Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Διχασμένη η αγορά για τις περικοπές στα νέα έργα ΑΠΕ

Το «ψαλίδι» στην έγχυση στο δίκτυο για έργα ΑΠΕ εφαρμόζεται ήδη εξαιτίας της υπερπροσφοράς ενέργειας σε σχέση με τη ζήτηση. Όμως το υπ. Ενέργειας επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει για τα νέα έργα περικοπές μέχρι και 45%.

Ενέργεια: Διχασμένη η αγορά για τις περικοπές στα νέα έργα ΑΠΕ

Όπως αναφέραμε πρόσφατα στο Euro2day.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δημιουργήσει μια επιτροπή με σκοπό να βρεθεί μια λύση για τον κορεσμένο ηλεκτρικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η παροχή κινήτρων σε ώριμα έργα για να προχωρούν σε περιορισμούς έγχυσης που θα φτάσουν και το 45% στο δίκτυο.

Μελετάται, δε, το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα σε υφιστάμενους σταθμούς, ώστε να τοποθετήσουν μπαταρίες. Επίσης, κερδίζει έδαφος το σενάριο να διεξαχθεί ένας διαγωνισμός μέσα στη χρονιά προκειμένου αυτά τα έργα να κατοχυρώσουν ταρίφα. Οι προτάσεις της επιτροπής θα αποτυπωθούν σε ένα πόρισμα που θα ανακοινωθεί στους επόμενους 4-5 μήνες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11,5-12 GW έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σε λειτουργία, άλλα 15 GW με όρους σύνδεσης και άλλα 40 GW σε αναμονή στους διαχειριστές για να λάβουν όρους σύνδεσης. Άρα, μιλάμε για 27 GW έργα σίγουρα και άλλα 40 GW να ακολουθούν, όταν η ζήτηση τις μεσημεριανές ώρες δεν ξεπερνά τα 9 GW.

Αυτά τα δεδομένα έχουν προβληματίσει εδώ και καιρό την αγορά. Προβληματισμό, όμως, προκαλούν και τα μέτρα τα οποία φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο. Κάποιοι κάνουν λόγο για αναγκαίο κακό. «Το να ξέρει ένας επενδυτής τι θα αντιμετωπίσει είναι σημαντικό. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να απορροφηθεί το ρεύμα γιατί δεν υπάρχει ζήτηση, θα πρέπει να προσαρμοστεί η παραγωγή στη ζήτηση», αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές της αγοράς. «Ούτε οι διεθνές διασυνδέσεις θα λύσουν το θέμα εκτός, αν θέλουμε να στέλνουμε το ρεύμα με αρνητικές τιμές», επισημαίνουν.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως από την εφαρμογή του μέτρου των περικοπών 45% «θα επωφεληθεί η οικονομία μέχρι ένα σημείο, γιατί μπορεί να βάζεις μπαταρία που έχει αυξημένο κόστος, αλλά γλιτώνεις από τη χρήση φυσικού αερίου. Aπό ένα σημείο και πέρα, όμως, όταν δεν μειώνεται η χρήση αερίου, καταλήγεις απλά να επιδοτείς την αγορά της μπαταρίας. Άρα το μέτρο αυτό είναι για μια ζώνη μερικών GW, ίσως 2-3, δεν είναι για να κάνουμε 40 GW, που ήδη βρίσκονται σε αναμονή όρων σύνδεσης…».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η περικοπή σε ποσοστό 45% στη μέγιστη ισχύ θα δημιουργήσει περικοπή στην ενέργεια 20%, σε ετήσια βάση, για τα φωτοβολταϊκά και για να μην πάει χαμένη η ενέργεια, θα πρέπει να τοποθετηθεί μπαταρία, κάτι βέβαια που δημιουργεί αυξημένο κόστος. Στο πλαίσιο αυτό άνθρωποι της αγοράς μιλούν για την ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε σχέση με την προσθήκη μπαταριών. Τονίζουν πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες σε σχέση με τους περιορισμούς έγχυσης.

Τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο έρχονται σε συνέχεια του μέτρου των στατικών περικοπών (νόμος 4951 άρθρο 10) και τον περιορισμό του 27% στα φ/β στη μέγιστη ισχύ απορρόφησης. Στους πιο μικρούς παραγωγούς υπάρχει μια περίμετρος προστασίας. Για έργα μέχρι 400 KW που συνδέθηκαν πριν τις 5/7/ 2019. Αυτά τα έργα έχουν προτεραιότητα έγχυσης και δεν επηρεάζονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v