Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι ασφαλιστικό: Μια πενταετία-μπόνους σε όλους τους ένστολους

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου. Οι αλλαγές στη δυνατότητα εξαγοράς των ενστόλων. Πότε θα παραγράφονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τι αλλάζει στην πάγια ρύθμιση. Τέλος στην εισφορά 1% υπέρ του ΤΠΔΥ.

Μίνι ασφαλιστικό: Μια πενταετία-μπόνους σε όλους τους ένστολους

Τη δυνατότητα εξαγοράς έως και 5 πλασματικών ετών σε χιλιάδες ένστολους δίνει διάταξη του υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει την επέκταση της «μάχιμης πενταετίας», ήτοι της δυνατότητας εξαγοράς 5 συντάξιμων ετών, στο σύνολο των ενόπλων δυνάμεων και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, του πυροσβεστικού και του λιμενικού σώματος.

Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται, εκτός απροόπτου, στο μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των ενστόλων καθώς το προεδρικό διάταγμα του 2007 εξαιρούσε σημαντικές ομάδες - ειδικότητες στρατιωτικών αλλά κι αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, παρότι στην πράξη πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Στα αιτήματα άλλωστε των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ενστόλων ήταν και η δυνατότητα αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας και στους καταταγέντες μετά το 2011.

Να σημειωθεί ότι η λεγόμενη και «μάχιμη 5ετία», ήτοι ο χρόνος υπηρεσίας έως πέντε ετών που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ. 169/2007), αναγνωρίζεται ως συντάξιμος με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, από τους ενδιαφερομένους. Οι εισφορές αυτές, όπως ξεκαθαρίστηκε μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι, για εργασία πέραν του πενθημέρου. Στην πράξη, δηλαδή, το ανώτατο όριο της δυνατότητας εξαγοράς είναι μια 5ετία, με συνολικό κόστος 2.400 ευρώ (40 ευρώ Χ 60 μήνες).

Σύμφωνα μάλιστα με τους συνδικαλιστές, και οι ένστολοι που κατατάχτηκαν μετά την 01/01/2011 εκτελούν τα ίδια καθήκοντα και έχουν τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους για τους οποίους αναγνωρίζεται η «μάχιμη 5ετία» και κατά συνέπεια, για λόγους ισονομίας, θα πρέπει όλοι να έχουν το δικαίωμα αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας, με την ίδια αποζημίωση.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου, με τίτλο «Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος», κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν οι διατάξεις για την αύξηση των δόσεων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από 12 σε 24, του περιορισμού της παραγραφής οφειλών στα 10 χρόνια καθώς και της κατάργησης της εισφοράς 1% που επιβάλλεται στους δημόσιους υπαλλήλους, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ), χωρίς να έχει καμία ανταποδοτικότητα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα προβλεφθεί η δυνατότητα πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις, κατ’ αντιστοιχία με τα όσα ισχύουν στην ΑΑΔΕ, καθώς και η μείωση του χρονικού ορίζοντα εντός του οποίου οφείλει ή όφειλε ο ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να αναζητήσουν από τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους τα οφειλόμενα, από την 20ετία στη 10ετία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από το 2027 και μετά, το όριο της παραγραφής θα περιοριστεί στην πενταετία.

Επίσης, σημαντική θεωρείται και η διάταξη που προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς 1% που παρακρατείται υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) χωρίς να είναι ανταποδοτική, γεγονός που σε συνδυασμό και με την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης θα επιφέρει μια μικρή αύξηση στο εισόδημα των δημόσιων υπαλλήλων.

Τέλος, θα υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία εφεξής θα ισχύουν ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος (TτΕ), ο ΕΔΟΕΑΠ καθώς και τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης. Αυτά είναι το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ) και το Επαγγελματικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ).

Το ίδιο θα ισχύει και για τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας. Η διάταξη αναμένεται να ορίζει ότι για την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 Ημέρες Ασφάλισης στον τελευταίο Ασφαλιστικό Φορέα του εργαζόμενου, εκ των οποίων οι 500 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Έως τώρα, το αντίστοιχο όριο είναι 1.500 και 600 αντίστοιχα, γι’ αυτά τα Ταμεία που βρίσκονται εκτός ΕΦΚΑ.

Τέλος, μεταξύ άλλων, θα ορίζεται ως υποχρεωτική η υποβολή ηλεκτρονικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τους ξεναγούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v