Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντάξεις: Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αυξήσεις του 2023

Τι ισχύει για την εθνική σύνταξη, τις χαμηλές και τις μεγάλες απολαβές. Ποια είναι τα δεδομένα για όσους καταστούν συνταξιούχοι από το 2023 και εφεξής. Πώς θα υπολογιστεί η αύξηση στο ανταποδοτικό κομμάτι.

Συντάξεις: Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αυξήσεις του 2023

Τουλάχιστον στα 411 ευρώ αναμένεται να φθάσει από 1η Ιανουαρίου 2023 η εθνική σύνταξη, με δεδομένο ότι η αύξηση στις συντάξεις θα φθάσει, και πιθανότατα να ξεπεράσει, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες της κυβέρνησης, το 7%, ενώ η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει τόσο τις πολύ χαμηλές συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων όσο και τις πολύ υψηλές. Ειδικά για τις τελευταίες, ο «κόφτης» αναμένεται να μπει τουλάχιστον στις 4.932 ευρώ.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, από 1/1/2023 και με μια πιθανή αύξηση της τάξης του 7%, το πλαφόν, ήτοι το ανώτερο όριο σύνταξης πάνω από το οποίο μπαίνει «κόφτης», θα διαμορφωθεί στις 4.932 ευρώ. Αυτό που επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, εν αναμονή της οριστικής απόφασης για τις αυξήσεις που θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι όλων των τέως Ταμείων και ανεξαρτήτως του είδους της σύνταξης που λαμβάνουν -γήρατος, χηρείας, αναπηρίας (επί συνόλου 2,4 εκατ. συνταξιούχων)- είναι ότι για τους ήδη συνταξιούχους, οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν τόσο στο εθνικό όσο και στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα η αύξηση της τάξης του 7% θα οδηγήσει την εθνική σύνταξη στα 411 ευρώ το 2023, από 384 ευρώ που είναι σήμερα. Αντιστοίχως, με τον ίδιο τρόπο θα αυξηθεί και το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης των παλαιών συνταξιούχων.

Μάλιστα, η αύξηση της εθνικής σύνταξης θα «συμπαρασύρει» μια σειρά από μεγέθη τα οποία είναι «συνδεδεμένα» με την εθνική σύνταξη: το πλαφόν των κύριων συντάξεων, τα κατώτατα όρια των συντάξεων λόγω θανάτου, αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, τα οποία θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω.

Έτσι, στους τυχερούς των αυξήσεων θα συμπεριληφθούν και οι υψηλοσυνταξιούχοι, όπου ως πλαφόν έχει οριστεί το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης. Άρα καθώς αυξάνεται η εθνική σύνταξη, αντίστοιχα αυξάνεται και το πλαφόν και όσοι λαμβάνουν υψηλές συντάξεις. Αν τώρα κάποιοι ελάμβαναν σύνταξη πάνω από τις 4.932 ευρώ που θα διαμορφωθεί το νέο πλαφόν, τότε θα λάβουν το πλαφόν.

Οι νέοι συνταξιούχοι

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα για το πώς θα υπολογιστούν οι αυξήσεις στους ασφαλισμένους που θα καταστούν συνταξιούχοι εντός του 2023, καθώς υπήρξαν φόβοι για κύμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων εντός του 2022, προκειμένου όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα να λάβουν το σύνολο της αύξησης τόσο στην εθνική όσο και την ανταποδοτική σύνταξη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, και οι ασφαλισμένοι που θα καταστούν συνταξιούχοι το 2023 θα δουν αυξημένες αποδοχές αντίστοιχες με την αύξηση της τάξεως του 7%, που θα λάβουν οι εν ενεργεία συνταξιούχοι από 1/1/2023. Η διαφορά μεταξύ των αυξήσεων στους εν ενεργεία συνταξιούχους και εκείνων που θα καταστούν συνταξιούχοι από 1/1/2023 είναι πως ο υπολογισμός τους γίνεται με διαφορετικό μηχανισμό.

Ο πρώτος μηχανισμός αφορά στις ήδη εκδοθείσες συντάξεις: Κάθε έτος από 1/1/2023 το συνολικό ποσό των συντάξεων προσαυξάνεται με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του περασμένου έτους, διαιρουμένου διά το 2.

Ο δεύτερος αφορά τις συντάξεις που εκδίδονται ανά πάσα στιγμή στο μέλλον: Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης προκύπτει βάσει των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται με βάση τη μεταβολή του μέσου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση, οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της αποχώρησης έτος.

Άρα, εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, οι συντάξεις οι οποίες θα εκδοθούν το 2023 θα είναι αυξημένες γιατί η εθνική σύνταξη θα είναι αυξημένη κατά, για παράδειγμα 7%, ενώ και οι συντάξιμες αποδοχές θα έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξηθεί κατά τον πληθωρισμό του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v