Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο θα κοστίσουν στον τουρισμό οι φωτιές στη Ρόδο

Νέα δεδομένα από τις πολυήμερες πυρκαγιές στην κορύφωση της σεζόν. Ποιες θα είναι οι απώλειες για το νησί της Ρόδου. Οι προσδοκίες για ανάκαμψη στο νησί.

Πόσο θα κοστίσουν στον τουρισμό οι φωτιές στη Ρόδο

Σε τροχιά επαναφοράς μπαίνει σταδιακά ο τουρισμός στη Ρόδο, ο οποίος επλήγη από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνονταν επί 10 ημέρες στο νησί, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να ελπίζουν σε επάνοδο του προορισμού στην κανονικότητα το διάστημα μεταξύ 15 - 20 Αυγούστου.

Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε αποτελεί επί της ουσίας το πρώτο δυνατό crash test για τον τουρισμό του νησιού, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της easyJet ότι θα ξεκινήσει εκ νέου από την προσεχή Τρίτη, 8 Αυγούστου, να μεταφέρει ταξιδιώτες στη νότια Ρόδο, στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στο τμήμα από το Κιοτάρι μέχρι το νοτιότερο σημείο του νησιού, απ’ όπου «πέρασε» η πυρκαγιά.

Μάλιστα, παράγοντες της τουριστικής αγοράς της Ρόδου ευελπιστούν ότι την Κυριακή το νησί θα καταφέρει να επανέλθει στο 90% των αφίξεων που κατέγραφε πριν από την καταστροφική πυρκαγιά. «Από την ημέρα που επιδεινώθηκε η κατάσταση με την πυρκαγιά και ξεκίνησαν οι ακυρώσεις, μέχρι τις 30 Ιουλίου, εκτιμάμε ότι έχουν “χαθεί” περίπου 65.000 τουρίστες από το νησί σε μια περίοδο που θα περιμέναμε περίπου 190.000-200.000», επισημαίνει στο Εuro2day.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Ρόδο.

Όπως αναφέρει, δε, οι ακυρώσεις που σχετίζονται με την πυρκαγιά, τόσο για το βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο επηρεάστηκε πρόσκαιρα, όσο και για το νότιο τμήμα του νησιού, έχουν σταματήσει, εξ ου και η ανάκαμψη φαίνεται ότι θα είναι πιο γρήγορη από το αναμενόμενο. Βέβαια, η ίδια πηγή επισημαίνει ότι η προηγούμενη Κυριακή, 30ή Ιουλίου, ήταν η ημέρα που καταγράφηκε η χαμηλότερη πληρότητα στη Ρόδο, με τον αριθμό των πτήσεων στο αεροδρόμιο του νησιού να μειώνεται σημαντικά τις ημέρες κατά τις οποίες μαίνονταν η πυρκαγιά.

Ενδεικτικά της δεινής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει το νησί είναι τα στοιχεία των αφίξεων των προηγούμενων ημερών, με την υστέρηση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να προσεγγίζει το 40%.

Χαρακτηριστικά, από τους 41.000 περίπου τουρίστες που προσγειώθηκαν στο νησί το Σαββατοκύριακο πριν από την πυρκαγιά, υπό κανονικές συνθήκες, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έφτασαν στη Ρόδο περίπου 27.000. Το προηγούμενο Σάββατο, δε, 29 Ιουλίου, βάσει στοιχείων προσγειώθηκαν στο νησί περίπου 12.000.

«Το νησί φέτος θα καταγράψει απώλειες, ωστόσο, προσπαθούμε να περιορίσουμε τη ζημιά. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη ζημιά, αρκεί να πούμε, όμως, ότι ένας τουρίστας του Αυγούστου ισούται με 3 τουρίστες του Μαΐου. Ενας επιχειρηματίας δεν έχει τις ίδιες τιμές τον Μάιο και τον Αύγουστο. Τώρα έχουν χαθεί κάποιες ημέρες με υψηλές τιμές δωματίων και είναι αδύνατο ένας επιχειρηματίας να επιτύχει από δω και στο εξής τις τιμές που θα ήθελε ιδανικά υπό κανονικές συνθήκες. Η περιοχή γύρω από το Κιοτάρι θα χάσει περίπου 1 μήνα από τη σεζόν, οι υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν πιο λίγο θα χάσουν περίπου 2-3 εβδομάδες», αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Ρόδο.

Όπως αναφέρεται, πάντως, στο νέο τεύχος της σειράς μελετών συγκυρίας «Τάσεις του επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, «η βαρύτερα πληγείσα (σ.σ.: από τις πυρκαγιές) Ρόδος, πέρα από τις πιέσεις στην τοπική οικονομία και την περιβαλλοντική καταστροφή, θα μπορούσε να αφαιρέσει ως και 1 ποσοστιαία μονάδα από τις συνολικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, λόγω της μεγάλης βαρύτητας της σε εθνικό επίπεδο (16% των διανυκτερεύσεων αλλοδαπών), σύμφωνα με μια πρώτη και με εντονότερη από το σύνηθες αβεβαιότητα εκτίμηση».

