Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τώρα αυξήσεις 7,75%

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομίας και Οικονομικών. Το «μικρό Δημόσιο» και οι αναπροσαρμογές. Τι θα γίνει με όσους θα έπρεπε να έχουν μειώσεις λόγω του νέου μισθολογίου.

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τώρα αυξήσεις 7,75%

Αναδρομικές αυξήσεις για περίπου 10.000 συνταξιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και παρέμειναν στην αρμοδιότητά του ακόμη και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και την ενοποίηση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ, έκρυβε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Οι αυξήσεις αυτές αφορούν κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Η πλειονότητά τους (περίπου 8.000) θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75% με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.

Αναλυτικά, οι διατάξεις του Β’ Κεφαλαίου του σχεδίου νόμου αφορούν ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που υπάγονται ακόμη στην αρμοδιότητα του ΓΛΚ, όπως τα θύματα τρομοκρατίας και τους παθόντες από βίαιο συμβάν, τους δικαιούμενους σύνταξης λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας, τους δικαιούμενους πολεμική σύνταξη και τους συνταξιούχους λογοτέχνες-καλλιτέχνες. Πρόκειται δηλαδή για συντάξεις που απονέμονται από την πολιτεία για ειδικούς λόγους.

Ειδικότερα, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αναπροσαρμογής της σύνταξης των προσώπων που έπεσαν θύματα τρομοκρατίας, των ατόμων που δικαιούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης ΟΓΑ ή ανασφάλιστου Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, μετά τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου για τους πολιτικούς υπαλλήλους και του νέου μισθολογίου των Ειδικών Κατηγοριών Λειτουργών και Υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς και των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η αναπροσαρμογή της συντριπτικής πλειονότητας των συντάξεων είναι αυξητική, υπάρχουν, όμως, οριακές περιπτώσεις συντάξεων οι οποίες μετά την αναπροσαρμογή θα μειωθούν. Για τον λόγο αυτό, και προκειμένου να μην υπάρξει ανατροπή της οικονομικής κατάστασης των εν λόγω συνταξιούχων, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε σε ρητή διάταξη, σύμφωνα με την οποία το ποσό της σύνταξης των αναπροσαρμοζόμενων συντάξεων που θα υφίσταντο μείωση παραμένει το ίδιο με αυτό που λάμβαναν οι δικαιούχοι πριν από την προαναφερόμενη αναπροσαρμογή.

Για τα ανωτέρω πρόσωπα, που κατά την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους προκύψει προσωπική διαφορά ή ποσό αναδρομικών από 1ης.1.2017 έως 31.12.2022 μικρότερο των 300 ευρώ, ορίζεται η καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ποσού 300 ευρώ ή του υπολειπόμενου ποσού μέχρι τη συμπλήρωση των 300 ευρώ, αντίστοιχα, προκειμένου να προστατευθεί εν μέρει το προερχόμενο από τη σύνταξη διαθέσιμο εισόδημά τους από τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, από 1η Ιανουαρίου 2023 αυξάνεται κατά 7,75% η σύνταξη των ανάπηρων οπλιτών, των λογοτεχνών-καλλιτεχνών και όσων πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΓΛΚ, κατ’ αντιστοιχία και για λόγους ίσης μεταχείρισης προς τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ. Παράλληλα, επικαιροποιείται ο τρόπος υπολογισμού της προσαύξησης για εξάμηνα πτητικά, καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή και υποβρύχιου καταστροφέα, καθώς και των επιδομάτων νόσου και ανικανότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του νέου μισθολογίου.

Τέλος, τροποποιείται, μεταξύ άλλων, η εξουσιοδοτική διάταξη του ένατου εδαφίου της παρ. 8 της υποπαραγράφου ΙΑ.6. της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, προκειμένου, στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ως ενιαίου φορέα ελέγχου και πληρωμών συντάξεων των δικαιούχων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου και σε συνέχεια σειράς σχετικών οργανωτικών αλλαγών, να προβλεφθεί ρητά η αρμοδιότητα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την έκδοση της προβλεπόμενης στην εν λόγω διάταξη δευτερογενούς νομοθεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v