Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθολική Υπηρεσία: Γιατί αποφάσισε χαμηλότερα τιμολόγια για Ιούνιο το ΥΠΕΝ

«Διόρθωσε» την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας ο υπηρεσιακός υπουργός Π. Κάπρος, θέτοντας χαμηλότερες τιμές χρέωσης για όσους είναι ενταγμένοι στην Καθολική Υπηρεσία. Προσπάθεια πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης από Κομισιόν.

Καθολική Υπηρεσία: Γιατί αποφάσισε χαμηλότερα τιμολόγια για Ιούνιο το ΥΠΕΝ

Χαμηλότερες τιμές χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στην Καθολική Υπηρεσία από αυτές που εισηγήθηκε η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε για τον Ιούνιο ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελής Κάπρος.

Κι αυτό γιατί προέκυψε ότι τα τιμολόγια του προμηθευτή που επέλεξε η Αρχή, σε υποχρεωτική εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, εμφανίζουν απόκλιση μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με τον μέσο όρο των τεσσάρων επόμενων κατά σειρά ακριβότερων τιμολογίων. Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον ΥΠΕΝ να διορθώσει τις τιμές, πράγμα που έγινε.

Οι χρεώσεις στα τιμολόγια της Καθολικής Υπηρεσίας αλλάζουν κι αυτές κάθε μήνα, όπως γίνεται και με τα τιμολόγια των υπόλοιπων καταναλωτών, στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού τιμολόγησης στην αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού. Η ΡΑΑΕΥ εισηγείται κάθε μήνα στο ΥΠΕΝ τις χρεώσεις για την Καθολική Υπηρεσία και με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία, επιλέγει ως Τιμολόγιο Αναφοράς το ακριβότερο ανάμεσα σε αυτά που προσφέρουν οι πέντε προμηθευτές που παρέχουν την Υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, ο νόμος προβλέπει, στην περίπτωση της απόκλισης του 20%, ο αρμόδιος υπουργός να καθορίζει διαφορετικό τιμολόγιο με απόφασή του. Από πέρυσι, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται ο προσωρινός μηχανισμός, άλλες δύο φορές διαπιστώθηκε η συγκεκριμένη απόκλιση, τον Αύγουστο του 2022 και τον Μάιο του 2023, οπότε υπήρξαν διορθωτικές αποφάσεις και από τον πρώην ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα. Η τρίτη είναι του κ. Κάπρου.

Για τον Ιούνιο, ειδικότερα, η Αρχή είχε εισηγηθεί υποχρεωτικά, ως «Τιμολόγιο Αναφοράς», για μεν τους οικιακούς καταναλωτές που βρίσκουν καταφύγιο στην Υπηρεσία αυτή, τιμή για το ημερήσιο 249,585 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις επιχειρήσεις 228,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με την απόφασή του, που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια και σε ΦΕΚ, ο υπουργός καθορίζει στο Τιμολόγιο Αναφοράς τιμή χρέωσης για τους οικιακούς με ημερήσιο στα 202,70 ευρώ τη μεγαβατώρα, με την τελική τιμή να είναι προσαυξημένη κατά 5% και να διαμορφώνεται στα 212,8 ευρώ τη μεγαβατώρα. Για τις επιχειρήσεις η χρέωση είναι στα 198,20 ευρώ τη μεγαβατώρα, που προσαυξάνεται στα 208,11 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση, τα τιμολόγια που ισχύουν για την Καθολική Υπηρεσία είναι ακριβότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα, ώστε να αποθαρρύνονται καταναλωτές να βρίσκουν καταφύγιο σε αυτήν. Φαίνεται, ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΡΑΑΕΥ, ότι τους τελευταίους μήνες έστω και οριακά αυξάνεται ο αριθμός τους αντί να μειώνεται. Από 209.114 μετρητές που εξυπηρετούνταν τον Μάρτιο από τους πέντε προμηθευτές της Καθολικής Υπηρεσίας (ΔΕΗ, Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ και NRG) έφθασαν τους 209.160 τον Απρίλιο.

Η Καθολική Υπηρεσία θεωρείται «αγκάθι» για την αγορά προμήθειας, καθώς, όπως λένε εκπρόσωποί της, στεγάζει κακοπληρωτές. Χρονικό όριο για την παραμονή σε αυτήν δεν υπάρχει, ούτε κριτήρια και κανόνες ένταξης και απένταξης, οπότε, όπως υποστηρίζει η αγορά, εκλαμβάνεται ως βολική «διέξοδος».

Το πρόβλημα, πάντως, δεν είναι μόνο ελληνικό. Και άλλα κράτη-μέλη στην Ε.Ε. εμφανίζονται να έχουν χαλαρά κριτήρια για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, που σχετίζονται με το πολιτικό κόστος. Η Κομισιόν, στις προτάσεις της για την αναθεώρηση της ηλεκτρικής αγοράς, έχει συμπεριλάβει ορισμένα κριτήρια και προτεραιότητες για την Καθολική Υπηρεσία, σε μια προσπάθεια να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση πανευρωπαϊκά, αποτρέποντας, έτσι, εθνικές, κατά βούληση, πολιτικές.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι κατευθύνσεις που προκρίνονται δεν αυστηροποιούν το ισχύον καθεστώς, αντίθετα, χαρακτηρίζονται από ευελιξία, καθώς το θέμα θεωρείται ευαίσθητο, γιατί σχετίζεται με ευάλωτους καταναλωτές, υπό τη σκιά της ενεργειακής κρίσης.

Στα καθ’ ημάς, η αλλαγή των κανόνων στην Καθολική Υπηρεσία είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από την αγορά, γιατί έχει δημιουργήσει μεγάλες επισφάλειες για τους προμηθευτές που την παρέχουν. Ωστόσο, το υπουργείο δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση, ελέω και της μακράς προεκλογικής περιόδου, και η «καυτή πατάτα» παραπέμπεται στον επόμενο υπουργό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v