Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία

Οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη αποτελούν έναν ακόμη επιχείρημα για τη στήριξη της βιομηχανίας στη Γηραιά Ήπειρο. Το ευρύτερο ευνοϊκό περιβάλλον που δημιουργείται και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τις ελληνικές μονάδες.

Νέες ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία

Η τρέχουσα έλλειψη φαρμάκων στην Ευρώπη λόγω της δυσκολίας προμήθειας πρώτων υλών από την Κίνα δυναμώνει τις φωνές όσων υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη Νοτιοανατολική Ασία και αντίστοιχα να ενισχυθεί η τοπική βιομηχανική παραγωγή.

Οι τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο του φαρμάκου αποτελούν συνέχεια μιας σειράς άλλων γεγονότων που λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση και έλαβαν χώρα κατά την τελευταία τριετία, όπως για παράδειγμα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας, η εκτίναξη των ναύλων, καθώς το θέμα της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και οι επιπτώσεις του μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.

Πέραν αυτών, ένας άλλος παράγοντας που κλονίζει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης προς την Ασία, είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, η οποία πέρα από την ευρύτερη οικονομική αστάθεια που παρουσιάζει, τείνει να εξελιχθεί σε ένα κράτος που χάνει τον ευρύτερο ευρωπαϊκό του προσανατολισμό και πολύ πιθανόν να συνεργαστεί στενότερα με χώρες όπως η Ρωσία, το Κατάρ και το Ιράν.

«Η Ευρώπη είχε ήδη κατανοήσει από την προηγούμενη δεκαετία την ανάγκη για διεύρυνση της συμμετοχής του δευτερογενούς τομέα στο ΑΕΠ της και μάλιστα είχε θέσεις προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένους στόχους. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να καταδείξουν ότι οι προσπάθειες προς το συγκεκριμένο μέτωπο επιβάλλεται να ενταθούν σε κεντρικό επίπεδο και μάλιστα επειγόντως.

Μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα εμφανίζεται να διαθέτει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα η γεωγραφική της εγγύτητα (μικρό μεταφορικό κόστος) τόσο από τις άλλες βαλκανικές χώρες, όσο και από τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, το σταθερό πολιτικό της περιβάλλον, η ύπαρξη ικανοποιητικών υποδομών, το σαφώς χαμηλότερο ύψος των μισθών σε σύγκριση με την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, όπως επίσης και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.

Αν λοιπόν η ελληνική Πολιτεία φερθεί έξυπνα και άρει κάποια σειρά από υπάρχοντα αντικίνητρα, τότε θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στον δευτερογενή τομέα» δηλώνει στο Euro2day.gr πρόεδρος εξαγωγικής εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος της ελληνικής μεταποίησης είναι η ταχεία προσαρμογή των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση των λεγόμενων ESG κριτηρίων. Υιοθέτηση αυτών των κριτηρίων σημαίνει μια σειρά δράσεων, επενδύσεων και καινοτομιών, που αποσκοπούν στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στην προσφορά της εταιρείας στο κοινωνικό σύνολο και στην τήρηση κανόνων σωστής Εταιρικής Διακυβέρνησης. Και επειδή από το 2026 οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι όχι μόνο θα πρέπει να τηρούν οι ίδιοι τα κριτήρια ESG, αλλά και οι προμηθευτές τους σε όλο τον κόσμο, ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία ανάδειξης για όσες ελληνικές εταιρείες πρωτοστατήσουν στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς θα αποκτήσουν ένα ακόμη σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των μη Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους, που δεν θα ακολουθήσουν.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κίνηση των Ευρωπαίων κλωστοϋφαντουργών να προχωρήσουν σε τυποποίηση του ευρωπαϊκού βάμβακος (η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση), με αποτέλεσμα την παραγωγή ενδυμάτων με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v