Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτροπή παιγνίων: Νέα κίνηση για τον περιορισμό του εθισμού στον τζόγο

Σε σειρά παρεμβάσεων προχωρά η ΕΕΕΠ, με στόχο να περιορίσει τον εθισμό των παικτών στον τζόγο. Η τελευταία κίνηση της Αρχής είναι το μνημόνιο συνεργασίας με τη δανική εταιρεία Mindway AI.

Επιτροπή παιγνίων: Νέα κίνηση για τον περιορισμό του εθισμού στον τζόγο

Ο εθισμός στον τζόγο, τη στιγμή που γιγαντώνεται το διαδικτυακό παιχνίδι, αποτελεί για την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Προκειμένου να προστατέψει το παικτικό κοινό, η ΕΕΕΠ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη δανική εταιρεία Mindway AI για θέματα που αφορούν στο Υπεύθυνο Παιχνίδι, την προστασία των παικτών και την πρόληψη του φαινόμενου του εθισμού στα τυχερά παίγνια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχής, η εταιρεία Mindway AI μετρά δέκα και πλέον χρόνια έρευνας και αποτελεί τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας. Συνδυάζει δε τη νευροεπιστήμη με την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να αναπτύξει καινοτόμα εργαλεία για την έγκαιρη αντιμετώπιση του κινδύνου εθισμού στα τυχερά παίγνια και για να προτείνει πρακτικές λύσεις σε ζητήματα Υπεύθυνου Παιχνιδιού και προστασίας των παικτών που έχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης προβληματικής παικτικής συμπεριφοράς κατά τη συμμετοχή τους στα τυχερά παίγνια.

«Στο πλαίσιο του μνημονίου, τα δύο συνεργαζόμενα μέρη επιδιώκουν να εκπονήσουν μία συγκεκριμένη μεθοδολογία εκτίμησης του κινδύνου ένας παίκτης να αναπτύξει προβληματική συμπεριφορά, με σκοπό τη λήψη πρωτοβουλιών, μέτρων και παρεμβάσεων, τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε εποπτικό - ελεγκτικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πλέγμα προστασίας των παικτών, που θα προλαμβάνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα φαινόμενα αυτά» τονίζει η ηγεσία της ΕΕΕΠ.

Στο ίδιο πλαίσιο η Επιτροπή έχει αναπτύξει συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, με ειδική γραμμή για τους εθισμένους παίκτες, προκειμένου να μπορούν να απευθυνθούν και να βοηθηθούν για να απέχουν από το παιχνίδι.

Παράλληλα με ειδική υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στις αρχές Μαρτίου νέα εφαρμογή, το Μητρώο Αποκλεισμένων Παικτών, με στόχο την προστασία προσώπων με εθισμό ή άλλων προβλημάτων που απαιτούν την αποχή τους από τα τυχερά παίγνια. Το Μητρώο παρέχεται με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο, με τους Κατόχους Άδειας, για παίκτες που έχουν κάνει αίτηση αποκλεισμού, ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδός τους στα διαδικτυακά παίγνια για το χρονικό διάστημα που έχουν επιλέξει οι ίδιοι.

Η υπηρεσία προσφέρει διάφορες δυνατότητες, όπως αποκλεισμός αόριστης διάρκειας, αποκλεισμός ορισμένης διάρκειας και προσωρινή αποχή 24 ωρών, με στόχο την προστασία των παικτών με εθιστική συμπεριφορά. Η πρόσβαση στο Μητρώο ενεργοποιείται με τη χρήση μοναδικού license key, το οποίο θα είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των κλήσεων. Ο κάτοχος άδειας δηλώνει τις διευθύνσεις IP των συσκευών σταθμών εργασίας που θα χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των κλήσεων καθώς και το url στο οποίο θα απευθύνονται οι κλήσεις callback.

Μελέτη

Η ΕΕΕΠ έβαλε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του εθισμού μετά από έρευνα που υλοποίησε το 2022, όπου διαπίστωσε ότι η πανδημία λειτούργησε μεν ανατρεπτικά προς τις ακραίες συμπεριφορές των παικτών τυχερών παιχνιδιών, ωστόσο φαίνεται ότι η συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια, πέραν της ψυχαγωγικής της διάστασης, μπορεί να προκαλέσει και ακραίες συμπεριφορές καθώς και σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρουσιάζεται μείωση στα ποσοστά ακραίων συμπεριφορών σε σχέση με το 2019, καθώς το 2020 και το 2021 τα καζίνο και τα πρακτορεία έμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα που εξέταζε τη συχνότητα εμφάνισης προβληματικών συνεπειών καθώς και στρατηγικές αποτροπής της επανεμφάνισής τους στο μέλλον έδειξε ότι φαινόμενα όπως η παραμέληση των επαγγελματικών, οικονομικών ή των οικογενειακών υποχρεώσεων, λόγω ενασχόλησης με τα τυχερά παίγνια, παρουσιάζουν μείωση από σχεδόν 3% των 2020 σε 0,82% το 2021, ενώ το ποσοστό όσων έχουν αποφύγει να εξοφλήσουν κάποιον λογαριασμό του νοικοκυριού για να μπορέσουν να παίξουν μειώθηκε από 2,4% το 2020 σε 0,88% το 2021.

Οι πιο ακραίες συμπεριφορές

Όπως καταγράφει όμως η έρευνα σε περιορισμένο βαθμό, οι συμπεριφορές στις οποίες προβαίνουν κάποιοι για να συμμετάσχουν σε τυχερά παιχνίδια μπορούν να λάβουν και πιο ακραία μορφή, κάνοντας ακόμα και παράνομες πράξεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2020 η έρευνα κατέγραφε ότι:

  • Το 1% των παικτών είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να προβούν σε παράνομες πράξεις για τη δυνατότητα να παίξουν,
  • Το 0,5% είχαν φτάσει στο σημείο να ασκήσουν σωματική βία ή εκφοβισμό προς οικεία (ή μη) πρόσωπα για τον ίδιο σκοπό.

Αυτές οι ακραίες συμπεριφορές/συμπτώματα προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια παρουσιάζονται μειωμένες το 2021 και συγκεκριμένα διαμορφώνονται σε 0,29% και 0,21% τα αντίστοιχα ποσοστά.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι το 1% των παικτών έχουν φτάσει να έχουν νοσηλευτεί ή παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα για την απεξάρτηση από τον εθισμό. Μόλις 38% από αυτούς  δηλώνουν ότι η νοσηλεία ή το πρόγραμμα απεξάρτησης που ακολούθησαν τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v