Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκληση για μετανάστες από τον ΣΒΕ, λείπει προσωπικό στη βιομηχανία

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος εστιάζει στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Αναζητούνται εργαζόμενοι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Η θέση για τον «πληθωρισμό απληστίας».

Εκκληση για μετανάστες από τον ΣΒΕ, λείπει προσωπικό στη βιομηχανία

«Το βασικότερο πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της βιομηχανίας στη χώρα μας και ιδίως των μονάδων της ελληνικής περιφέρειας είναι η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού», υποστηρίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας Λουκία Σαράντη, συμπληρώνοντας πως το αίτιο δεν εστιάζεται μόνο στο ύψος των αποδοχών, καθώς το δημογραφικό πρόβλημα είναι μεγάλο και εντείνεται μέσα από τη φυγή του κόσμου προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό. Υπάρχει πρόβλημα σε επίπεδο στελεχών, τεχνητών, αλλά και σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων.

Οι άνθρωποι του ΣΒΕ επισημαίνουν πως «υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν. Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η ορθή διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με θέσπιση υποχρεωτικότητας πρακτικής άσκησης, η χρηματοδότηση από φορείς του ιδιωτικού τομέα για τεχνική εκπαίδευση, η παροχή ισχυρών κινήτρων για την ανάσχεση του κύματος αστυφιλίας, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να απασχοληθούν στη βιομηχανία».

Ειδικότερα για το τελευταίο, ο ΣΒΕ βρίσκεται σε επαφές με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και με ιδιωτικούς φορείς, με στόχο να ακολουθηθεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείται και για την εύρεση εργατών γης.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής βιομηχανίας, συνεχίζει η Λουκία Σαράντη, είναι οι σημαντικές ελλείψεις υποδομών (π.χ. λιμανιών, απουσία σύνδεσης με σιδηροδρομικό δίκτυο) αλλά και η κακή ποιότητα των δικτύων και του ηλεκτρικού ρεύματος. «Έχουμε προτείνει λύσεις όπως η ενίσχυση της χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η αναβάθμιση των υποδομών Internet υψηλών ταχυτήτων, η αναβάθμιση των λιμανιών της Πρέβεζας και της Αλεξανδρούπολης, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και των έργων του έκτου προβλήτα στο λιμάνι», υποστηρίζουν οι άνθρωποι του ΣΒΕ.

Η Λουκία Σαράντη τονίζει ότι υπάρχουν σχέσεις συνεργασίας με τους άλλους φορείς που σχετίζονται με τη βιομηχανία και την παραγωγή γενικότερα και πως ο ΣΒΕ έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με την κυβέρνηση. «Το κλίμα των συναντήσεων είναι καλό. Θεωρώ πως υπάρχει πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της βιομηχανίας -κάτι τέτοιο άλλωστε θα ωφελούσε σε μεγάλο βαθμό και το σύνολο της οικονομίας- και πως γίνονται κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχει γίνει μια καλή αρχή, αλλά συνήθως στη χώρα μας χωλαίνουμε στην εφαρμογή», αναφέρει.

Η πρόεδρος του ΣΒΕ τονίζει την ανάγκη διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. «Ο στόχος της αύξησης των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2030 εξαρτάται απόλυτα από την ενίσχυση της εξωστρέφειας του παραγωγικού συστήματος της χώρας και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Χρειάζεται όμως πέρα από την ταχύτατη εξειδίκευση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, δημιουργία φιλικού νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις και κωδικοποίησή του, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και μείωση της φοροδιαφυγής. Είναι σημαντικό να δοθεί μια ανάσα στις επιχειρήσεις, με κατάργηση ειδικών τελών και επιβαρύνσεων, όπως π.χ. η εισφορά 0,6% στα δάνεια».

Τέλος, η Λουκία Σαράντη δηλώνει την αντίθεσή της με πρακτικές όπως π.χ. ο πληθωρισμός απληστίας από την πλευρά λίγων επιχειρήσεων και η μαύρη εργασία, τονίζει ωστόσο ότι η μεγάλη πλειονότητα των βιομηχανιών έχει καταφέρει να επιβιώσει μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλων προκλήσεων, που ξεκίνησαν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και συνεχίζονται σήμερα μέσα από τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, τον πληθωρισμό, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τόσα άλλα. «Μην κοιτάτε μόνο κάποια κέρδη που σημείωσαν οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια, αλλά δείτε και το τι συνέβη σε πολύ δύσκολες περιόδους του παρελθόντος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v