Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή €700 εκατ. στους προμηθευτές

Δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους πελάτες. Κλείνει η πληγή των πρόσθετων επιδοτήσεων σε μικρές επιχειρήσεις και αγρότες το 2022. Η ΚΥΑ αφήνει εκτός υπολογισμού ένα μήνα.

Ρεύμα: Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή €700 εκατ. στους προμηθευτές

Με καθυστέρηση δύο χρόνων δόθηκε λύση για την επιστροφή στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας των πρόσθετων επιδοτήσεων που έδωσαν σε μη οικιακούς πελάτες τους με παροχή ισχύος έως 35 kva. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που έχει τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την απόδοση περί των 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ.

Τα χρήματα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διεκδικεί η ΔΕΗ, θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με τους προμηθευτές να μην είναι υποχρεωμένοι πλέον να προσκομίσουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους δικαιούχους πελάτες τους, αλλά μόνο λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να πιστοποιηθεί η πίστωση των ανάλογων ποσών. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΔΑΠΕΕΠ, που διαχειρίζεται το ΤΕΜ, από τη στιγμή που θα λάβει ο Διαχειριστής τα απαραίτητα έγγραφα από τις εταιρίες προμήθειας, θα ξεκινήσει άμεσα και την απόδοση των ποσών που δικαιούται η καθεμία.

Οι πρόσθετες επιδοτήσεις σε 1.250.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι και 35 kva, καθώς και αρτοποιεία και αγρότες ανεξαρτήτου ορίου παροχής, είχαν προαναγγελθεί την Άνοιξη του 2022 από τον πρώην ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, χωρίς, μάλιστα, να έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση της Κομισιόν. Οι προμηθευτές, πλην δύο, έσπευσαν να δώσουν την επιπλέον στήριξη στους πελάτες τους από τον Ιανουάριο του 2022, περιμένοντας έκτοτε τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιστροφή των ποσών αυτών, όπως γινόταν και με τις επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά.

Η έγκριση της Κομισιόν ήρθε τον Οκτώβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023 ο Κώστας Σκρέκας με ΚΥΑ υποχρέωσε τους προμηθευτές να μετατραπούν σε... φορολογικές αρχές, μαζεύοντας από τους πελάτες τους υπεύθυνες δηλώσεις, με τις οποίες να βεβαιώνουν αν έχουν υπερβεί ή όχι συγκεκριμένα σωρευτικά ανώτατα όρια στις κρατικές ενισχύσεις που πήραν. Η υπόθεση κατέληξε σε φιάσκο, γιατί οι δικαιούχοι δεν ανταποκρίθηκαν στο σύνολό τους στη συμπλήρωση των υπεύθυνων δηλώσεων, με τις εταιρείες έκτοτε να έχουν μία ανοιχτή τρύπα στα ταμεία τους.

Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι και η πρόσφατη ΚΥΑ δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, γιατί προβλέπει υπολογισμό ποσών από τον Φεβρουάριο του 2022, χωρίς να συμπεριλαμβάνει και τον Ιανουάριο. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, λαμβάνονται υπόψη οι επιδοτήσεις που δόθηκαν όλο το 2022, πλην του πρώτου μήνα του έτους, καθώς και οι αντίστοιχες στο 10μηνο του 2023 (Ιανουάριος-Οκτώβριος).

Τι θα γίνει με τα ποσά που δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 ουδείς μπορεί να δώσει ασφαλή απάντηση, με τους προμηθευτές να εκφράζουν φόβους ότι τελικά «θα τα βάλουν από την τσέπη τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v