Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ποιους όρους θα πάρουν σύνταξη όσοι έχουν μεγάλα χρέη

Ανοίγει ο δρόμος για σύνταξη σε πάνω από 150.000 οφειλέτες. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις. Οι διατάξεις στο σχέδιο νόμου που βγαίνει σε διαβούλευση, για εργασιακά και ψηφιακή κάρτα.

Με ποιους όρους θα πάρουν σύνταξη όσοι έχουν μεγάλα χρέη

Στις 30.000 ευρώ ανεβαίνει το όριο των οφειλών έως το οποίο θα μπορεί να εκδίδεται μια σύνταξη, με διάταξη του υπουργείου Εργασίας που ανοίγει το δρόμο για την συνταξιοδότησης περισσότερων από 150.000 «εγκλωβισμένων» οφειλετών του ΕΦΚΑ.

Το σχέδιο νόμου που καταρτίζεται στο υπουργείο προβλέπει παράλληλα, την κατάργηση του «πέναλτι» 30% στις συντάξεις όσων εργάζονται και την αντικατάστασή του με μια ειδική εισφορά, για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ.

Ο πυρήνας του σχεδίου νόμου είναι έτοιμος και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών. Θα περιλαμβάνει άλλωστε, και τις διατάξεις με τις οποίες θα ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η Κοινοτική Οδηγία 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, μέσω της οποίας προωθούνται επίσης σημαντικές αλλαγές, όπως είναι η λήψη αποζημίωσης, σε περίπτωση απόλυσης εργαζόμενου, στο 6μηνο αντί του έτους, η δυνατότητα απασχόλησης ενός μισθωτού σε πολλούς και διαφορετικούς εργοδότες, αλλά και η υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν εγκαίρως με γραπτό τρόπο ή ηλεκτρονικά τους εργαζομένους τους για τα ουσιώδη στοιχεία της σχέσης εργασίας τους, καθώς και για κάθε μεταβολή των εργασιακών όρων.

Αλλαγές έρχονται και όσον αφορά την χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να εφαρμόσουν το μέτρο εθελοντικά, πριν από το χρονοδιάγραμμα, θα μειώνεται η γραφειοκρατία, καθώς για παράδειγμα θα καταργείται η υποχρέωση προ-δήλωσης των υπερωριών, αφού αυτές θα φαίνονται στο σύστημα «Εργάνη» μέσω της ψηφιακής κάρτας.

Αναλυτικά, η νομοθετική διάταξη που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, παρ’ ότι έχουν κλείσει τα 67, καθώς τα χρέη τους υπερβαίνουν το σημερινό όριο των 20.000 ευρώ (ή τα 6.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ), προβλέπει τα εξής:

Η σύνταξη θα εκδίδεται με χρέη έως 30.000 ευρώ. Θα γίνεται βέβαια έλεγχος της περιουσίας, ακόμη και με άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για «στρατηγικό κακοπληρωτή» αλλά για επαγγελματία που βρέθηκε σε μια περίοδο αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, θα βγαίνει η συνταξιοδοτική απόφαση. Το χρέος, μεταξύ 30.000 ευρώ και 20.000 ευρώ θα συμψηφίζεται με το σύνολο της σύνταξης. Το υπόλοιπο ποσό, από τα 20.000 και κάτω, θα διακανονίζεται σε έως 60 μηνιαίες δόσεις, με αποτέλεσμα η σύνταξη να καταβάλλεται μειωαμένη.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, περίπου το 15% των αιτήσεων συνταξιοδότησης προς τον ΕΦΚΑ «κόβεται» λόγω χρεών που υπερβαίνουν τα δύο όρια συμψηφισμού, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Όπως δήλωσε χθες, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, η αύξηση του ορίου των οφειλών στα 30.000 ευρώ συνδέεται άμεσα με τα έτη ασφάλισης του οφειλέτη. «Αν το πάμε, παραδείγματος χάριν, στις 40.000 ή στις 50.000, πάει να πει ότι κάποιος έχει πληρώσει πια πολύ λίγα χρόνια ένσημα. Άρα σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ μακριά από την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Αύξηση του εισοδήματος σε περίπου 8 στους 10 συνταξιούχους που εργάζονται θα επιφέρει και η δεύτερη σημαντική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, που αφορά την κατάργηση του «πέναλτι» 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Θα υπάρξει βέβαια μια ειδική εισφορά για το ποσό του εισοδήματος που ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Η σχετική διάταξη θα ισχύσει από την 1η/1/2024, ενώ η παρακράτηση της τάξης του 10% με 15% για το υπερβάλλον ποσό θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στον ΕΦΚΑ είτε οι συνταξιούχοι απασχολούνται ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις, δεν αποκλείεται να προσαρτηθούν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας το Φθινόπωρο, καθώς δεν έχουν «κλειδώσει» σημαντικές λεπτομέρειες. Εντός της εβδομάδας πάντως, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το βασικό σώμα του σχεδίου νόμου, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1152 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας». Να σημειωθεί πως η κοινοτική οδηγία προβλέπει μέγιστη διάρκεια έξι μήνες για την πρακτική (δοκιμαστική περίοδο εργασίας), γεγονός που σηματοδοτεί την μείωση του απαιτούμενου χρόνου εργασίας προκειμένου ο μισθωτός να λάβει αποζημίωση. Παράλληλα, δίνει την δυνατότητα στον εργαζόμενο για παράλληλη απασχόλησης, εκτός του ωραρίου εργασίας του, ενώ προβλέπει μέτρα που αποτρέπουν την κατάχρηση της εργασίας με συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας, όπου αυτά εφαρμόζονται.

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που έρχονται και για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις που υιοθετούν εθελοντικά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας – ενώ δεν ανήκουν σε κλάδους όπου η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται υποχρεωτικά – θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής στο σύστημα «Εργάνη» μιας σειράς από εντύπων, όπως μεταξύ άλλων και του εντύπου Ε8, δηλαδή της προαναγγελίας των υπερωριών.

Πιθανότατα το μέτρο θα ισχύσει για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με έως 20 εργαζόμενους, αλλά συνιστά μια ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων ως προς την «γραφειοκρατία» των εργαζομένων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v