Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζαββός (HDB): Ευκαιρία η τεχνητή νοημοσύνη για τις ελληνικές τράπεζες

«Οι πρόσφατες πολυκρίσεις λειτούργησαν ως επιτάχυνση για το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα. Έχουμε περάσει από μια οδυνηρή καμπύλη μάθησης και ανατάξαμε σε χρόνους ρεκόρ το τραπεζικό σύστημα», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ζαββός (HDB): Ευκαιρία η τεχνητή νοημοσύνη για τις ελληνικές τράπεζες

«Η Ελλάδα έχει να αναμετρηθεί με τις δύο κρισιμότερες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες αυτής της συγκυρίας, την τεχνική νοημοσύνη και την βιώσιμη ανάπτυξη. Βρισκόμαστε ήδη στον αιώνα της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό προσφέρει την μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας να κάνει το μεγάλο άλμα υιοθετώντας τις νέες εφευρέσεις που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στη νέα εποχή θα πρέπει να στηρίξει τους μεγάλους μετασχηματισμούς και ιδιαίτερα τις νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας (deep tech start ups), που είναι στην αιχμή της τεχνολογίας».

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γεωργίου Ζαββού, στο 1ο Συνέδριο του ΜΙΤ «EmTech Europe», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Καθημερινή», στο Μέγαρο Μουσικής.

«Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα της ανενδοίαστης αποφασιστικότητας ότι η χώρα μας θα πρέπει να αναπτύξει με ταχύτατους ρυθμούς το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στηρίζει ενεργά τις νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας (deep tech start ups), μέσα από τα πολλαπλά και στοχευμένα χρηματοδοτικά της εργαλεία».

Το EmTech Europe 2024 είναι ένα διεθνές συνέδριο που συγκέντρωσε κορυφαίους εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με στόχο τη διερεύνηση της μετασχηματιστικής δύναμης της τεχνολογίας στη διαμόρφωση του μέλλοντος υπό το πρίσμα των ESG παραγόντων.

Σε αυτό συμμετέχουν καθηγητές διεθνούς φήμης, πανεπιστημίων όπως του MIT και του INSEAD, αλλά και άλλων πανεπιστημίων, επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών τεχνολογίας, εκπρόσωποι εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Οι πρόσφατες πολυκρίσεις λειτούργησαν ως επιτάχυνση για το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα. Έχουμε περάσει από μια οδυνηρή καμπύλη μάθησης και ανατάξαμε σε χρόνους ρεκόρ το τραπεζικό σύστημα. Εμπεδώσαμε την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα αλλά και των τραπεζών, ενώ πλέον εμπνεόμαστε από τα επιτεύγματα των Ελλήνων της διασποράς που βρίσκονται στην πρωτοπορία της καινοτομίας», τόνισε ο κ. Ζαββός.

Παράλληλα, επεσήμανε τον κομβικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην υλοποίηση της φιλόδοξης αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στηρίζει με όλα τα χρηματοδοτικά της εργαλεία τις νεοσύστατες επιχειρήσεις παρέχοντας εγγυήσεις έως και 80% του δανείου και συγχρηματοδοτώντας έως και το 50% του δανείου», τόνισε ο κ. Ζαββός και συμπλήρωσε:

«H HDB ενισχύει και υποστηρίζει τις start ups με μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων όπως:

  1. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας ύψους 140 εκ. ευρώ που εγγυάται το 80% κάθε δανείου και παρέχει δάνεια επενδυτικά ύψους έως 400.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης η επιχείρηση λαμβάνει ως επιχορήγηση το 20% σε περίπτωση που πληροί ορισμένα κριτήρια καινοτομίας και ESG.
  2. Το Business Growth Fund, μέσω του οποίου διατίθενται 590 εκ. ευρώ για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.
  3. Στο Ταμείο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που ξεκινάει σε λίγες μέρες δημιουργήθηκε «Υποταμείο Εγγυοδοσίας Νεοσύστατων Επιχειρήσεων» όπου παρέχεται εγγύηση στο 80% κάθε δανείου για τη λήψη επενδυτικού δανείου έως 1,5 εκ. ευρώ και δανείου κεφαλαίου κίνησης έως 200.000 ευρώ. Τα δάνεια θα συνοδεύονται από επιδότηση 2 ποσοστιαίων μονάδων στο επιτόκιο για τα δύο πρώτα έτη.
  4. Εντός του έτους θα ξεκινήσει η λειτουργία του Patent Fund».

Τέλος, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι η HDB εμβαθύνει περαιτέρω την εστίασή της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την καινοτομία με παρονομαστή την εξωστρέφεια και την ενίσχυση της συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Αποτελεί στρατηγική μας να αποκτήσουμε, το συντομότερο δυνατό, την πιστοποίηση Pillar Assessment της ΕΕ που θα επιτρέψει στην HDB να αντλεί άμεσα ενωσιακούς πόρους για την χρηματοδότηση και των προγραμμάτων στήριξης deep tech, αλλά και που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να είναι δυναμικά παρούσα στη διαχείριση επενδυτικών κονδυλίων που προορίζονται για μη Κράτη Μέλη της ΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v