Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς άλλαξαν το online gaming αδειοδότηση και πανδημία

Οι ανατροπές στους παίκτες και η αύξηση κερδών από τη στιγμή που μπήκε σε... τάξη η αγορά τον περασμένο Αύγουστο. Πώς επηρέασαν τα πολύμηνα lockdown. Τι αναμένεται να αλλάξει το 2022, πώς θα αντιμετωπιστεί ο παράνομος τζόγος.

Πώς άλλαξαν το online gaming αδειοδότηση και πανδημία

Περισσότερες εταιρείες μοιράζονται πλέον την... πίτα των τυχερών online παιχνιδιών, με τον κλάδο συνολικά να παρουσιάζει αυξημένα κέρδη, ως απόρροια της αύξησης της κίνησης που επέφεραν τα lockdown, λόγω του κλεισίματος για μεγάλα διαστήματα των καταστημάτων ΟΠΑΠ.

Η αύξηση κερδών κατά 154,6 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν στο 10μηνο του 2021 τα συνολικά κέρδη (GGR) των εταιρειών ηλεκτρονικού τζόγου -παρά τους περιορισμούς που αφορούν στην επιβολή μέγιστου ποσού πονταρίσματος στα 2 ευρώ και στην υποχρεωτική χρονοκαθυστέρηση 3 δευτερολέπτων πριν από την έναρξη ενός νέου κύκλου παιχνιδιού- ουσιαστικά αντικατοπτρίζει μια πρώτη εικόνα της αγοράς, η οποία από τον Αύγουστο του 2021 μπήκε σε ρύθμιση με την αδειοδότηση των εταιρειών, αλλά και την επιβολή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς.

Όπως διαφαίνεται από τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών, η αύξηση των κερδών θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το 2022. Τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της Ernst and Young, την οποία ανέθεσε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων προκειμένου να καταγραφεί η διεθνής πρακτική τόσο στο πλαφόν του 2ευρου όσο και στον χρόνο ανάμεσα στα πονταρίσματα. Μετά τη μελέτη και την εισήγηση του συμβούλου, η Επιτροπή θα αποφασίσει τις αλλαγές τόσο στο πλαφόν όσο και στη χρονοαπόσταση.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου θα υπάρξει συνάντηση της ΕΕΕΠ και της Ernst and Young, η οποία έχει ζητήσει επιπλέον οικονομικά στοιχεία από τις αδειοδοτημένες εταιρείες για να οριστικοποιήσει τη μελέτη και να εντοπίσουν τις απώλειες που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συνολικά κέρδη υπολογίζονται τόσο με βάση τα δελτία - στήλες όσο και βάσει των συνεδριών, με τα ποσά να υποβάλλονται ξεχωριστά για τις εταιρείες. Παρά την αύξηση των κερδών, σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζεται σημαντική μείωση στις συνεδρίες.

Σύμφωνα με στελέχη, η ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμα κίνηση για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου που έχει αναπτυχθεί και στον οποίο στράφηκαν αρκετά οι Έλληνες παίκτες, μετά την επιβολή των άνω περιορισμών.

Παρά τη στροφή στον παράνομο τζόγο ωστόσο, οι on line στοιχηματικές εταιρείες είδαν φέτος τα κέρδη τους να αυξάνονται και μάλιστα σε κάποιες από αυτές, η άνοδος ήταν πάνω από το αναμενόμενο.

Η αγορά, στo 10μηνο του 2021, με βάση τα δηλωθέντα κέρδη από τις ίδιες τις εταιρείες και μετά το ανακάτεμα της τράπουλας με τις άδειες που δόθηκαν, παρουσιάζουν την εξής χαρακτηριστικά:

  • Το πρώτο 10μηνο του 2020, τα κέρδη μοιράστηκαν σε 12 εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην αγορά. Στο 10μηνο του 2021, οι εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στην αγορά ήταν 20. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της αδειοδότησης, κάποιες από τις νέες εταιρείες ανήκουν πλέον στον ίδιο όμιλο ενώ άλλες εταιρείες αντικαταστάθηκαν ή απορροφήθηκαν και μετονομάστηκαν.
  • Τα συνολικά μικρά κέρδη (GGR) των εταιρειών στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2021 διαμορφώθηκαν σε περίπου 599 εκατ. ευρώ από 444,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
  • Τα περισσότερα κέρδη παρουσιάζει η Stoiximan του ομίλου ΟΠAΠ (η οποία μέχρι τον Ιούλιο του 2021 ήταν η Kaizen). Η αύξηση έφτασε στο 35% στο δεκάμηνο 2021, με GGR στα 298 εκατ. ευρώ από 216 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Δεύτερη είναι η Lucky Stream (B365) με GGR 110 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 7% από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, που ήταν 102,6 εκατ. ευρώ.
  • Ακολουθεί ο όμιλος της Entain, που περιλαμβάνει συνολικά τρεις αδειοδοτημένες εταιρείες, την Bwin, την SporingOdds, τη Vistabet με GGR δεκαμήνου 69,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 8% από 64 εκατ. ευρώ στο περσινό δεκάμηνο.
  • Τέταρτος ο ΟΠΑΠ με GGR 39,8 εκατ. ευρώ, με μεγάλη αύξηση 242% από το δεκάμηνο του 2020 που είχε 16,4 εκατ. ευρώ GGR.
  • Στην πέμπτη θέση η Gamart (πρώην Logflex) της Novibet, που στο δεκάμηνο εμφάνισε GGR 30 εκατ. ευρώ από 1,32 εκατ. ευρώ του περσινού δεκαμήνου.
  • Ακολουθεί η Diamont Link (pokerstars) με GGR 18 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο, μειωμένο κατά 30% από τα 21,2 εκατ. ευρώ που είχε στο δεκάμηνο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v