Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: 387 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις

Ποιες δράσεις «τρέχουν» ήδη από το υπουργείο Τουρισμού και ποιες αναμένεται να προστεθούν το προσεχές διάστημα.

Τουρισμός: 387 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις

Εργα τουριστικού χαρακτήρα με πόρους 387 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται, με στόχο ο «ελληνικός τουρισμός να τεθεί σε μια νέα τροχιά σημαντικής και βιώσιμης ανάπτυξης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο παρουσίασης των σχετικών δράσεων.

Τα έργα που δρομολογούνται με πόρους του ΤΑΑ διαρθρώνονται σε τέσσερις δράσεις με γνώμονα την ενίσχυση της ολοκληρωμένης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η πρώτη δράση αφορά την Τουριστική Ανάπτυξη, στο πλαίσιο της οποίας θα διατεθούν πόροι 321,9 εκατ. ευρώ, η δεύτερη εστιάζει στην Τουριστική Εκπαίδευση, όπου κατευθύνονται πόροι 45 εκατ. ευρώ, η τρίτη αφορά τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων, με πόρους 10 εκατ. ευρώ και η τέταρτη κατευθύνεται στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΕΟΤ, για τον οποίο θα διατεθούν περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τις δράσεις και τα υποέργα που ήδη «τρέχουν», το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στη διαδικασία αναπροσαρμογής κάποιων υποέργων. Στην κατεύθυνση αυτή, εξετάζεται η προσθήκη στο έργο που αφορά στον τουρισμό υγείας και ευεξίας μίας νέας σύμβασης, η οποία θα εστιάζει στην ανάπτυξη του λεγόμενου «silver tourism», που αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης του πλαισίου για τον τουρισμό υγείας.

Παράλληλα, στο υποέργο που αφορά τον καταδυτικό τουρισμό, θα ενταχθεί συμπληρωματική σύμβαση για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες δράσεις, το μεγαλύτερο έργο στο πλαίσιο της δράσης που άπτεται της Τουριστικής Ανάπτυξης είναι η αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων, για την οποία θα διατεθούν πόροι 159,2 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η αναβάθμιση των υποδομών των τουριστικών λιμένων, με στόχο την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης της αγοράς και της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας διεθνώς, με ιδιαίτερη έμφαση στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην επίτευξη ενεργειακής αποδοτικότητας. Για το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να κινητοποιηθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια.

Πόροι 56,5 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του ορεινού τουρισμού, με την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων, ορειβατικών καταφυγίων και ορεινών μονοπατιών με στόχο την επιμήκυνση της χειμερινής τουριστικής περιόδου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στον τουρισμό υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, με τη διάθεση 28,3 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω δράση στοχεύει στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την παράταση της τουριστικής περιόδου.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται και δράσεις για την ενίσχυση του καταδυτικού και υποβρύχιου τουρισμού, μέσω της αξιοποίησης πόρων 22,04 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η προστασία και η ανάδειξη του υποβρύχιου περιβάλλοντος και η βέλτιστη αξιοποίηση των συγκριτικών φυσικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας υπό τις αρχές της βιωσιμότητας και αειφορίας, ώστε να καταστεί η Ελλάδα πανευρωπαϊκός καταδυτικός προορισμός.

Πόροι 17,1 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη ημιμόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα, ενώ 17,2 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ανάπτυξη ενός Δικτύου (Συστήματος Διασύνδεσης) Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού με σκοπό την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των αγροτουριστικών και γαστρονομικών προορισμών και δραστηριοτήτων της χώρας. Τέλος, 16,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη βελτίωση της διαχείρισης των προορισμών μέσω της σύστασης και λειτουργίας τοπικών/περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την τουριστική εκπαίδευση, προκρίνονται η επανειδίκευση και η αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα του τουρισμού. Συγκεκριμένα, η εν λόγω δράση περιλαμβάνει την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των εποχικά εργαζομένων, των μακροχρόνια ανέργων, καθώς και των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βάσει σχεδιασμού θα υπάρξουν 18.000 ωφελούμενοι, ενώ τα προγράμματα επανειδίκευσης θα καλύπτουν διάφορες ειδικότητες και θα εστιάσουν στην αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών του τομέα για την εποχή μετά τη νόσο COVID-19.

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων προβλέπει τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ) του υπουργείου Τουρισμού και την ανάπτυξη νέου ευέλικτου Πληροφοριακού Συστήματος. Επίσης, προβλέπονται η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας MyDigitalTourism και η ψηφιοποίηση αρχείων. Σκοπός της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών, επιχειρηματιών, ταξιδιωτών, σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού, ενώ προβλέπεται ακόμα η δημιουργία υποσυστήματος καταγραφής αφίξεων – αναχωρήσεων επισκεπτών στα τουριστικά καταλύματα. «Στόχος μας είναι να καταγραφούν όλες οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις από τους ξενοδόχους έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή σε real time και να εκμεταλλευτούμε το last minute», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπατζανής, συντονιστής task force ΤΑΑ του υπουργείου Τουρισμού.

Ως προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ΕΟΤ, προβλέπονται η ανάπτυξη ενός ψηφιακού τουριστικού χάρτη, ενός ψηφιακού αποθετηρίου τουριστικών - πολιτιστικών πόρων της Ελλάδας και ενός καινοτόμου συστήματος πληροφόρησης τουριστών.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σταθερά προσηλωμένη στην ανάδειξη του τουρισμού σε βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού προτύπου που προωθούμε για τη χώρα», επεσήμανε η Ολγα Κεφαλογιάννη, εστιάζοντας στους στόχους της νέας στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό. «Το λεπτομερές σχέδιο δράσης απαντά σε τέσσερις βασικούς στόχους, στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών μας, στη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τέλος στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων».

Ηδη, το υπουργείο Τουρισμού έχει προχωρήσει από τις 25 Οκτωβρίου στη δημοσίευση 4 προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δυνητικούς δικαιούχους, οι οποίες αφορούν στην υποβολή αιτήσεων για ενισχύσεις στο πλαίσιο υλοποίησης έργων ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού (αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων), της προσβασιμότητας σε παραλίες και της αναβάθμισης τουριστικών λιμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v