Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορθιο το δίκτυο ηλεκτρικού παρά τις «λαβωματιές» από τον «Daniel»

Εχει αποκατασταθεί πάνω από το 90% της μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Επεσαν δύο πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να απειληθεί η ροή της μεταφοράς. Επόμενο στοίχημα η ηλεκτροδότηση σπιτιών και καταστημάτων.

Ορθιο το δίκτυο ηλεκτρικού παρά τις «λαβωματιές» από τον «Daniel»

Σε μάχη με τα νερά και τον χρόνο έχουν αποδυθεί ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία «λάβωσαν» τόσο το δίκτυο μεταφοράς όσο και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, οι άνθρωποι του ΑΔΜΗΕ έχουν καταφέρει να βρουν εναλλακτικές οδούς μεταφοράς, ώστε να είναι ασφαλής η λειτουργία του εγχώριου Συστήματος Ηλεκτρισμού.

Από την άλλη πλευρά, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εστιάσει τις προσπάθειές του πρώτα στην αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο της μέσης τάσης και ήδη πάνω από το 90% λειτουργεί, όπως βεβαιώνει ο Διαχειριστής. Εξακολουθούν και παραμένουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στη χαμηλή τάση.

Ο κορμός της υψηλής τάσης

Από το πέρασμα του «Daniel» σημειώθηκε την προηγούμενη Τρίτη πτώση πυλώνα του ΑΔΜΗΕ στη γραμμή μεταφοράς 400 KV Λάρισας-Λάρυμνας, στον κάμπο της Λάρισας, καθώς και πτώση πυλώνα στη γραμμή μεταφοράς 150 KV Δομοκού-Φαρσάλων. Η πτώση των πυλώνων αποδίδεται από τον Διαχειριστή σε καθιζήσεις του εδάφους που προκάλεσαν οι πλημμύρες. Υπήρξαν, επίσης, και βλάβες σε υποσταθμούς γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης.

Το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ είναι η «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού Συστήματος, ο βασικός κορμός μέσω του οποίου μεταφέρεται η ηλεκτρική ενέργεια από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, συνδέονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του Βορρά με τον Νότο και καθίστανται δυνατές οι εισαγωγές-εξαγωγές με τις διασυνδεδεμένες γειτονικές χώρες. Υπό αυτό το πρίσμα, η σημασία του είναι τεράστια.

Προκειμένου, συνεπώς, να μην προκύψουν προβλήματα συμφόρησης και μεταφοράς ενέργειας, άρα, να κοπεί και η χώρα στη μέση, κινητοποιήθηκε άμεσα το δυναμικό του ΑΔΜΗΕ για να αναζητήσει άλλους ηλεκτρικούς δρόμους τροφοδότησης, κάτι που πέτυχε.

Για να έχουμε μία εικόνα. Το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ διακλαδώνεται σε δύο επίπεδα. Το κύκλωμα των 150 KV και το κύκλωμα των 400 KV. Από το τελευταίο διακινείται και ο μεγαλύτερος όγκος ηλεκτρικής ενέργειας. Στην περίπτωση που βγει off ένα κύκλωμα, αναζητείται άμεσα δυνατότητα άλλης διαδρομής, είτε από μικρότερο είτε από το αντίστοιχο μεγάλο κύκλωμα.

Αυτή τη στιγμή θεωρείται ομαλή η λειτουργία του Συστήματος, ενώ χωρίς πρόβλημα είναι και η κάλυψη των καταναλωτών υψηλής τάσης. Κανείς δεν είναι εκτός, λένε πληροφορίες από τον Διαχειριστή. Η πτώση των δύο πυλώνων δεν επηρέασε ούτε τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας από τον Βορρά προς τον Νότο. Έτσι κι αλλιώς εδώ και δέκα ημέρες είναι μηδενική η λιγνιτική παραγωγή στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Οι λιγνίτες χρησιμοποιήθηκαν αφειδώς κατά τη διάρκεια του καύσωνα, Ιούλιο και Αύγουστο.

Έτσι, η κάλυψη της ήδη μειωμένης ζήτησης γίνεται κυρίως με την άφθονη παραγωγή από ΑΠΕ και το φυσικό αέριο. Μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου στον Βορρά υπάρχουν μόνο δύο, της ΔΕΗ στην Κομοτηνή και της Elpedison στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότερες βρίσκονται στο Νότιο Σύστημα της χώρας.

Παράλληλα με την αποκατάσταση των ζημιών, συνεργεία του ΑΔΜΗΕ εξετάζουν τη στατικότητα όλων των πυλώνων στην πληγείσα περιοχή. Η επισκόπηση των γραμμών γίνεται ταυτόχρονα με drones και στις πλημμυρισμένες περιοχές, στις οποίες υπάρχουν γραμμές μεταφοράς εκτός λειτουργίας, η μηχανική κατάσταση των πυλώνων εξετάζεται με ελικόπτερα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η αποκατάσταση των δύο πυλώνων θα απαιτήσει περί τον ένα μήνα και θα γίνει με νέες μελέτες που υπαγορεύουν οι καινοφανείς καιρικές συνθήκες.

Το δίκτυο διανομής

Μεγάλες καταστροφές έγιναν στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ. Από την πρώτη στιγμή, δύο ήταν τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Διαχειριστής. Πρώτον, η άντληση των υδάτων στα σημεία όπου υπάρχει το δίκτυό του, γι’ αυτό τον λόγο προσέφυγε και στην ενοικίαση αντλητικών μέσων, ώστε να καταφέρει να «τραβήξει» τα νερά για να προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών. Δεύτερον, η αδυναμία πρόσβασης των συνεργείων του σε αποκλεισμένες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, το Πήλιο.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του επιστράτευσε προσωπικό και συνεργεία από όλη την Ελλάδα. Αρχικά, δόθηκε βάρος στη μέση τάση, καθώς είναι η υποδομή που έπρεπε να σταθεί όρθια ξανά για να μπορέσει να τροφοδοτηθεί η χαμηλή τάση. Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΔΔΗΕ, ήδη έχει αποκατασταθεί πάνω από το 90% του συγκεκριμένου δικτύου.

Το επόμενο στοίχημα είναι η χαμηλή τάση, οι γραμμές, δηλαδή, που φθάνουν ως τα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις. Εικόνα για τον βαθμό αποκατάστασης του δικτύου της χαμηλής τάσης δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς πάρα πολλά σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί, οπότε δεν μπορεί να καταγραφεί εάν αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. Χωρίς ρεύμα, πάντως, εξακολουθούν να βρίσκονται ιδιοκτησίες όπου η στάθμη του νερού παραμένει υψηλά.

Ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση στους καταναλωτές που εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα να ενημερώνουν τον Διαχειριστή, καθώς η επανασύνδεση γίνεται πόρτα-πόρτα. Επίσης, εφιστά την προσοχή να ελεγχθούν σχολαστικά οι εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των σπιτιών και των καταστημάτων που πλημμύρισαν πριν από την επανηλεκτροδότησή τους.

Μία ανέλεγκτη ηλεκτρική εγκατάσταση, προειδοποιεί, συνεπάγεται σοβαρότατους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή (ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά, καταστροφή συσκευών, κ.λπ.). Υποδεικνύει, λοιπόν, την ανάγκη να προηγηθεί έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) πριν από την επανασύνδεση. Το κόστος των ΥΔΕ, αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, θα καλυφθεί από την πολιτεία.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να την υποβάλουν στον ΔΕΔΔΗΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/newccticket.html?type=1031. Η οικονομική αποτίμηση των ζημιών που υπέστη το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v