόγω δανείων, διαμορφώνεται ως εξής: το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών έχει δοθεί στους παλιννοστούντες, έπονται οι Ρομά και ένα μικρό κομμάτι αποτελεί «σεισμοδάνεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v