Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα έσοδα για τα ελληνικά διαμερίσματα Airbnb

Την πρώτη θέση στα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση κατέκτησε το καλοκαίρι η χώρα μας, η οποία παράλληλα συμπεριελήφθη στους πιο… ακριβούς προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου.

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα έσοδα για τα ελληνικά διαμερίσματα Airbnb

Στην κορυφή της Ευρώπης βρέθηκε για μία ακόμη φορά η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, καταγράφοντας τα υψηλότερα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) αυτό το καλοκαίρι, μία χρονική στιγμή ιδιαίτερης σημασίας κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τάξη στη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων AirDNA, η Ελλάδα με έσοδα 156 ευρώ ανά διαθέσιμη μίσθωση ξεχώρισε μεταξύ των 20 δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών χωρών. Ο σχετικός μέσος όρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώθηκε στα 117 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 15% σε σχέση με πέρυσι, με το εύρος του RevPAR να κυμαίνεται μεταξύ 62 ευρώ και 156 ευρώ.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Κροατία με RevPAR στα 148 ευρώ και ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο στα 148 ευρώ επίσης, και η Ελβετία στα 135 ευρώ. Και στις τέσσερις χώρες, τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση αποδίδονται στην υψηλή μέση τιμή δωματίου (ADR). Με ADR πάνω από 200 ευρώ ανά διανυκτέρευση, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κροατία και η Ελλάδα (203 ευρώ) ήταν οι τέσσερις πιο… ακριβές χώρες ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις γι’ αυτό το καλοκαίρι. 

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και η πληρότητα των καταλυμάτων που μισθώνονται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ευρώπη, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 66,2%, με υστέρηση 1% σε ετήσια βάση. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 9η θέση για το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου ως προς την πληρότητα, η οποία κινήθηκε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την πρωτιά κατέκτησε η Πορτογαλία, με πληρότητα περίπου 75% και ακολούθησαν στην τριάδα η Ολλανδία και η Γερμανία.

Βέβαια, ο αυξημένος αριθμός διαθέσιμων καταχωρήσεων που υπερβαίνει τη ζήτηση οδήγησε σε ποσοστά πληρότητας κάτω του 60% στη Νορβηγία (53%), η οποία ήταν και ουραγός στη σχετική κατάταξη, τη Φινλανδία (55%), τη Σουηδία (58%) και την Πολωνία (59%) αυτό το καλοκαίρι. Ως εκ τούτου, τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση αυτό το καλοκαίρι διαμορφώθηκαν σε επίπεδα κατώτερα των 90 ευρώ, με αποτέλεσμα Νορβηγία και Πολωνία να καταγράψουν πτώση σε ποσοστό 2% και 1% αντίστοιχα. Οριακή άνοδο ως προς το RevPAR σημείωσε η Φινλανδία, με τη Σουηδία να βρίσκεται στον συν 10% σε ετήσια βάση.

Σε γενικές γραμμές, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Γηραιά ήπειρο καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αύγουστος κατέγραψε νέο υψηλό στις 53,7 εκατ. διανυκτερεύσεις, ενώ σημειώθηκαν και 12,9% περισσότερες καταχωρήσεις ακινήτων σε ετήσια βάση.

Οι αμερικανοί

Την ίδια στιγμή, βάσει των στοιχείων της AirDNA, το 15% των μισθώσεων που πραγματοποιήθηκε σε 6 από τις 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκές χώρες είχε την υπογραφή των Αμερικανών αυτό το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Ιταλία είχαν την τιμητική τους από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς το 23%, το 20% και το 18% αντίστοιχα των διαμονών που πραγματοποιήθηκαν σε καταλύματα τύπου Airbnb προήλθε από την αμερικανική αγορά. Οι λιγότερο δημοφιλείς για τους Αμερικανούς χώρες αυτό το καλοκαίρι ήταν η Σουηδία (7%), η Φινλανδία (6%) και η Γαλλία (6%). Η Ελλάδα κατέλαβε την πέμπτη θέση στη σχετική κατάταξη, με το 17% περίπου των βραχυχρόνιων μισθώσεων να προέρχεται από Αμερικανούς τουρίστες.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τους επόμενους μήνες, με βάση τα στοιχεία της AirDNA, διαπιστώνεται συνεχής αύξηση της ζήτησης. Συγκεκριμένα, καταγράφεται άνοδος 19% ως προς τις κρατήσεις για το διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σημειώνεται αύξηση της ζήτησης κατά 20% σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο, ενώ ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος καταγράφουν άνοδο 16% και 14% σε ετήσια βάση.

Για το διάστημα μέχρι το τέλος του έτους, η Νορβηγία με άνοδο 39% σε ετήσια βάση και η Πολωνία με αντίστοιχη αύξηση 32% σε ετήσια βάση προηγούνται ως προς τη ζήτησης, τροφοδοτούμενες από τις χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η μέση ημερήσια τιμή στη Νορβηγία για τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο είναι μόλις 5% υψηλότερη συγκριτικά με πέρυσι, ενώ στην Πολωνία η μέση ημερήσια τιμή είναι κατά 4% χαμηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v