Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκοτσέζικο ντους στον τουρισμό έφερε η ΔΕΘ

Στη σωστή κατεύθυνση η φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων για όσους διαθέτουν πάνω από τρία ακίνητα, λένε οι ξενοδόχοι. Τι επιπλέον ζητούν. Δυσάρεστη έκπληξη η αύξηση του φόρου διαμονής.

Σκοτσέζικο ντους στον τουρισμό έφερε η ΔΕΘ

Γλυκόπικρη γεύση άφησαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, με τον μεν διαχωρισμό της επαγγελματικής δραστηριότητας από τις μεμονωμένες ενοικιάσεις ιδιωτών σε ό,τι αφορά τις μισθώσεις που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb να απαντά σε ένα πάγιο αίτημα των ξενοδόχων, τη δε αύξηση του φόρου διαμονής να αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη γι’ αυτούς.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προς τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb, από τον Ιανουάριο του 2024 το εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή και περισσότερων ακινήτων θα υπόκειται σε ΦΠΑ, καθώς και στα τέλη που καταβάλλουν σήμερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (τέλος παρεπιδημούντων, τέλη διαμονής, τέλος διανυκτέρευσης), διευρύνοντας επί της ουσίας τη φορολογική βάση.

«Το βασικό μας αίτημα ως προς τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων ικανοποιήθηκε. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για να ρυθμιστεί η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ένα πλαίσιο όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει στο Euro2day.gr ο Γρηγόρης Τάσιος (φωτ.), πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Σήμερα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από ΦΠΑ και από οποιοδήποτε άλλο τέλος, ενώ δεν υπόκεινται και σε κανέναν άλλο περιορισμό χρονικού ή χωρικού χαρακτήρα, με τον Κ. Μητσοτάκη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περισσότερων μέτρων στην κατεύθυνση ρύθμισης της εν λόγω αγοράς.

«Χαιρετίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη ρύθμιση στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αν και δεν θα αλλάξουν πολλά, κατά τη γνώμη μας, γιατί αφορά όσους έχουν πάνω από τρία καταλύματα και ήδη οι περισσότεροι τα έχουν σε εταιρεία για τη διαχείρισή τους, όμως είναι μια αρχή. Πρέπει να έρθει ξανά μια ισορροπία στην αγορά, στο κόστος ενοικίασης, στη δυσκολία εύρεσης οικίας, να μπουν σαφή πλαίσια στα οποία θα προστατεύονται τόσο η αγορά όσο και ο καταναλωτής», επισημαίνει η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και της Ένωσης Ξενοδόχων Κω.

Βέβαια, όπως εξηγούν επιχειρηματίες του κλάδου, το εν λόγω μέτρο από μόνο του είναι «φτωχό», δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν δηλώνονται πραγματικά εισοδήματα που αποκτώνται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

«Το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει αποτέλεσμα εάν όλοι όσοι ενοικιάζουν με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές ένας ταξιδιώτης να “κλείνει” διαδικτυακά ένα ακίνητο για 1-2 ημέρες και τελικά να μένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να φαίνεται κάπου», τονίζουν. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να μπει ένα πλαίσιο και σε ό,τι αφορά άλλες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια και ο χρονικός περιορισμός ενοικίασης ενός ακινήτου.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε από την πλευρά του τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο Γιάννης Ρέτσος, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Electra Hotels & Resorts:

«Πολύ θετικές οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, προς την κατεύθυνση εξασφάλισης level playing field για τον κλάδο της διαμονής. Οι προτάσεις του #sete υιοθετούνται. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος και με σωστή ρύθμιση θα ανταγωνίζεται με κανόνες τα καταλύματα, ενώ από την άλλη θα αμβλυνθούν οι κοινωνικές της επιπτώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ΣΕΤΕ απέστειλε στην κυβέρνηση επιστολή που αφορά προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να προβλεφθεί νομοθετικά ο ορισμός της “βραχυχρόνιας μίσθωσης”. Κριτήριο θα πρέπει να είναι μόνο η διάρκεια της μίσθωσης (προτείνεται στη συγκεκριμένη έννοια να υπάγονται ακίνητα που εκμισθώνονται για προσωρινή διαμονή του μισθωτή για χρονικό διάστημα μικρότερο των 30 ημερών)».

