Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Νέες εκταμιεύσεις δανείων 600 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό

Τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης σημαντικές επενδύσεις κυρίως σε 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία, τονίζει ο Θ. Τζούρος. Οι εκτιμήσεις του ΞΕΕ.

Πειραιώς: Νέες εκταμιεύσεις δανείων 600 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό

Σε νέες εκταμιεύσεις, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση επενδύσεων στον χώρο του τουρισμού αναμένεται να προχωρήσει η Τράπεζας Πειραιώς το 2023, ακολουθώντας τους ρυθμούς του 2022.

«Η Τράπεζα Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τόσο τη σημαντική συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία όσο και τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές του, στηρίζει στρατηγικά τον τουριστικό κλάδο. Το 2022 προχωρήσαμε σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ σε πελάτες μας του τουριστικού κλάδου και για το 2023, σύμφωνα και με τα επενδυτικά σχέδια που εξετάζουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Αναπτυξιακού νόμου, υπολογίζουμε σε ανάλογες εκταμιεύσεις», τόνισε ο Θεόδωρος Τζούρος, Executive General Manager Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) για το 6ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας (6th International Hospitality Forum).

«Η έμπρακτη στήριξη της τράπεζας στις 1.000 εταιρείες-πελάτες μας με 2 δισ. ευρώ δανειακά υπόλοιπα έχει αναδειχθεί πρόσφατα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας με μια σειρά μέτρων, όπως η δυνατότητα που δώσαμε στους πελάτες για αναβολή πληρωμών δόσεων, έμμεσα ενισχύοντας τη ρευστότητά τους, και τη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων μέσω των προγραμμάτων ΕΑΤ και ΤΕΠΙΧ», επεσήμανε ο Θ. Τζούρος.

Όπως είπε, έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι ο τουρισμός είναι καταλύτης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς ακόμη και σε δύσκολες περιόδους έδειξε την ικανότητά του να ανακάμπτει. «Ακόμη και στην πανδημία και παρά τις προκλήσεις βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης, ανεβάζοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κοντά στο 6% για το 2022 και συνεισφέροντας στη μείωση της ανεργίας της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ανέδειξε την κινητικότητα που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον τουριστικό κλάδο, εστιάζοντας στις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης τα τελευταία χρόνια, με αιχμή την ανάπτυξη 4άστερων και 5άστερων ξενοδοχείων, καθώς και στις δαπάνες αναβάθμισης σε υφιστάμενες μονάδες.

«Αυτές οι επενδύσεις οδηγούν σε καλύτερα rates, καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας και παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους ξενοδόχους απέναντι στα αυξημένα κόστη. Βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις τόσο σε τουριστικές περιοχές όσο και στα αστικά κέντρα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Αθήνα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, ο Θ. Τζούρος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η είσοδος ξένων παικτών στην ελληνική αγορά, όπως για παράδειγμα το Singapore fund, η Brown και η Goldman Sachs, που σκοπεύουν να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στον ελληνικό τουρισμό.

«Υπάρχει μια στροφή ξεκάθαρη στο sustainable tourism. Από την άλλη, βλέπουμε και σημαντικές προκλήσεις στον κλάδο. Η εύρεση άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού παραμένει βασικό θέμα. Υπάρχουν ανάγκες για επενδύσεις σε ψηφιακή τεχνολογία για ξενοδοχεία. Σε πολλές περιοχές οι υποδομές αδυνατούν να στηρίξουν την αυξανόμενη τουριστική ζήτηση και υπάρχει άμεση ανάγκη για επενδύσεις. Το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων παραμένει αυξημένο, τόσο λόγω ενέργειας όσο και στο F&B, ενώ και η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ προφανώς και κάνει την εξυπηρέτηση δανείων πιο ακριβή και χαμηλώνει αποδόσεις νέων επενδύσεων», κατέληξε.

Στις δύο κύριες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί στο άμεσο μέλλον ο τουριστικός κλάδος εστίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός. «Οι τάσεις έχουν επιταχυνθεί μετά την πανδημία. Η μετά-Covid εποχή μάς φέρνει αντιμέτωπους με την ανάγκη να έχουμε σοβαρές απαντήσεις για να βοηθήσουμε τα μέλη μας να έχουν έναν οδικό χάρτη πώς θα κάνουν αυτές τις μεταβάσεις. Και στις Βρυξέλλες οι ταχύτητες έχουν αλλάξει. Έχει πάρει τον δρόμο του το κομμάτι των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ετοιμάζονται πολλές παρεμβάσεις από την πλευρά της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση. Οι ταχύτητες έχουν αλλάξει. Στο Φόρουμ θα δοθεί έμφαση σε ζητήματα πέραν της βιωσιμότητας (sustainability), στο υψηλό ενεργειακό κόστος και το έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό», είπε.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην αδυναμία εύρεσης προσωπικού, ο πρόεδρος του ΞΕΕ επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και είναι απολύτως λογικό σε έναν κλάδο που έκλεισε για 4 σεζόν. «Είναι απολύτως λογικό να υπάρξει μια απομάκρυνση και να αναζητήσουν κάποιοι εργασία σε άλλους τομείς πέραν του τουρισμού. Η τάση στο εξωτερικό έχει αρχίσει και αναστρέφεται και επιστρέφει ο κόσμος. Σε πολλές χώρες έχει δοθεί βοήθεια για να επιταχυνθεί η επιστροφή αυτή», συμπλήρωσε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει κι ένα ποσοστό που εργάζεται σε μία «γκρίζα» ζώνη.

«Δεν μπορούμε να μη δούμε τον παραλογισμό που υπάρχουν άνεργοι που δεν καλύπτουν τις θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες. Αν δεν μπορούμε να καλύψουμε τις θέσεις, θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές. Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, δεν είναι καινούργιο, έχει λειτουργήσει μέσα από τις περιφέρειες. Κάθε περιφέρεια ζητεί έναν συγκεκριμένο αριθμό για κάλυψη θέσεων εργασίας. Αυτό ζητήσαμε και για τον τουριστικό κλάδο, όπως ισχύει στον αγροτικό. Είναι παλιό το αίτημα», προσέθεσε. Τόνισε, δε, ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτούνται τόσο βραχυπρόθεσμου όσο και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα παρεμβάσεις. «Υπάρχει το θέμα της εκπαίδευσης και το άμεσο πρόβλημα. Χρειάζονται λύσεις που να ισορροπούν μεταξύ των δύο», είπε.

Το 6th International Hospitality Forum θα φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου στελέχη από μεγάλες παγκόσμιες ξενοδοχειακές εταιρείες, κορυφαίες ανά τον κόσμο αναγνωρισμένες εταιρείες συμβούλων, influencers και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι θα αναλύσουν τις τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της φιλοξενίας στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v