Εκτός από τον όμιλο της easyJet (easyJet και easyJet Holidays), και οι υπόλοιποι tour operators μπαίνουν εκ νέου στο παιχνίδι και θα επαναφέρουν το προσεχές διάστημα τα πλήρη προγράμματά τους, μεταφέροντας τουρίστες και στο νότιο τμήμα του νησιού, με τους ομίλους της TUI και της Jet2 να είναι τελευταίοι στις 11 Αυγούστου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, μέχρι στιγμής έχουν βγει από το πρόγραμμα 5 πτήσεις από την Πολωνία σε εβδομαδιαία βάση και 1 πτήση από την Τσεχία, επίσης σε εβδομαδιαία βάση.

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία του νησιού, εκείνα που επηρεάστηκαν άμεσα ήταν αυτά που βρίσκονται στο τμήμα από τη Λίνδο μέχρι τη Λαχανιά και το Πλημμύρι, με 4 μονάδες να μην έχουν επαναλειτουργήσει ακόμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν στα sites τους, τα Rodos Princess Beach Resort & Spa και Princess Sun, του ομίλου H Hotels Collection, «δεν θα λειτουργήσουν για το υπόλοιπο της σεζόν του καλοκαιριού 2023 και όλες οι κρατήσεις έχουν ακυρωθεί».

Κλειστό για την ώρα παραμένει και το Lindian Village Beach Resort Rhodes, Curio Collection by Hilton, με την επαναλειτουργία του να τοποθετείται μετά από 2-3 εβδομάδες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site του ξενοδοχείου, δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για τροποποιήσεις και ακυρώσεις για διαμονές με άφιξη επισκεπτών από τις 24 Ιουλίου 2023 έως και τις 25 Αυγούστου.

Κλειστό μέχρι τις 10 Αυγούστου παραμένει για την ώρα και το Boutique 5, επίσης του ομίλου H Hotels Collection, το οποίο, ωστόσο, κατά τις πληροφορίες θα επαναλειτουργήσει τις προσεχείς ημέρες. Όπως επισημαίνεται στον ιστότοπο του ξενοδοχείου, «όλες οι κρατήσεις μέχρι τις 10 Αυγούστου έχουν ακυρωθεί».

Με βάση, πάντως, ανάλυση της εταιρείας GBR Consulting, 84 ξενοδοχεία, δυναμικότητας περίπου 9.500 δωματίων, επηρεάστηκαν άμεσα σε κάποιο βαθμό από τη μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδου. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 16% των ξενοδοχείων του νησιού και το 19% των προσφερόμενων δωματίων.

Αντίστοιχα, αυτό σημαίνει ότι το 84% των ξενοδοχείων και το 81% του συνόλου των δωματίων του νησιού δεν επηρεάστηκαν άμεσα. Συνολικά, η Ρόδος διαθέτει περίπου 600 ξενοδοχεία, με δυναμικότητα 220.000 δωματίων. Ετσι, με βάση τις εκτιμήσεις περίπου 2.000 - 3.000 κλίνες δεν θα διατεθούν φέτος στους τουρίστες, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 1% της συνολικής δυναμικότητας του νησιού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάλυσή της η GBR Consulting, η Ρόδος επλήγη από μια καταστροφική πυρκαγιά, η οποία μαίνονταν στο νησί για 10 ημέρες, από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου, καταστρέφοντας το 14,5% της συνολικής έκτασης του νησιού. Τα χωριά Κιοτάρι, Πλημμύρι, Λάρδος, Λίνδος, Πεύκη και Βλυχά επλήγησαν σοβαρά, αναγκάζοντας χιλιάδες άτομα να απομακρυνθούν από την ευρύτερη περιοχή, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Συνολικά μεταφέρθηκαν περίπου 19.000 άτομα, κυρίως τουρίστες, εκ των οποίων 16.000 διά ξηράς και περίπου 3.000 διά θαλάσσης.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά στη Ρόδο, με τη ροή των κρατήσεων να εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς μέχρι τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η επιβατική κίνηση στο νησί των Ιπποτών το α’ εξάμηνο του έτους βρισκόταν +13,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και στο συν 14,4% συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2019, του τελευταίου έτους κανονικότητας πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με περισσότερους από 2,1 εκατ. ταξιδιώτες να διακινούνται στο αεροδρόμιου της Ρόδου. Μάλιστα, ο Ιούνιος ως προς την επιβατική κίνηση έκλεισε στο συν 9,1% σε σχέση με το 2019 και στο συν 5,7% συγκριτικά με πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v