Ο φόρος διαμονής

«Πυροβολισμό στα πόδια μας» χαρακτηρίζουν, την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι την αύξηση του φόρου διαμονής, που έχει στόχο έσοδα 300 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα. «Η αύξηση του φόρου διαμονής ήταν μια απόφαση που δεν προέκυψε έπειτα από διαβούλευση. Ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη. Πάγιο αίτημά μας ήταν από την αρχή ο συγκεκριμένος φόρος να αποδίδεται κατά το ήμισυ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην αρχή ο φόρος αυτός πήγαινε στον “κουβά” του χρέους, τώρα θα κατευθυνθεί στον “κουμπαρά” για τις φυσικές καταστροφές», λέει ο Γρ. Τάσιος.

Με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος, μάλιστα, τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, αναμένεται να αυξηθεί ο φόρος διαμονής από 1 ως 6 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο νέος φόρος θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών από 0,50 ευρώ αυξάνεται σε 1,5 ευρώ.
  • Για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων αυξάνεται από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ.
  • Για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων αυξάνεται από 3 ευρώ στα 7 ευρώ.
  • Για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αυξάνεται από 4 ευρώ στα 10 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος διαμονής θα επιβληθεί και σε όλα τα ακίνητα που μισθώνονται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα, πάντως, με τους επιχειρηματίες του κλάδου, η αύξηση του εν λόγω φόρου, όπως και οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση των επισκεπτών, αποτελεί πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

«Το να λαμβάνονται μονομερώς αποφάσεις για περαιτέρω φορολόγηση σίγουρα δεν βοηθά το προϊόν και την επιχειρηματικότητα. Ένα προϊόν που λόγω της μεγάλης κρίσης των τελευταίων ετών έχει δεχθεί τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις. Το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά ένα μεγάλο μέρος έχει απορροφηθεί, αλλά σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους καυσίμων, το όλο πακέτο έχει καταστεί ακριβό. Η οποιαδήποτε αύξηση στο πακέτο διαμονής είναι «πυροβολισμός στα πόδια μας», μειώνουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος σε έναν άδικο ανταγωνισμό, όταν η ευρύτερη φορολόγηση σε άλλες χώρες είναι πολύ χαμηλότερη (ΦΠΑ κ.λπ.)», επισημαίνει η Κ. Σβύνου.

«Ο φόρος διαμονής έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιείται υπέρ τοπικής αυτοδιοίκησης προς την ανάπτυξη υποδομών και προωθητικών ενεργειών τουρισμού και όχι για να καλύπτει άλλα οικονομικά κενά. Πάντα δυστυχώς η εύκολη απόφαση είναι η περαιτέρω φορολόγηση των ήδη υπερφορολογημένων επιχειρήσεων», προσθέτει.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, σε μια τιμή δωματίου ξενοδοχείου 40 ευρώ, ο επισκέπτης πληρώνει φόρο διαμονής, ενώ σε μια βίλα με ημερήσια τιμή 400 ευρώ, ο πελάτης, που δεν είναι μόνο ένας, δεν επιβαρύνεται με φόρο διαμονής.

Αναφερόμενος στην αύξηση του φόρου διαμονής ο Γ. Ρέτσος τόνισε σε tweet του: «Για την αύξηση του φόρου διαμονής δεν θα πω το τετριμμένο, πως ο τουρισμός διαχρονικά αποτελούσε εύκολη λύση φορολόγησης για οποιοδήποτε θέμα. Θεωρώ όμως προβληματικό να φορολογείται άμεσα ο ξένος επισκέπτης μας, για την αποκατάσταση ζημιών και ενίσχυση των υποδομών μας, ελέω κλιματικής αλλαγής. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει το τέλος παρεπιδημούντων, ο ανασχεδιασμός του οποίου θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά και στοχευμένα για τον κάθε προορισμό, επιβαρύνοντας όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό».

Και κατέληξε: «Να κατανοήσουμε, τέλος, πως κάθε επιβάρυνση του ξένου επισκέπτη μειώνει ανάλογα και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, που παραμένει σε ποσοστό άνω του 90% εξαγωγική δραστηριότητα».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, το 2022 καταγράφηκαν περισσότερες από 216,9 εκατ. διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα, ενώ το 2019, έτος-ρεκόρ για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, σημειώθηκαν 232,5 εκατ. διανυκτερεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v