Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκαπέντε εκατ. σκευάσματα για τον βήχα αγόρασαν οι Έλληνες σε οκτώ μήνες

Συνολικά 74 εκατομμύρια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πουλήθηκαν από τα φαρμακεία. Στα 377 εκατ. ευρώ η αξία τους. Ποια άλλα είδη βρέθηκαν στην κορυφή των καταναλωτικών προτιμήσεων.

Δεκαπέντε εκατ. σκευάσματα για τον βήχα αγόρασαν οι Έλληνες σε οκτώ μήνες

Tα φάρμακα για τον βήχα, το πεπτικό και ό,τι έχει σχέση με τον ύπνο και τη διαχείριση του άγχους φαίνεται ότι είναι αυτά που γράφουν τις περισσότερες πωλήσεις στα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Στοιχεία τα οποία αποτυπώνονται στον επισυναπτόμενο πίνακα, δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023 πουλήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία 74.356.510 σκευάσματα, παρουσιάζοντας έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου σχεδόν σταθερή εικόνα (0,04%). Σε επίπεδο αξίας, από την άλλη, οι πωλήσεις τους διαμορφώθηκαν στα 377 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,9% συγκριτικά με το περσινό εξάμηνο.

Παράγοντες της αγοράς μάς επεσήμαναν ότι αυτή η αύξηση είναι και ο μέσος όρος των ανατιμήσεων που σημειώθηκαν στην κατηγορία «Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», με την πλειονότητα των ανατιμήσεων να αφορά τα αντιβηχικά φάρμακα.

Ετσι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του πίνακα, τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων κατά 17,4% αλλά και τεμαχίων κατά 9,5% είχε η θεραπευτική κατηγορία των φαρμάκων για τον βήχα. Ακολουθούν τα σκευάσματα για το πεπτικό με την αύξηση στις πωλήσεις να είναι 16,4% το οκτάμηνο και 7,7% στα πωληθέντα τεμάχια. Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα σκευάσματα για το άγχος και τον ύπνο, με την αύξηση στις πωλήσεις να είναι 12%, ενώ άνοδο κατά 8,4% είχαν τα τεμάχια που αγοράστηκαν από τους πελάτες των φαρμακείων. Με θετικό πρόσημο έκλεισε το οκτάμηνο και η κατηγορία των ειδών προσωπικής υγιεινής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία σωματικής ευεξίας που βρέθηκε στον αντίποδα με σημαντικές απώλειες. Συγκεκριμένα οι απώλειες στα διακινηθέντα τεμάχια άγγιξαν σχεδόν το 24% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η πτώση στις πωλήσεις ήταν 18,4%. Οπως λέγεται, η κατακόρυφη αυτή πτώση ήταν αναμενόμενη μετά την περσινή υπερσυνταγογράφηση που επικράτησε σε βιταμίνες, μαγνήσιο και ψευδάργυρο για την οχύρωση του ανοσοποιητικού συστήματος από τον κορωνοϊό και τις ιώσεις.

Βεβαίως, όπως αναφέρεται, αυτό μπορεί να ανατραπεί από τη μία στιγμή στην άλλη, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω των παραλλαγών του κορωνοϊού, ενώ έρχονται και οι ιώσεις. Απώλειες στα τεμάχια κατά 2,7% είχαν τα σκευάσματα για τον πόνο, αλλά όχι στις πωλήσεις, που αυξήθηκαν κατά 7,1% λόγω των ανατιμήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τα σκευάσματα για τις αλλεργίες, όπου από πλευράς τεμαχίων επικράτησε οριακή πτώση, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν πάνω από 9%.

Tέλος, απώλειες τόσο στα πωληθέντα τεμάχια όσο και σε αξία είχε η κατηγορία των σκευασμάτων που αφορούν τη σεξουαλική υγεία των ανδρών.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v