Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Μπαίνει τέλος στις «ορφανές» αποδείξεις

Τα χρονοδιαγράμματα και οι κινήσεις για να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή, που «ανθεί» ειδικά στον χώρο της εστίασης. Υποχρεωτικά και άμεσα θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία.

Εφορία: Μπαίνει τέλος στις «ορφανές» αποδείξεις

Με πόρους 165 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ φιλοδοξούν να κλείσουν παράθυρα φοροδιαφυγής δισεκατομμυρίων ευρώ στην αγορά.

Οι διαδικασίες αλλά και οι προθεσμίες «τρέχουν» και με δύο ενδιάμεσους σταθμούς, στις 30 Ιουνίου και τις 30 Ιουλίου, έως το τέλος Οκτωβρίου σε όλη την αγορά καμία απόδειξη από POS δεν θα εκδίδεται «ορφανή», παρά μόνο ενιαία αφού περάσει υποχρεωτικά από την ταμειακή μηχανή.

Με τον τρόπο αυτό, στόχος είναι να μπει φρένο στα τεχνάσματα έκδοσης αποδείξεων μόνο από το POS μακριά από τα μάτια της εφορίας, ενώ προωθείται και η αντικατάσταση όλων των φορολογικών μηχανισμών παλαιού τύπου, μέσω των οποίων παραγγελίες καταχωρούνται και εξαφανίζονται δια της ακυρώσεως, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μπαίνουν στην τσέπη χωρίς να φορολογούνται.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, γνωστό bar-restaurant στη Γλυφάδα, το οποίο είχε αναγάγει σε επιστήμη την καταχώρηση και ακύρωση παραγγελιών. Το κόλπο είναι απλό. Αφού εκδώσουν μια απόδειξη και εισπράξουν κανονικά το ποσό από τον πελάτη, προχωρούν στη συνέχεια στην ακύρωση του συγκεκριμένου στοιχείου. Έτσι, η απόδειξη φαίνεται ακυρωμένη στο σύστημά τους -άρα και σε όσα δηλώνουν στην Εφορία-, αλλά τα χρήματα έχουν μπει στο ταμείο της επιχείρησης μαζί με τον ΦΠΑ, που ουδέποτε αποδίδεται.

Το μαγαζί, στο κέντρο της Γλυφάδας, μπήκε στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ αφού πρώτα βγήκε στον αφρό από ειδικό λογισμικό. Οι ελεγκτές πήγαν στο εστιατόριο για επιτόπιο έλεγχο, βρήκαν αρχεία excel με τις εισπράξεις, τα συνέκριναν με τα δηλωθέντα ποσά και διαπίστωσαν καραμπινάτες αποκλίσεις. Μη έκδοση 106 φορολογικών στοιχείων, αξίας 600.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 78.000 ευρώ. Μόνο το 2020, οι ακυρώσεις ήταν τόσες πολλές, ώστε ο έλεγχος καταλόγισε μόνο σε μια περίπτωση, μη έκδοση αποδείξεων, συνολικής αξίας 72.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 9.360 ευρώ.

Ίδια πρακτική ακολουθήθηκε από την επιχείρηση και το 2021, οπότε και οι ελεγκτές καταλόγισαν μη έκδοση 258.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 33.540 ευρώ. Επιπλέον, την ίδια χρονιά, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 53 αποδείξεων και τιμολογίων, αξίας 10.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1.300 ευρώ.

Όσο για την περυσινή χρονιά, η επιχείρηση αποδείχτηκε συνεπής στην πρακτική της. Έτσι, και το 2022 προχώρησε σε πλήθος ακυρώσεων, με αποτέλεσμα να της καταλογιστεί μη έκδoση 250.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 32.500 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη μη έκδοση στοιχείων, βρέθηκε να μην έχει κόψει 50 αποδείξεις, αξίας 8.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1.040 ευρώ.

Τι αλλάζει

Ταμειακές μηχανές και POS γίνονται ένα και διασυνδέονται on line με την ΑΑΔΕ για τη διαβίβαση στοιχείων. Συνολικά 400.000 ταμειακές μηχανές πρόκειται να διασυνδεθούν, δρομολογείται και η αντικατάσταση 140.000 φορολογικών μηχανισμών νέας γενιάς στην εστίαση, ενώ δρομολογείται η επέκταση των POS σε όλες τις δραστηριότητες που μέχρι σήμερα εξαιρούνται.

Σε πρώτη φάση, στο τέλος Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ και μέχρι τέλος Ιουλίου για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Εφεξής, το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του φορολογικού μηχανισμού και απαραίτητα η απόδειξη θα περνά μέσα από την ταμειακή. Η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που σήμερα χρησιμοποιούνται για έκδοση αποδείξεων θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέου τύπου φορολογικούς μηχανισμούς. Προβλέπεται πως 140.000 τέτοιοι υπολογιστές θα αποσυρθούν έως το τέλος Οκτωβρίου και θα αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς, οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v