Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Infinity: Μια ακόμα εταιρεία διεκδικεί άδεια on line gaming στη χώρα μας

Με αργά αλλά σταθερά βήματα συνεχίζεται η κατάθεση νέων αιτημάτων για άδειες on line gaming στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Η 19η αίτηση κατατέθηκε πρόσφατα.

Infinity: Μια ακόμα εταιρεία διεκδικεί άδεια on line gaming στη χώρα μας

Με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης κινείται στη χώρα μας ο διαδικτυακός τζόγος, προσελκύοντας νέους παίκτες. Δυόμισι μήνες πριν εκπνεύσει το 2023, μία νέα εταιρεία κατέθεσε αίτηση και για τους δύο τύπους αδειών.

Πρόκειται για την εταιρεία Infinity, η οποία αποτελεί τη 19η εταιρεία που καταθέτει αίτηση απόκτησης άδειας online gaming. Σήμερα στη χώρα μας άδεια κατέχουν 17 εταιρείες ενώ εκκρεμεί μία ακόμα αίτηση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ελέγχου από την ΕΕΕΠ και η οποία έχει κατατεθεί από την Triton.

Και οι δύο εταιρείες που δεν έχουν ακόμα πάρει το «πράσινο φως» από την ΕΕΕΠ για να προσφέρουν online gaming, έχουν αιτηθεί και για τους δύο τύπους αδειών. Kατά συνέπεια, θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για την άδεια για στοίχημα και 2 εκατ. ευρώ για online παιχνίδια καζίνο.

Οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά

Η αγορά on line gaming έχει προσελκύσει 19 εταιρείες, πολύ κοντά στις 20 που είχε προβλέψει στο τέλος του 2022 ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δ. Ντζανάτος. Η δυναμική της αγοράς αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και με τις αλλαγές που σχεδιάζει ήδη η ΕΕΕΠ.

Ειδικότερα έχει ξεκινήσει σειρά ενεργειών ώστε να υπάρξει μείωση στον φόρο που καλείται να καταβάλει ο παίκτης που κερδίζει, ενώ παράλληλα εξετάζει και αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να προσελκύσει την έδρα των εταιρειών on line gaming που σχεδόν για το σύνολό τους βρίσκεται στη Μάλτα.

Η φορολογία των κερδών παικτών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Ντζανάτος είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της φορολογίας των παικτών, τονίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν κατόπιν διαβούλευσης με την αγορά, ώστε να μην αποκλειστούν απόψεις. Να σημειωθεί ότι ο φόρος των παικτών που μπήκε στα δημόσια ταμεία το 2022 αυξήθηκε κατά 74,5%, φτάνοντας τα 256,2 εκατ. ευρώ, έναντι 146,8 το 2021 και προέρχεται κυρίως από τους διαδικτυακούς παίκτες.

Το ζητούμενο για την Επιτροπή Παιγνίων είναι ο φόρος παίκτη να εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζονται αντίστοιχα έσοδα για το Δημόσιο χωρίς να δημιουργείται αντικίνητρο για τις νόμιμες εταιρείες, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο παράνομος στοιχηματισμός.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα, μετά την τελευταία αλλαγή του 2021, ο φόρος στα κέρδη των παικτών έχει συντελεστή στο 15% για κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ και 20% από 500,01 ευρώ και πάνω, ενώ το κέρδος από 100 ευρώ και κάτω δεν φορολογείται.

Η απώλεια παικτών από τις αδειοδοτημένες εταιρείες/παρόχους προς την παράνομη αγορά συνεπάγεται, όμως, αυτόματη μείωση των δημοσίων εσόδων και ταυτόχρονα σημαντικό πλήγμα στη λειτουργία και στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς και των εταιρειών.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΕΕΠ για τον παράνομο τζόγο, το 74% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι συμμετέχει σε παράνομα διαδικτυακά παιχνίδια γιατί δεν φορολογούνται τα κέρδη, ενώ ακολουθούν λόγοι όπως ότι προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις (55%), δεν απαιτούν ταυτοποίηση του παίκτη (35%), προσφέρουν καλύτερα bonus (33%), διασφαλίζουν ανωνυμία στην κατάθεση/ανάληψη χρημάτων (23%) και δεν επιβάλλουν όρια στην παικτική συμπεριφορά.

Το Α' εξάμηνο του 2023 στον διαδικτυακό τζόγο

Το πρώτο εξάμηνο οι διαδικτυακοί πάροχοι εμφάνισαν έσοδα GGR 406,4 εκατ. ευρώ, +23% από το πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό ανόδου των πονταρισμάτων αφού ανέρχεται στο 37% (από 9,3 δισ. ευρώ το περσινό εξάμηνο σε 12,75 δισ. ευρώ φέτος). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v