Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Γιατί κάποιες συντάξεις εκδίδονται με επιφύλαξη

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η έκδοση νέων συντάξεων. Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν «λάθη» και τι επισημαίνει ο ΕΦΚΑ. Τι ισχύει με τις ενστάσεις. Πώς προχωρά η αποκλιμάκωση και ποιες συντάξεις παίρνουν σειρά.

ΕΦΚΑ: Γιατί κάποιες συντάξεις εκδίδονται με επιφύλαξη

Χωρίς αποκλείσεις από το πραγματικό ποσό της σύνταξης εκδίδονται τουλάχιστον 8 στις 10 νέες συντάξεις με τις διαδικασίες fast track, τις συντάξεις εμπιστοσύνης και τις συντάξεις που υπολογίζονται μέσω της ψηφιοποιημένης διαδικασίας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι υπάρχει κι ένα 20% στο οποίο υπάρχουν αποκλίσεις του αρχικά αποδοθέντος ποσού με αυτό που πραγματικά δικαιούται ο ασφαλισμένος. Για τις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εντολή από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να εξετασθούν οι συγκεκριμένες αιτήσεις, εντός το αργότερο 4 μηνών, χωρίς να υποβληθεί ένσταση από τον δικαιούχο.

Συνολικά, και σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, το 96% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τη λήψη κύριας σύνταξης, από το 2016 έως και τον Ιούλιο του 2022, έχει εκδοθεί, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα να σπάνε άλλο ένα ρεκόρ, εντός του καλοκαιριού, εκδίδοντας τον προηγούμενο μήνα 30.200 νέες συντάξεις.

Βέβαια, αν και πρόκειται για νέο μηνιαίο ρεκόρ έκδοσης, μένουν ακόμη τουλάχιστον 56.000 κύριες συντάξεις αλλά και δεκάδες χιλιάδες διεθνείς, επικουρικές και εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή, ακόμη και για 5 χρόνια, ενώ συχνές είναι πλέον και οι ενστάσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν μικρότερη από την αναμενόμενη σύνταξη μέσω του νέου συστήματος fast track, των συντάξεων εμπιστοσύνης και της ψηφιοποιημένης διαδικασίας.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι σημαντική και αποτυπώνεται στα στοιχεία που παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας. Αναλυτικά, σύμφωνα με αυτά, μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το έτος 2019. Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016-2018. Αντιστοίχως προς μηδενισμό βαίνουν και οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020 καθώς στα τέλη Ιουλίου είχε εκκαθαριστεί το 95,6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ενώ για το 2021 το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 85,2%. Μάλιστα για το 2022, το 82% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν κατά το πρώτο 5μηνο του έτους έχουν ήδη εκδοθεί, στοιχείο που σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ αποδεικνύει τη σημαντική επιτάχυνση ως προς τη διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιτάχυνση αυτή, σε πολλές περιπτώσεις, επιτρέπει την έκδοση μιας σύνταξης ακόμη και εντός 60 ημερών. Κάποιες από αυτές βέβαια, περίπου το 20% βάσει εκτιμήσεων, που αφορούν περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης ή αιτήσεις με αναγνώριση πλασματικών ετών, βγαίνουν με επιφύλαξη. Με μικρή καθυστέρηση, πλέον, ο ΕΦΚΑ αναγράφει στην απόφαση ότι η σύνταξη βγαίνει με επιφύλαξη και ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα -εντός 3-4 μηνών- οι εισηγητές του ΕΦΚΑ θα ελέγξουν την απόφαση, προκειμένου να αποδοθεί το πλήρες ποσό. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία (τα επίσημα θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες ημέρες), υπάρχουν περίπου 2.000-3.000 ενστάσεις αυτή τη στιγμή, σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ταμείου, από συνταξιούχους που διαπιστώνουν μικρότερα ποσά σύνταξης από αυτά που πραγματικά δικαιούνται.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει δώσει εντολή, ώστε όπου διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση, ήτοι ο συνταξιούχος έχει και άλλα χρόνια ασφάλισης είτε από εξαγορά είτε από δεύτερο ταμείο, να γίνεται επανεξέταση κατά προτεραιότητα.

Συνολικά, κατά το 7μηνο Ιανουάριος - Ιούλιος του τρέχοντος έτους, έχουν εκδοθεί 169.146 νέες κύριες συντάξεις, 5.500 περισσότερες από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020 (163.819) και 46.000 περισσότερες σε σχέση με το 2019, όπου είχαν εκδοθεί 123.324 συντάξεις.

Με βάση επομένως τα στοιχεία του Ιουλίου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις περιορίστηκαν στις 56.000. Ωστόσο, στον ΕΦΚΑ εκτιμούν πως ο αριθμός των συντάξεων που εκκρεμούν και που μπορούν να εκδοθούν είναι πολύ μικρότερος και υπολογίζεται στις 36.000. Και αυτό γιατί υπάρχουν περίπου 20.000 συνταξιοδοτικές περιπτώσεις που κρίνονται ως εν δυνάμει ανελαστικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v