Κόβει παραγωγή η ενεργοβόρος βιομηχανία

Αρκετές βιομηχανίες από διάφορους κλάδους έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή τους, ενώ άλλες μένουν ανοιχτές «με νύχια και με δόντια». Περιμένουν ακόμα τη νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση του πλαφόν από τα διμερή συμβόλαια με PPAs και το green pool.

Κόβει παραγωγή η ενεργοβόρος βιομηχανία

Ανοχύρωτη παραμένει η εγχώρια βιομηχανία απέναντι στο υψηλό ενεργειακό κόστος, που «ροκανίζει» την ανταγωνιστικότητά της. Παρά το γεγονός ότι έχει σταλεί επιστολή στον Πρωθυπουργό από εννέα βιομηχανικές οργανώσεις, ακόμη δεν έχει οριστεί συνάντηση, όπως έχουν ζητήσει, ενώ δεν έχουν προχωρήσει νομοθετικά μια σειρά ρυθμίσεων για συμβάσεις PPAs.

Το αποτέλεσμα είναι η ενεργοβόρα βιομηχανία να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς να διαθέτει προβλεψιμότητα για το ενεργειακό κόστος της σε βάθος χρόνου. Ήδη η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει αρκετές βιομηχανίες από διάφορους κλάδους να μειώσουν την παραγωγή τους, ενώ άλλες τις κρατούν ανοιχτές «με νύχια και με δόντια», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, καθώς έχουν λήξει τον Δεκέμβριο και οι συμβάσεις που είχαν με τη ΔEΗ.

Μεγάλη πίεση δέχεται και ο χαλυβουργικός τομέας, με τη ΣΙΔΕΝΟΡ να αναπροσαρμόζει τη λειτουργία της ανάλογα με το πώς κινούνται οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η εταιρεία αναγκάστηκε να αναστείλει την παραγωγή της στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου. Απόφαση για οριστική αναστολή δεν έχει ληφθεί, αλλά εφαρμόζεται κατά περίπτωση, με «οδηγό» την άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεγάλη βιομηχανία, εξάλλου, του κλωστοϋφαντουργικού τομέα έχει αναγκαστεί λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για την εκτίμηση του ενεργειακού κόστους να μειώσει κατά 50% την παραγωγή της.

Υπάρχουν, επίσης, βιομηχανίες που δεν διαθέτουν ευελιξία στο άναμμα και σβήσιμο της παραγωγικής μηχανής τους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους να επηρεάζει την εμπορική πολιτική τους, με μείωση των πωλήσεων και αδυναμία σύναψης νέων συμφωνιών. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ.

Η ενεργοβόρα βιομηχανία ακόμη αναμένει τη νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την εξαίρεση του πλαφόν από τα διμερή συμβόλαια με PPAs, αλλά και το green pool. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν προχωρά καμία βιομηχανία στη σύναψη νέων συμβολαίων με τη ΔEΗ, καθώς διαμηνύεται ότι δεν μπορεί να δεσμευθούν σε βάθος 10ετίας, χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς τις δεσμεύσεις που θα υπογράψουν.

«Το ενεργειακό κόστος είναι απαγορευτικό, είναι μη ανταγωνιστικό», ανέφερε στο Euro2day.gr πηγή της βιομηχανίας. «Κάνουμε αγώνα δρόμου να μην κλείσουμε», επισήμανε άλλη πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την εξαίρεση του πλαφόν από τα PPAs θα συζητηθεί στην αυριανή Ολομέλεια της ΡΑΕ, ενώ έχει ενημερωθεί και το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v